GLISER TIL SLUTT? Selv om det har vært mange nedturer i 2015, kan Magnus Carlsen redde året ved å vinne turneringen i London. Her er han fotografert under VM i hurtigsjakk. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Magnus Carlsen kan redde 2015 hvis han vinner i London

Magnus Carlsen (25) har fortsatt muligheten til å snyte
konkurrentene for totalseieren på sjakk-touren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det kan skje til tross for at han slet kraftig både i Norway Chess og Sinquefield Cup. Fredag er det klart for den siste turneringen på touren, London Chess Classic.

– Magnus var heldig med tiebreak-regler som ga ham 2. plass i Sinquefield Cup og dermed fortsatt mulighet til å vinne touren med seier i London. Å snyte konkurrentene for konfekten vil passe hans lynne godt, og det bidrar nok til at han er topp motivert før turneringen i London, sier manager Espen Agdestein til VG.

Carlsen åpner London-turneringen mot Maxime Vachier-Lagrave, så følger Fabiano Caruana lørdag.

Les også: Norges nye sjakkstjerne: - Det betyr mye å slå Magnus.

Agdestein tror ikke verdensmesteren frykter noen spesiell spiller i det sterke feltet.

– For Magnus gjelder det å spille så nært sitt høyeste nivå som mulig. Klarer han det, så har stor sjanse til å gå til topps. Levon Aronian viste veldig god form i Sinquefield Cup etter å ha vært nede i en lang bølgedal. På sitt beste er han veldig god, men feltet er så jevnt at de fleste har muligheter med toppform og marginene på sin side.

Les også: 40-åringene jager Magnus Carlsen.

Veselin Topalov leder Grand Tour etter to konkurranser. Han har 17 poeng, mens Hikaru Nakamura har 16, Aronian 15 og Carlsen 14.

Det handler også om mye penger. Om Carlsen skulle vinne både turneringen og sjakk-touren, får han nye 1,3 mill. kroner på en bankkonto som allerede har mange sifre. Etter som det ikke er VM-år, tjener han ikke like mye i 2015 som han har gjort de to siste årene.

Les også: Gullhåpet ute: Irritert Carlsen slo ut med armene.

Magnus Carlsen hadde en utrolig start på 2015 med seirer i Tata Steel Chess, Grenke-turneringen og Shamkir Chess før det begynte å kladde i Norway Chess – og han har egentlig ikke klart å komme seg helt etter den nedturen. VM-gullet i hurtigsjakk er årets opptur så langt.

Betyr det at seier i London kan redde sjakkåret 2015 for Magnus Carlsen? Vi lar spørsmålet gå til manager Agdestein:

– Magnus har vunnet tre sterke turneringer samt VM i hurtigsjakk i 2015, men året som sådan har vært litt mer ujevnt enn de foregående. Er godt resultat i London vil naturligvis bety mye når året skal oppsummeres.

Les også: Carlsen-selskap har inngått millionavtale med forskningsrådet.

– Hvordan er formen?

– Formen bør være bra. Jeg tror det var nyttig med treningsleir og EM-turneringen på Island nylig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder