Sverre Lunde Pedersen: 5000 meter en helt annen distanse

BELGISK BANK: Sverre Lunde Pedersen (t.v) ble slått med over ett sekund av Belgias Bart Swings på 1500-meteren fredag. Lørdag ettermiddag går Norges håp mot tyske Patrick Beckert på 5000 meter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

V-cupen skøyter: Stavanger 29.-31. januar: – Skal gå for pallen

STAVANGER (VG) Sverre Lunde Pedersen (23) var helt under isen på 1500-meteren fredag, men NRKs ekspertkommentator mener han bør være god nok til pallplass i kamp mot Sven Kramer & co på verdenscupens 5000 meter lørdag.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Sverre (Lunde Pedersen) gikk elendig på skøyter og var en av sine dårligste utgaver av seg selv denne sesongen. Men jeg synes ikke vi skal skru ned forventningene til ham foran 5000-meteren. Med «en god dag» er han på pallen. Har han en dårlig dag, er han ikke dårligere en femte til sjetteplass, sier Even Wetten til VG.

NRK-EKSPERT: Even Wetten (33) mener Sverre Lunde Pedersen kan være i toppsjiktet på 5000-meteren i Stavanger lørdag ettermiddag. Foto: Geir Olsen , VG

Wetten (33) ble verdensmester på 1000 meter i Inzell for 11 år siden. De siste årene har han vært ekspertkommentator for NRK, som sender fra verdenscupens 5000-meter med start klokken 16.43 lørdag.

BAKGRUNN: Orkanen Tor gir supertider på isen i Stavanger

Bøkkos beste

Sverre Lunde Pedersen tok bronsemedalje allround-VM forrige og vant sin første - og hittil eneste - seier i verdenscupen på 1500 meter i Seoul 21. november 2014, foran blant andre Nederlands Kjeld Nuijs.

Pappa gråt av glede - LES SAKEN HER

Fredag, her i Sørmarka Arena, endte han på en skuffende 9. plass på distansen - ett sekund bak Nuijs som kom på 3. plass i verdenscupløpet.

Og to tideler av et sekund bak kneskadete Håvard Bøkko (7. plass), som ifølge landslagssjef Sondre Skarli (29) og Even Wetten gikk sitt kanskje beste løp denne sesongen.

Kaving på 1500 m

– Sverre (Lunde Pedersen) er ukomfortabel i høy fart. 5000 meter er distansen han er best på. Det har han vært i hele år (sesongen). Det er også den vi sikter oss inn på til distanse-VM (om to uker i Kolomna), sier Sondre Skarli.

Han tror ikke Lunde Pedersens «kaving» på 1500-meteren vil påvirke 5000-meteren lørdag ettermiddag. Sverre Lunde Pedersen går i nest siste par, mot Patrick Beckert. Sondre Skarli mener tyskeren, kanadiske Ted-Jan Bloemen (opprinnelig nederlandsk), belgiske Bart Swings, Nederlands Jorrit Bergsma og (selvsagt) Sven Kramer vil være på og nærmest pallen.

Skarli tror at vinnertiden vil ligge på 6.12, som er veldig raskt på en lavlandsbane.

Håvard Bøkko går mot Russlands Jevgenji Serjaev i andre par, Kramer mot Bergsma i åttende og siste par.

Syk i EM

– Jeg har ikke funnet mellomdistanseteknikken denne sesongen. Den har vært «halvveis». Jeg er litt rusten når jeg skal gå skikkelig fort, sier Sverre Lunde Pedersen.

– Er det lettere å gå 5000 meter?

– Ja, det er en helt annen distanse. Det går saktere. Men jeg vil være god på begge distansene. Jeg kan gå bedre 1500 metere enn det jeg har vist denne sesongen. Det skal bli bra med tre løp denne helgen, svarer Sverre Lunde Pedersen på tilleggsspørsmålet om ikke 1500 meter var hans spesialdistanse før?

IKKE FORNØYD: Sverre Lunde Pedersen (23) etter 9. plassen på 1500 meter i verdenscupen i Sørmarka Arena i Stavanger. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Han ble syk dagen før allround-EM 9. til 10. januar og måtte droppe mesterskapet i Minsk. Verdenscupen på hjemmebane i Stavanger denne helgen ble tidlig blinket ut som en av sesongens viktigste konkurranser for Sverre Lunde Pedersen og resten av Norges skøytelandslag, som her i Stavanger teller hele 21 løpere.

Se opp for...

Landslagssjef Sondre Skarli påpeker at også Sven Kramer har hatt problemer på 1500 meter, men har vært sitt gode, gamle jeg på 5000 meteren. Nederlenderen er favoritt på distansen i ettermiddag, men Even Wetten oppfordrer skøyteinteresserte til å ha et ekstra øye på Ted-Jan Bloemen, verdensrekordholder på 10 000 meter, i par seks mot Bart Swings.

UTROLIG REKORD - LES MER HER

– Han er tilbake etter en skade, men er spennende. Har har uttalt at han går for å vinne, sier Even Wetten.

Det mener han Sverre Lunde Pedersen også skal gjøre.

– Etter 3000 til 4000 meter bør han ligge an til topp tre. Det er bedre at han gjør det, og eventuelt havner på 10.plass, enn ikke å prøve, sier NRKs ekspertkommentator.

Mer om

  1. Skøyter

Flere artikler

  1. Sverre Lunde Pedersen: Sterk 3. plass i sesongåpningen

  2. Lunde Pedersen: 4. plass sammenlagt - savner Håvard Bøkko

  3. Norge tok VM-sølv på lagtempo

  4. Litt borte på hjemmebane

  5. To dager til skøyte-EM: Bøkko sliter med ny kneskade

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder