NÆR VERDENSREKORD: Birgit Skarstein varsler knallform til Rio-OL. Lørdag gikk det unna i Polen. Foto: Balint Czucz

Skarstein i superform på rekord-stevne: – Trenerne må holde meg igjen

Rodde fortere enn den tre år gamle verdensrekorden

Det gikk lynkjapt på vannet i Poznan. Birgit Skarstein (27) ble nummer to, et sekund bak britiske Rachel Morris som satte ny verdensrekord. Men trønderens oppladning var ikke optimal, hun sov 14 timer i døgnet og måtte pålegges treningsfri i tre dager.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lørdagens verdenscupløp på 1000 meter i polske Poznan ble historisk. Den tre år gamle verdensrekorden ble smadret. Britiske Rachel Morris gikk i mål på tiden 5.09,57, mens norske Birgit Skarstein ble nummer to på 5.10,28. De to prestasjonene er en kraftig forbedring av den tre år gamle verdensrekorden, som opprinnelig var fem sekunder svakere enn Morris' nye verdensrekord.

Les også: Deler garderobe med gutta

– Forholdene var veldig gode. Dette var kjempegøy. Jeg ledet etter 800 meter, så nå må jeg hjem og trene på spurter, sier Skarstein til VG.

– Sov 14 timer hver dag

Selv om hun var så nær ny verdensrekord, depper ikke et av Norges store paralympicshåp. Toppformen skal spisses inn mot Rio.

– Jeg har mer å gå på, det er mer på lager, sier den treningsglade 27-åringen, som ikke hvilte på laurbærene i timene etter 2. plassen.

– Nå skal jeg ut og stake!, sa hun da hun snakket med VG lørdag ettermiddag.

Men noen ganger kan treningsmengden bli i meste laget, for utøveren som både ror og pigger fort på ski.

– Jeg hadde ikke noen optimal oppladning til denne helgen. Forrige uke måtte jeg hvile i tre dager fordi jeg hadde trent for mye. Jeg sov i 14 timer hver dag, forteller hun.

REKORDDAMER: Birgit Skarstein (t.v.), den nye verdensrekordholderen Rachel Morris og israelske Moran Samuel (t.h.) som kom på 3. plass. Foto: Steve McArthur, Rowing Celebration

– At jeg må ta en pust i bakken, skjer noen ganger. Vi utfordrer grenser hele tiden, nå vet vi hvor mye jeg tåler, smiler Skarstein.

OL-gull

– Jeg elsker å trene. Trenerne må holde meg igjen noen ganger, Rio vært et mål i lang tid og nå skimter vi OL i horisonten. Jeg har et veldig godt grunnlag og har ikke toppet formen ennå, melder hun.

Les også: Derfor sitter Birgit i rullestol

Mesterskapet i Brasil blir hennes første sommer-OL. Listen legger hun høyt:

– Målet er en medalje. Men jeg mener det er realistisk å gå for gull. Det er deilig å føle seg i så god form etter den prestasjonen i dag, samtidig som jeg vet at jeg har mer å gå på, sier Skarstein.

Det ble en oppløftende dag for de landslagsroerne i Polen. I dobbeltsculler tok Olaf Tufte og Kjetil Borch seg til finalen da de vant semifinaleheatet på tiden 5.12,22. I lettvekt singlesculler gikk Ask Jarl Tjøm til finalen etter å ha kommet på 3. plass i semifinalen. Nils Jakob Hoff kom sist i semifinalen i singlesculler og kvalifiserte seg for B-finale. Thea Helseth kom på 5. plass i C-finalen i singlesculler. Anna Een Sture og Hanna Gailis Inntjore kom ikke til A-finalen i toer uten styrmann, etter at duoen kom på 4. plass i oppsamlingsheatet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder