IDRETTSKJENNER: Jurist Gunnar-Martin Kjenner underviser på Norges Idrettshøgskole og har hatt ulike verv i idretten i alle år. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Idrettsjurist Kjenner krever økonomisk åpenhet i norsk idrett

Frykter at idrettstoppenes åpenhetsløfter er en ny 17. mai-tale

Gunnar-Martin Kjenner er ikke i tvil: Norges Idrettsforbund og de største særforbundene må legge frem reiseregninger og representasjonskostander for offentligheten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Store offentlige stønadsordninger utgjør en stor del av idrettens økonomiske midler. Det er vanskelig for meg å skjønne at prinsippene om offentlighet rundt dette ikke skal komme til henvendelse hos dem, sier Kjenner til VG.

Den profilerte idrettsjuristen har lang og bred erfaring som advokat i Idretts-Norge og uttalte seg først til Dagsavisen om temaet.

Debatten om åpenhet og pengebruk i norsk idrett har skutt fart i kjølvannet av VGs omfattende forespørsel om innsyn i regnskapene til Norges Fotballforbund (NFF), Norges Idrettsforbund (NIF) og andre særforbund den siste uken. VG ønsker innsyn i blant annet lønn, reisekostnader og restaurantregninger til topplederne i forbundene.

Bakgrunn:
VGs nyhetsleder: Legg frem reiseregningene. Nå!

– Offentligheten bør absolutt få detaljert kunnskap fra regnskapene til forbundene, fortsetter Kjenner.

Motargument: Mer byråkrati

Han mener idretten har vært «i etterkant på området siden 80-tallet».

– Det er få som har fokusert på regelutvikling i norsk idrett sammenlignet med i det offentlige. Idretten har ofte utviklet regler etter hvert som praksisen har utviklet seg. Ikke motsatt, slik det bør være.

Kjenner mener imidlertid at idretten ikke behøver å følge offentlighetsloven i full bredde, slik den praktiseres i kommune, fylke og stat.

– Idretten vil jo at midlene de har rådighet skal gå til den aktive idretten og ikke til byråkrati og administrasjon. Når det er sagt, mener jeg at media bør få innsyn i regnskapsdetaljer. Det er veldig enkelt for dem å innføre hovedprinsippene fra loven.

Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund (NFF) lovet søndag å legge frem sine reiseregninger for eget forbundsstyret, og deretter for offentligheten, etter VGs artikkelserie om pengebruken i NFF. Presidentene i Norges Friidrettsforbund og Norges Cykleforbund, som også har mottatt VGs innsynsforespørsel, var onsdag positive til utfordringen.

Norges Fotballforbund arrangerte et verdiseminar for kort tid siden, der det ble snakket om å droppe «17. mai-talene» og gjøre ord til handling.

– Frykter du at lovnadene om innsyn er nok en 17. mai-tale?

– Ja, det kan det fort bli. Det avhenger av hvilket trykk det blir satt fra media i denne saken.

– Ingen garanti

FOR FULL ÅPENHET: Kristine Foss i Presseforbundet. Foto: , NORGES PRESSEFORBUND

Kristine Foss, juridisk rådgiver i Norsk Presseforbund, er klokkeklar på at norsk idrett bør ta åpenhetsutfordringen på strak arm.

– At man har egne interne systemer for kontroll er ingen garanti for at alt forvaltes som det skal, det har vi jo mange eksempler på fra virksomheter som er underlagt offentlighetsloven, der nettopp medienes graving har avdekket svikt og økonomiske skandaler, understreker Foss til VG.

Hun mener Norges Idrettsforbund – og andre særforbund som er blitt utfordret av VG – har en enestående sjanse til å gå foran som gode eksempler.

– På sikt vil det også styrke tilliten og omdømmet til organisasjonene, hvis man praktiserer full åpenhet. Og det er i seg selv disiplinerende på pengebruk hvis man vet at det også må tåle offentlig søkelys.

PS: Idrettspresident Tom Tvedt sier til VG at han kommer til å bruke god tid til å svare på innsynsforespørselen. Norges Skiforbund har svart at de kommer tilbake saken på et senere tidspunkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder