SER HVER SIN VEI: Kjetil Borch og Olaf Tufte fortsetter ikke samarbeidet i dobbeltsculleren etter at OL-sesongen er over. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Tufte og Borch splittes etter OL

RIO (VG) For et halvt år siden satt Olaf Tufte (40) og Kjetil Borch (26) seg i samme båt. Men dobbeltsculleren fortsetter ikke sammen etter OL. Borch har andre planer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag ror de OL-semifinale sammen, men yngstemann har for lengst bestemt seg at han tar en pust i bakken etter denne sesongen. Så skal Tuftes råsterke kompis fra Horten jobbe mot å gjentas Tuftes store bedrifter i singelsculler frem mot Tokyo-OL om fire år.

Fra forsøket: Tufte-miss kunne ødelagt OL

– Når han mener han er god nok til det så må ha gjøre det. Kanskje gamlefar slår ham. Du vet aldri hva som skjer, sier Tufte, som slo Borch under NM sist høst. Han har slettes ikke besluttet at han skal legge opp. Veteranen tok fra 2001 til 2008 til sammen fire gull i OL og VM alene i båten.

– I fjor i vår kjente jeg at det glapp litt på motivasjonen, forklarer Borch.

FREMTIDSPLANER: Kjetil Borch fortalte VG om sine tanker om tiden etter OL under et intervju på Årungen før avreisen til Rio. Foto: Mattis Sandblad VG

– Det gikk nedover med båten jeg satt i (med Nils Jacob Hoff) og jeg ble enig med meg selv om at etter Rio er jeg nødt til å ta en pause, avslører han til VG.

Kroppen får en pause etter NM og en regatta i USA til høsten.

– Jeg vil fortsette å trene, men skal gjøre det andre folk gjøre. Reise og spise god mat. Jeg skal reise verden rundt. Hovedsakelig alene. En kompis av meg skal seile fra Karibia til Cuba i november. Det skal jeg være med på. Så blir det Sør-Amerika og Asia etter jul.

Kjetil Borch planlegger å være tilbake i Norge i februar neste år.

Leste du? Muskelbuntene måtte tøyle kreftene

– Ja, jeg skal ro VM neste år. I singel, tenker jeg. Men klarer jeg ikke den så er jeg ikke god nok og får bare ta det. Jeg tar ansvar for egne handlinger, ler han.

I OL er det Nils Jacob Hoff som ror singelsculler for Norge. Borch er selvsagt klar over at landslagsledelsen – og ikke han – bestemmer hvem som skal representere Norge i hvilken båt. Men vil ikke forplikte seg til sitte i en båt med andre neste sesong:

– Jeg vil ikke ha en som går hjemme og trener for fullt mens jeg er på reise. Det går ikke, sier han.

- Mentalt så er dette bra. Det har vært fullt trykk siden jeg var 16 år. Jeg har hatt et par ferier, men ikke noe mer enn det. Nå vil suge meg til så mye jeg kan av livet, sier Borch som bor i Oslo og har permisjon fra studiene i maritim ledelse ved høyskolen i Buskerud og Vestfold.

I RIO: VGs reporter Jostein Overvik.

Truse-suksess: Tufte har snart solgt 500.000 boxere

Han påpeker at en ro-karriere kan vare lenge.

– Etter nesten OL er jeg ikke mer enn 30 år og har fortsatt tid, sier han.

Det er Olaf Tufte det aller beste eksempelet på. Han ror sitt sjette OL.

– Hva skal jeg si: Carpe Diem. Det er masse spennende karer som kommer bak i norsk roing, som jeg synes det er morsomt å jobbe sammen med. Det handler om å gripe de riktige mulighetene.

– Fleiper du nå?

– Det kan være at nok er nok – og det kan være at jeg synes jeg fortsatt har det gøy. Så det er ikke oppe og avgjort hva jeg gjør, svarer Olaf Tufte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder