DANSK HELT: Pernille Blume var usikker på om hun ville fortsette med svømmingen så sent som i vinter. Natt til søndag tok hun Danmarks første OL-gull. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Danmarks OL-yndling holdt på å gi seg: – Jeg måtte klarne hodet

RIO DE JANEIRO (VG) Pernille Blume (22) har mot alle odds tatt Danmarks første OL-tittel i Rio. Neste uke kan kjæresten komme til å vinne sitt OL-gull.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er kajakkstjernen René Holten Poulsen, som danskene har hatt enda større forhåpninger til før lekene.

– Hvordan skal jeg si dette? Jeg må ikke legge press på ham. Jeg håper at alle dansker skal gjøre det bra, sier hun når VG spør om svømmestjernens forhåpningene for kajakk.

Les også: Henrik Christiansen: – Det suger å svømme sakte.

At Pernille Blume skulle til Rio-OL og ta gull var slett ingen selvfølge. I vinter var hun borte fra svømmebassenget i månedsvis. Først i mars, bare fem måneder før OL, gjorde hun comeback. Overfor VG forklarer Pernille Blume:

– Det er syv-åtte måneder siden. Det var en vanskelig tid. Jeg mistet all glede ved svømmingen. Jeg måtte finne ut hvordan jeg igjen skulle elske det jeg liker best, å svømme.

BRONSEPIGER: Bare minutter etter at hun hadde tatt det individuelle gullet, tok Pernille Blume (t.h.) bronse på stafetten sammen med Mie Nielsen, Rikke Möller Pedersen og Jeanette Ottesen. Foto: Christophe Simon AFP

– Det var viktig at jeg hadde denne tiden borte fra svømmingen. Jeg måtte klarne hodet og så komme tilbake med ny energi. Jeg er glad for at jeg kom tilbake, sier hun, tydelig preget av følelsene.

– Når du bruker så mye tid på noe, så må du virkelig nyte det. Det gjorde ikke jeg. Jeg hadde tanker om jeg skulle fortsette eller ikke. Til slutt sa kroppen stopp. Jeg måtte ta en pause.

Sett denne? Henrik Christiansen til OL-finale på 1500 fri: – Jeg skjelver

Hun vant OL-gull på 50 meter fri – kvinnenes sprintdistanse – med 24,07. Det var to hundredeler bedre enn toeren, amerikanske Simone Manuel og ytterligere to sekunder raskere enn treeren, Aliaksandra Herasiemenia fra Hviterussland.

Det er første gang Danmark tar gull i OL-svømmingen siden 1948 i London.

22-åringen fra Nordsjælland kikket vantro opp mot resultattavlen og konstaterte til slutt at hun hadde vunnet. Da fosset tårene i pur glede.

Les også: Ny stjerne knuste forbildet Michael Phelps.

Blume, som også har stilt opp som modell, følte sist vinter at hun mistet styringen over så vel privatlivet som svømmingen. Men lysten vendte tilbake, og hun gjorde comeback.

VG I RIO DE JANEIRO: Ole Kristian Strøm. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Ikke rart hun er populær i paddeflate Danmark, som allerede har én gull, to sølv og tre bronse i OL.

Bare minutter etter gullet var Pernille Blume med på stafettlaget som tok en sensasjonell bronsemedalje.

– Det er en vanvittig laginnsats. Det er resultatet av fire års hardt arbeide, sier Pernille Blume om lagmedaljen.

Mie Ø. Nielsen svømte ryggetappen, Rikke Møller Pedersen overtok, Jeanette Ottesen hadde tredjeetappen og Pernille Blume avsluttet for Danmark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder