TO OL: Stig-Andre Berge (til venstre) har deltatt i Bejing-OL og i London i fjor for Norge. Bildet er fra London da han røk ut i første kamp mot Hasan Alijev fra Aserbajdsjan. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Norsk OL-bryter: - En vanvittig lettelse

Bryting beholder OL-plass i 2020 og 2024

OL-plassen til bryting sto i fare for å ryke, men søndag stemte IOC for å beholde idretten på programmet. Det får Stig-Andre Berge til å juble.

Øyvind Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Norges brytehåp reagerte sterkt da Den internasjonale olympiske komité (IOC) varslet av bryting kunne forsvinne fra OL-programmet. Nyheten om at IOC har avgjort at både OL i 2020 og i 2024 vil inneholde bryting, gjør Berge svært lettet.

- For å være helt ærlig er dette en vanvittig lettelse. Jeg har vært bekymret og nervøs siden IOC gikk ut med at bryting var truet på det olympiske programmet, sier Berge til VG.

Han tror idretten kunne dødd helt ut dersom IOC hadde stemt den ut av OL.

NORGES OL-MANN: Stig-Andre Berge har minnene fra Beijing og London tatovert på kroppen. Han gleder seg over IOC-avgjørelsen om å beholde bryting på OL-programmet. Foto: Kristian Helgesen, VG

- Jeg har tenkt at det skulle mye til for å fjerne en idrett som var grunnlaget for lekene, men dette er likevel en utrolig viktig dag for internasjonal bryting, sier Berge.

Berge deltok for Norge i OL i både Beijing i 2008 og London i fjor. Han er tydelig på at motivasjonen til videre satsing hadde fått seg en knekk om IOC hadde valgt annerledes.

- Karrieren min er nok over etter OL i 2016, så for min egen karriere er ikke dette det viktigste, men for hjertet mitt er det det. Om 14 dager er det VM og jeg kjenner at det sprudler i kroppen min nå når OL er sikret i to perioder til, sier Berge, og avviser dermed å fortsette helt til OL i Tokyo i 2020, slik han skrev i en Twitter-melding tidligere søndag.

Bryteforbundet måtte endres

Det vakte sterke reaksjoner da bryting i februar ble fratatt sin OL-status av IOC-styret. Bryting er en av de få idrettene på OL-programmet som også var del av antikkens olympiske leker.

Det internasjonale bryteforbundet (FILA) har i etterkant gjennomgått tøffe reformer. Ledelsen er byttet ut, utøvere og kvinner er sluppet til i ledende verv, og både konkurranseformat og poengsystem er endret for å gjøre sporten mer attraktiv og mindre utsatt for manipulasjon.

Berge mener det ble avgjørende for OL-statusen til bryting.

- Dette gir økt motivasjon for mange unge utøvere som drømmer om å delta i lekene. Jeg har vært med i OL to ganger og det er noe av det råeste jeg har vært med på, selv om resultatene ikke ble de beste, sier han.

Baseball/softball og squash var idrettene som konkurrerte om OL-plass i 2020 og 2024.

Squash håpet å få OL-status for første gang, mens baseball/softball håpet å komme tilbake på programmet etter noen års fravær, men de var sjanseløse. Bryting fikk 49 stemmer, baseball/softball 24 og squash 22.

Deilig! Bryting fortsatt med i OL 2020 og 2024. Viktig for internasjonal bryting.Tror nesten jeg må fortsette til 2020 da dette er i Tokyo.
— Stig-Andre Berge (@Stigandreberge) September 8, 2013

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder