Helleland ikke fornøyd etter møtet med Tom Tvedt

Vil bare legge frem reiseregninger fra juni 2015

Ministeren møtte idrettstoppene: – Min plikt å iverksette tiltak

Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil iverksette ytterligere tiltak rundt åpenheten i økonomien i norsk idrett, etter møtet med idrettspresident Tom Tvedt i dag.

 • Mikal Aaserud
 • Morten Stokstad
 • Mattis Sandblad (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

– Det jeg har å si er at det er i idrettens interesse å opprettholde høy tillit ut i hele det norske samfunnet. Når man opplever at toppen i norsk idrett ikke tar nødvendige grep for å sikre full åpenhet om bruken av fellesskapets penger, så mener jeg at det er min plikt som idrettsminister å iverksette tiltak for hvordan idretten skal praktisere en tilfredsstillende åpenhet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til VG.

LES OGSÅ: Rødt-leder Moxnes ber idrettstoppene vise frem reiseregningene fra før juni 2015

– På møtet presenterte NIF noen initiativ, men slik situasjonen er nå så må jeg vurdere ytterligere tiltak som skal iverksettes. Jeg skal bruke dagen i dag og natten til å vurdere hvilke tiltak det er, så vil jeg melde tilbake til NIF i morgen, sier Helleland.

På spørsmål om hun dermed er misfornøyd med hva hun ble presentert av idrettspresidenten, visepresidenten og generalsekretæren i dag, svarer hun «at det ligger i svaret hun allerede har gitt».

LEST DENNE KOMMENTAREN?: Omkampen burde vært unngått

Folket har vært tydelige

Upublisert! Linda Hofstad Helleland har tatt initiativ til en uttalelse fra de nordiske kulturministerne. Foto: Ole Kristian Strøm / VG Foto: Ole Kristian Strøm VG

Klokken 08.30 var det nemlig duket for runde to i møtevirksomheten mellom Helleland og idrettspresidenten. Tvedt var også der for en drøy uke siden.

Bakgrunnen for møtet var åpenheten rundt pengebruken i idrettsforbundet. Både idrettsforbundet sentralt og flere store særforbund har nektet å utlevere sine egne reiseregninger.

LES OGSÅ: Idrettstopper til VG: Vi vil vise frem reiseregningene våre

Reaksjonene fra Idretts-Norge og folket har vært klare: De må på bordet. Budskapet fra kulturministeren var heller ikke til å misforstå for ti dager siden: Hun savnet konkrete tiltak. Tvedt kalte på sin side møtet for et «veldig godt et».

Hellaland virker ikke fornøyd denne gangen heller.

LES OGSÅ: Folkets klare dom: Vis reiseregningene!

Vil legge frem regninger - fra juni og ut

Tom Tvedt fortalte på sin side at Idrettsforbundet kommer til å sette ned et bredt utvalg som skal se på åpenhet i organisasjonen. Utvalget skal ledes av John G. Bernander og resten av utvalget legges ut senere i dag.

– I tillegg kommer vi i løpet av dagen til å gjøre noen tiltak, fordi vi har kommet i en situasjon der man sier at det ikke er tillit til norsk idrett. Det tar vi på dypeste alvor. En ting er å vedta at vi har åpenhet, det andre er det som er opplevd. Det tar jeg veldig alvorlig. Mitt mål for norsk idrett er at det skal være full åpenhet. Da er det igjen å lage tiltak på det. For å gå foran kommer jeg sammen med generalsekretæren (Inge Andersen) til å legge ut mine reiseregninger i løpet av dagen, sier Tvedt til et samlet pressekorps, utenfor kulturministerens kontor.

LES OGSÅ: Gudmund Hernes hudfletter idrettstoppene

Idrettspresident Tom Tvedt smiler bredt på vei inn i møte med kulturministeren i dag. Foto: Sandblad Mattis VG

Han fikk spørsmål fra VG om hvor langt tilbake i tid han og Inge Andersen var villige til å gå med tanke på reiseregninger.

– Jeg ble president i juni og det kommer jeg til å legge frem. Så skal et utvalg settes ned og jobbe med dette igjen. Da får vi se når utvalget er ferdig, og de innspillene som har vært, sier Tvedt.

VG spurte også om generalsekretæren ville legge frem reiseregningene fra Sotsji-OL i 2014. Til dét svarer Tvedt følgende:

– Jeg har forholdt meg til tidsperspektivet fra når jeg ble president. Så får vi komme tilbake til det når utvalget settes ned.

SETT DENNE? Kommentar: Tid for eksamen i åpenhet

Professor: Slik kan åpenheten løses

Et konkret tiltak har allerede blitt lansert av jus-professor Jan Fridthjof Bernt gjennom VG i helgen. Han mener kulturdepartementet bør stille større krav ved tildeling av offentlige penger. Bernt sier at et betryggende innsyn kan sikres, og at sladding av helt konkrete opplysninger kan være aktuelt.

– Innsyn i virksomheten i slike private organisasjoner som i større eller mindre grad er finansiert ved offentlige midler, må skje ved at det stilles krav til organisasjonen om rapportering til vedkommende departement om hvordan tildelte midler er brukt, og om oversending av regnskapene til organisasjonen og av dokumentasjon av utgiftene i form av bilag, fortalte jus-professoren.

– Her er et viktig poeng at slike innsendte rapporter, regnskaper og bilag som alminnelig regel er offentlige når de kommer til departementet. Unntak gjelder normalt bare for konkrete faktiske opplysninger om taushetspliktbelagte forhold, i praksis om sensitive personlige forhold for enkeltpersoner, eller om forhold som må hemmeligholdes i en aktuell konkurransemessig situasjon inntil denne er avklart. Og da skal bare de helt konkrete opplysningene unntas - i praksis ved sladding - mens resten av dokumentet er offentlig, sa Bernt.

LES OGSÅ: Skulle legge frem reiseregninger - snudde etter møte med idrettstoppene

Svensk president skjemmes

VG har den siste tiden skrevet en rekke artikler om økonomien i norsk idrett. Både idrettsforbundet sentralt og flere store særforbund har nektet å utlevere sine egne reiseregninger.

Sveriges idrettspresident Björn Eriksson (70) sa i et intervju med VG at han gjerne legger frem sine reiseregninger for VG – noe Norges idrettsforbund og flere store særforbund så langt har nektet å utlevere. Eriksson sier han er skamfull over å være en del av den usunne kulturen som preger internasjonal idrett.

– Jeg skjemmes ikke over å være norsk i det hele tatt. Noe av bakgrunnen som jeg registrerer er at vi har en internasjonal situasjon i idretten som vi ikke er kjent med, eller stiller oss bak i det hele tatt. Vi jobber nå for eksempel gjennom vårt antidopingarbeid. Vi har en helt annen modell. Han som dere har intervjuet er isolert sett ansvarlig for ett særforbund. De har fire presidenter i Sverige, i Norge har vi én. Jeg kjenner meg ikke igjen overhodet, sa Tvedt i forbindelse med den saken.

LES OGSÅ: Tvedt presses av sine «egne»: Også Ap ber idretten vise reiseregninger

Les også

 1. Jusprofessor: Slik kan økt åpenhet i idretten løses

  Jus-professor Jan Fridthjof Bernt mener løsningen for åpenhet i idretten ligger i at departementet stiller krav ved…
 2. Gudmund Hernes hudfletter idrettstoppene

  Mens retoriker Kjell Terje Ringdal (60) angriper VGs…
 3. Idrettstopper til VG: Vi vil vise fram reiseregningene våre

  En rekke nåværende og tidligere særforbundspresidenter som VG har snakket med, sier ja til å vise offentligheten sine…
 4. Folkets klare dom: Vis reiseregningene!

  70 prosent mener bilagene må på bordet, mens ti prosent synes det er riktig av idrettstoppene å holde reiseregningene…
 5. Skulle legge frem reiseregninger – snudde etter møte med idrettstoppene

  Ishockeypresidenten ville gjerne legge frem sine reiseregninger for offentligheten.
 6. Se, en idrettsleder som viser frem reiseregningene sine

  OSLO/GARDERMOEN (VG) X Games Oslo ble arrangert med 42 millioner norske skattekroner.
 7. VG-sportens nyhetsleder kommenterer: Tid for eksamen i åpenhet

  Strutsetaktikken feilet stygt. Nå er det trolig opp til norske idrettstopper om krav til reell åpenhet skal innføres…
 8. Tvedt presses av sine «egne»: Også Ap ber idretten vise reiseregninger

  Idrettspresident Tom Tvedt er nå under press også fra sine egne i Arbeiderpartiet - et parti han selv inntil i fjor var…

Mer om

 1. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Kulturministeren innkaller idretten til nytt møte: – Ikke godt nok

 2. Inge Andersen legger ikke frem tidligere reiseregninger: – Sånn er det og sånn blir det

 3. Idrettspresidenten varsler åpenhetsvedtak

 4. Skulle legge frem reiseregninger – snudde etter møte med idrettstoppene

 5. Regjeringen tvinger Norges idrettsforbund til full åpenhet

Fra andre aviser

 1. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Bergens Tidende
 2. Her er idrettspresidenten på vei inn til kulturministeren

  Bergens Tidende
 3. Kulturministerens dom: Fortsatt ikke fornøyd med svarene fra idrettstoppene

  Bergens Tidende
 4. Kulturministerens dom: Fortsatt ikke fornøyd med svarene fra idrettstoppene

  Aftenposten
 5. Her er idrettspresidenten på vei inn til kulturministeren

  Fædrelandsvennen
 6. Kulturministerens dom: Fortsatt ikke fornøyd med svarene fra idrettstoppene

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder