DANSK JUBEL: Danmark er klar for OL-finale etter en thriller av en kamp mot Polen. Foto: Roberto Schmidt AFP

Slik var OL-natten: Dansk håndballdrama og svensk selvmål

Det har vært en svært innholdsrik OL-natt. Danmark er klar for sin første OL-finale i håndball etter et vanvittig drama mot Polen og de svenske fotballdamene tapte etter et selvmål.

Hans-Kristian Rangnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De danske håndballherrene skal spille OL-finale. Et vanvittig drama endte til slutt med dansk seier etter ekstraomganger.
Med tre sekunder igjen klarte Polen å sikre ekstraomganger. Alle forventet at stjernen Karol Bielecki skulle ta ansvar, men Danmark tar storskytteren ut av kampen. Isteden går den polske høyrekanten Michal Daszek inn i banen og fyrer av et helt vanvittig underarmsskudd og redder 25-25.
– Det er det sykeste! Det er det sykeste jeg har sett. Vi går til reklame jeg orker ikke mer, skrek TV 2s håndballkommentator Frode Scheie.

LES OGSÅ: Bjerkeli Grøvdal etter sjuendeplass: – Kall meg gjerne persedronningen
I ekstraomgangene tok danskene kommandoen med en gang og gikk raskt opp i en tre måls ledelse. Det ble for mye for Polen å ta igjen og danskene kontrollerte inn en 29-28 seier.

Mikkel Hansen var som vanlig viktig for danskene og ble toppscorer med sine ti nettkjenninger.

– Dette betyr veldig mye for oss, men hør nå her: Det er ikke ferdig ennå. Vi har en spennende kamp mot Frankrike på søndag, sa Hansen etter kampen.

– I morgen venter en ny dag med mye forberedelser og trening på taktiske grep mot franskmennene. Og så venter en kjempeopplevelse som vi alle gleder oss veldig mye til, fortsatte stjernespilleren.

Danmark har aldri vært i en OL-finale før. Det nærmeste de har vært er en 4. plass fra Los Angeles i 1984. I finalen møter de Frankrike som slo danskene tidligere i mesterskapet 33-30 og i EM-finalen i Herning i 2014.

USA ble disket og mistet bronsen

Usain Bolt fullførte sin tredje gulltrippel i et OL da Jamaica vant herrestafetten på 4 x 100 meter foran Japan og Canada.

Bolt var majestetisk som aldri før da han vekslet omtrent likt med utfordrerne og bare freste ifra dem på oppløpssiden på olympiastadion i Rio de Janeiro.

I løpet av lekene i Brasil har Usain Bolt befestet sin posisjon som verdens raskeste mann. Det er tredje OL på rad at han tar gull på både 100 meter, 200 meter og 4 x 100 meter.

Etter løpet danset han sammen med stafettkameratene Asafa Powell, Yohan Blake og Nickel Ashmeade – alle med det jamaicanske flagget over skuldrene.

Jamaica vant på 37,27 etter Bolts fenomenale sisteetappe, mens Japan tok et overraskende sølv på 37,60. USA ble klokket inn på 37,62 og så ut til å ha tatt bronsen to hundredels sekund foran Canada.

Etter løpet ble imidlertid USA diskvalifisert for uregelmessigheter, og bronsemedaljene gikk til nabolandet i nord.

LES OGSÅ: Nå er han OL-kongen

Artikkelen fortsetter under bildet.

HISTORISK: Usain Bolt etter sitt niende OL-gull. Foto: Matt Dunham AP

Bedre gikk det med de amerikanske damene på stafetten. De ble ikke diskvalifisert og tok gullet foran Jamaica. Den dobbelte OL-mesteren Elaine Thompson og lagvenninnene klarte kun 41,36 og ble slått med 35 hundredeler av USA.

Bronsen gikk til Storbritannia på 41,77. For det amerikanske gullaget løp Tianna Bartoletta, Allyson Felix, English Gardner og Frentorish Bowie.

LES OGSÅ: Historiske Bolt: – Stolt over meg selv

Svensk selvmål ødela OL-finalen

DEPPET: Olivia Schough etter finaletapet mot Tyskland. Foto: Felipe Dana AP

Sveriges damelag i fotball tapte OL-finalen mot Tyskland. Etter en målløs 1. omgang tok det kun tre minutter av 2. omgang før Tyskland tok ledelsen. Dzenifer Marozsan la ballen lekkert i krysset fra 16 meter, og ga favorittene 1-0. Etter en time doblet Tyskland ledelsen etter et selvmål Linda Sembrant. Men svenskene ga seg ikke, og like etter reiste de seg etter lekkert angrepsspill. Stina Blackenstenius satte inn 1-2 etter 67 minutter, og satte fyr på de gulkledde.

Selv om de hadde flere gode muligheter klarte de aldri å få utligning, og da ble det OL-gull på Tyskland. Sverige, som har slått ut Brasil og USA på veien til finalen, tok OL-sølv.

De svenskene fotballkvinnene deppet en stund, men erkjente at sølvet var en sterk prestasjon.

– Vi skal gratulere oss selv med en bra turnering. Vi har vunnet en sølvmedalje. Det er kjempeviktig at det budskapet kommer fram, sa landslagssjef Pia Sundhage til Viasat rett etter kampen.

LES OGSÅ: Tutta spiller for OL-medalje, men: – Misset gylden mulighet

Sikret Tadsjikistans første OL-gull

Dilshod Nazarov kastet slegga 78,68 meter og skrev olympisk historie på olympiastadion i Rio de Janeiro. Gullet hans var Tadsjikistans første som selvstendig stat.

FØRSTE GULL: Dilshod Nazarov tok Tajikistans første OL-gull noensinne. Foto: Adrian Dennis AFP

34-årige Nazarov – sølvmedaljør fra VM i fjor – imponerte med flere lange kast i løpet av finalen. I det femte forsøket landet slegga på 78,68, en lengde ingen var i nærheten av å matche.

Sølvet gikk til hviterusseren Ivan Tsikhan med 77,79, mens Wojciech Nowicki fra Polen kastet seks centimeter kortere og fikk bronsemedaljen.

Nazarovs medalje var ikke bare Tadsjikistans første OL-gull, men også landets første medalje i årets sommerleker.

– Det er vanskelig å se for seg hvordan folk hjemme kommer til å reagere. Jeg har hundrevis, kanskje tusenvis av «likes» på Facebook-siden min, så jeg tror landet mitt sto bak meg i kveld, strålte vinneren.

Overraskende taekwondogull

Det var flere som sikret sitt land sitt første OL-gull i natt. Cheick Sallah Cisse tok Elfenbenskystens aller første OL-gull da han gikk til topps i mennenes 80-kilosklasse i taekwondo.

Den 22 år gamle ivorianeren overrasket både seg selv og publikum ved å slå briten Lutalo Muhammad 8-6 i finalen. Muhammad hadde bronse fra London for fire år siden og var favoritt før kampen mot relativt umeritterte Cisse.

– Gullmedaljen er for meg en solid oppmuntring etter to års hardt arbeid. Jeg startet med taekwondo i 2013, og her står jeg. Jeg er veldig stolt av medaljen min, sa Cisse etter seieren.

– Jeg klarte å realisere denne drømmen gjennom mot og lidenskap. Jeg har ikke mange drømmer, men dette var én av dem, fortsatte han.

Mens Muhammad fikk ta ett steg opp på seierspallen fra London-OL, gikk bronsemedaljene i 80-kilosklassen til Milad Hartsjegani fra Aserbajdsjan og Oussama Oueslati fra Tunisia.

I kvinnenes 67-kilosklasse viste Oh Hye-ri at Sør-Korea fortsatt kan dominere i idretten som hadde sitt utspring i landet. I en spennende finale henviste hun franske Haby Niaré til sølvplass med 13-12-seier.

Ivorianske Ruth Gbagbi og tyrkiske Nur Tatar bronsemedaljene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder