BLID, MEN SULTEN (PÅ GULL): Stig-André Berge (33) møtte pressen i deltakerlandsbyen fredag morgen, før trening og enda en dag uten mat. Her har han fått overrakt en hamburger av NRKs utsendte. Berge bryter i 59-kilosklassen søndag. Foto: Øystein Jarlsbo

Norges OL-håp bryter for sin døde mamma

RIO (VG) Stig-André Berges (33) mamma døde tidligere i år. Men Norges OL-gullhåp i bryting sier til VG at hun «er med» ham her i Rio når han går inn på matten søndag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Mamma er med meg. Vi har et slags felles mål som jeg skal forsøke å gjennomføre. Her i Rio dreier det seg om å lykkes med det jeg har holdt på med i fire år. Jeg skal klare å holde fokus i seks minutter, sier Stig-André Berge.

Moren, Anne Elisabeth, døde som følge av et par års kreftsykdom umiddelbart etter at Stig-André Berge hadde deltatt i en konkurranse i Tyrkia. Det skjedde i vinter før han senere i vår kvalifiserte seg til OL for tredje gang i 59-kilosklassen.

Sett denne? Les alt om OL i Juvas OL-guide

Han skrev om beskjeden om morens død på sin blogg.

– Medalje i Rio

Hun var en av hans nærmeste støttespillere, også i hans mangeårige karriere som bryter. Stig-André Berge har fortalt om sine følelser knytte til savnet og sorgen tidligere, og har ikke noe imot at VG tar det opp igjen nå.

I morens ånd er det imidlertid det han skal gjøre søndag som nå er av aller største viktighet.

Han har vunnet EM-sølv (2007) og VM-bronse (2014).

Han lyktes ikke i Beijing-OL eller London-OL, da han etter skuffelsen uttalte at han skulle ta medalje i Rio. Dette kan bli hans siste OL, men han er ikke helt sikker.

– Jeg skal gå all in nå, så får vi se. Jeg skal gi svar i januar, sier han.

Bakgrunn: Knust i London

Helvetesdøgn

Landslagstrener Fritz Aanes sier til VG at Stig André er i veldig god form og at vektpiningen har gått bedre enn den pleier å gjøre. Han er ikke så gretten som han kan være, uten særlig mat og næring i kroppen.

Innen innveiingen i morgen må Stig-André Berge, som normalt veier rundt 66 kilo, ned under 59 kilo.

– Du ser jeg er tynn i kjakene, og nå går det inn i «helvetesdøgnet». Jeg skal trene to ganger, og ikke noe inntak, sier han med tanke på mat og drikke.

Bakgrunn: Null bolle fra kjæresten

Etter innveiingen og trekningen av første motstander i morgen, er det bare å hive innpå så si å si alt han kommer over.

Med unntak av McDonald's, understreker han.

Frykter ingen

Derfor er det selvsagt et paradoks at TV 2 og NRK spøkefullt kommer til Berges pressetreff med matposer fra den amerikanske hamburgerkjeden - som er en av OLs hovedsponsorer - for å «friste» ham til å sprekke.

Landslagstrener Fritz Aanes (38), som mener at Berges 59-kilosklasse er den tøffeste i OL, tar hånd om den.

– Det er ingen motstandere jeg frykter nå. Det var det i de to forrige OL. Da møtte jeg de jeg fryktet først. Slik er det ikke nå. Vi har en vanvittig bra analyse av alle motstanderne og skal studere dem i morgen (etter trekningen), sier Stig-André Berge.

Leste du denne? Infeksjon før OL

Kvalitet i seks minutter

Det er ingen seeding. Han karakteriserer den som bingo. Det kan bli fem kamper fra kampen om brytegullet starter klokken 10.00 søndag lokal tid, til den er over syv-åtte timere senere på ettermiddagen.

Nederlag i første oppgjør, betyr i praksis takk og farvel. Så sant ikke Stig-André Berges overmann går til gullfinalen. Da kan han bryte videre om en bronsefinale.

Leste du denne? Skal ha OL-medalje før jeg gir meg

– I London røk jeg ut da det gjensto 10 sekunder av den første kampen. Nå blir det fokus på kvalitet i seks minutter, sier Stig-André Berge.

Det er det felles målet han og mamma Anne Elisabeth har.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder