STYRKET UT: Generalsekretær Kjetil Siem føler han har kommet styrket ut av å ha lagt sine reiseregninger på bordet. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Siem om den nye NFF-åpenheten: – En fordel for meg

Generalsekretær Kjetil Siem sier han «kunne vært to
måneder i galgen foruten».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han føler han kommer styrket ut etter å ha lagt sine egne detaljerte reisekostnader på bordet torsdag morgen.

– Graden av åpenhet er det styret som bestemmer. Derfor kan ikke jeg gjøre noe før styret har vedtatt en ny kutyme. Sånn sett kunne jeg vært to måneder i galgen foruten, for presset kommer fra alle andre kanter. Jeg må forholde meg til styret. Når har de talt, og det har vi fulgt, sier Siem til VG.

– Kunne du tatt et selvstendig valg – og sånn sett unngått den galgen?

– Ehhh ja, men jeg har forholdt meg til det regimet og det regelsettet det forrige styret hadde, i den perioden det er snakk om. Det måtte jeg nesten forholde meg til, sier han og tillegger:

– Jeg har ingen problemer med dette. For meg personlig er det en fordel. For det kommer frem at den halve millionen det er snakk om har veldig gode forklaringer.

LES OGSÅ: Siem legger frem reiseregningene sine

Reiste for 490.000 kr.

10. februar sendte VG en rekke spørsmål til Norges Fotballforbund. VG lurte på hvilke reiser som ble foretatt av Siem i 2015, hva som var formålet med reisene og hva hver enkelt reise kostet. I tillegg ba vi om innsyn i enkelte tilfeldige reiseregninger.

NFF svarte at Siem reiste for rundt 490.000 kroner, men ville ikke vise hva som lå bak tallet. Senere ble Siems totale reisekostnader delt opp i sekkeposter – fly, hotell, taxi, mat og så videre – før det på torsdagens frokostmøte ble lagt frem en detaljert oversikt for hver enkeltreise.

Oversikten viser blant annet 28.145 kroner for flybilletter for en rundreise i Europa, 29.728 kroner for en flyreise til USA og 25.992 for flybilletter til Roma, Zürich og London.

LES OGSÅ: 2007: Ja til full åpenhet 2016: Nei til full åpenhet

Reise på kort varsel

Ombooking på grunn av møter, samt reise på kort varsel, var blant begrunnelsene for de stive prisene.

Siem trekker selv frem den nye medieavtalen og reforhandling av TV-avtalen med UEFA som bakgrunn for den internasjonale reisevirksomheten som for hans del kostet 491.000 kroner i 2015.

I tillegg til utenlandsturene hadde han en rekke møter i Oslo som inngår i reiseoversikten.

– Føler du bildet av lunsjen på 4500 kroner («har vi spist lunsj for fire og et halvt tusen, så må vi enten vise regningen, eller så må vi slutte å spise de lunsjene»), som ble hektet på deg, var urettferdig?

– Nei, jeg kan ikke bruke ordet urettferdig. Det er en gang sånn at når man reiser med partnere, eller er på innsalgsmøte, så blir folk bespist. Det er alltid et spørsmål om idretten skal bruke spanderbuksene for å dra inn store inntekter eller ikke. At den ble hengt på meg, fordi vi hadde svart at vi ikke ønsket å legge det frem, det lever jeg med, sier Siem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder