Bolts norske sjef og venn: – Frykter ikke at Usain skal bli tatt for doping

RIO (VG) Bjørn Gulden (51) har vært toppsjef for Usain Bolt (29) og Jamaicas hovedsponsor i tre år. Den tidligere norske fotballproffen forsikrer overfor VG at verdens raskeste mann er helt fri for doping.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Nei, jeg frykter ikke at Usain skal bli tatt. Det er han ikke i nærheten av. Jeg er så mye nær ham; jeg vet hva han spiser og hvordan han trener. Er det noen jeg stoler på, så er det ham, svarer Bjørn Gulden på VGs spørsmål om han er «livredd» for at OLs største trekkplaster skal bli tatt for doping.

NORSK PUMA-SJEF: Bjørn Gulden (51) er akkreditert som leder for Jamiacas OL-tropp og omgås med Usain Bolt inne i deltakerlandsbyen. Bildet er fra pressekonferansen med Bolt i Rios konserthus mandag kveld. Foto:

– Det er hundre prosent sikkert, tilføyer han.

Han sier at han pleier et vennskap med Usain Bolt, at Bolt er å regne som en ansatt hos Puma og «jeg dermed på en måte er sjefen hans». De snakker sammen eller sender meldinger til hverandre «hver uke». Gulden har vært hos Bolt på Jamaica flere ganger og de spiller fotball når anledningen byr seg.

Leste du denne? Bolts største øyeblikk

Så United-Leicester sammen

– Jeg kjenner ham veldig godt personlig. Han er en person som liker å ha mennesker rundt seg. Det er ekte. Han oppfører seg likt mot alle. Det er ikke et spill. Om han kjenner et press, vet jeg ikke. Men han virker aldri nervøs, og nå er han utrolig «fit». Han er skrapet og i veldig god form, sier Bjørn Gulden.

I friidretts-VM i fjor var han sammen med Bolt rett før han sikret seg gullmedaljene på 100 og 200 meter i Bejings OL-stadion fra 2008.

For to dager siden så de kampen mellom Manchester United (Bolts favorittlag) og Leicester på TV i Rio-OLs deltakerlandsby.

– Da kom dopingjegerne og tok blodprøve av ham, forteller Bjørn Gulden.

Les saken: Bolt følte seg dop-lurt

DAMENES VENN OGSÅ: Usain Bolt (29) kan vinne tre OL-gull for tredje gang på rad i Rio. Natt til mandag ble han feiret på forskudd av brasilianske sambadansere. Foto: Nacho Doce Reuters

34 milliarder

Bjørn Gulden spilte for Strømsgodset i 1984 og fikk proffkontrakt med tyske Nürnberg året etter.

Skade og kneproblemer medførte at karrieren hans ble kortvarig. I 1987 ble han cupmester med Bryne. Gulden gikk over til business. For tre år siden ble han toppsjef - managing director og chief executive officer - i tyske Puma.

Sport og utstyrsprodusenten er ikke like stor som adidas og Nike, men har en omsetning på rundt 34 milliarder kroner i året.

Mandag kveld var Gulden selvsagt til stede da Usain Bolt (og Jamaica friidrettstropp) - i regi av Puma - holdt pressekonferanse i gedigne Cidade das Artes, Sør-Amerikas største konserthus. Etter at Bolt hadde avsluttet seansen med å be NRKs stuntreporter Nicolay Ramm gjenta sin «Segway-rap» til ære for Bolt - som vi kommer tilbake til lenger ned i saken - var Bjørn Gulden klar for et intervju med VG.

Bakgrunn: Bolt påkjørt av Segway

Lik Maradona

– Da jeg ble sjef for Puma, var det å forlenge kontrakten med Usain noen av det første jeg gjorde. Jeg måtte ta opp doping med ham, det er en del av alle slike kontrakter. Jeg grudde meg litt til det, men han sa at det var naturlig «fordi det jo foregår», forteller Bjørn Gulden.

Da Usain Bolt fikk spørsmål om doping og friidrettens fremtid under pressekonferansen, som ble ledet av Storbritannias verdensrekordholder og OL-gullvinner (2000) i tresteg, Jonathan Edwards (50), svarte Bolt at han tror friidretten er på rett vei og at «den vil være OK om et par år».

Bjørn Gulden mener at årsaken til Bolts suverenitet og «uslåelige» verdensrekorder (9,58 på 100 meter og 19,19 på 200 meter) er hans enestående fysikk.

Leste du denne? Vant VM-finalen på 9,79

FILMET NRK: Usain Bolt lo godt da NRKs Nicolay Ramm fra salen fremførte sin «Segway-rap» til ære for verdens raskeste mann. Foto: Nacho Doce Reuters

– Det som er unikt med Usain, er kroppen hans. Han er som en stålfjær. Han er litt som Maradona var i fotball, sier Gulden.

85 millioner

Han forteller at Usain Bolt har to kontrakter med Puma. En som gjelder så lenge han løper, med fastlønn og bonuser. Og en som vil gjelde når han ikke løper lenger. Gulden vil ikke svare på om Bolt har en livstidskontrakt. Men så lenge han er sjef vil de være sammen, som nordmannen uttrykker det.

– Han har vært med oss siden han var 15 år gammel og bare en guttunge. Da var det noen av våre sportsfolk som «fant» ham på Jamaica. Det er klart at Usain Bolt som verdens raskeste mann betyr mye for et firma som vårt. Usain kommer til å være med oss, uansett om han løper eller ikke, understreker Gulden.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters får Usain Bolt 85 millioner kroner fra Guldens Puma i året. I det han bestemmer seg for å legge opp, vil han motta 34 millioner årlig som «ambassadør».

Bolt: Under 19 på 200

– Er Bolt Pumas største og viktigste reklamefigur?

– Som et samlingsobjekt i vårt firma er an det. Problemet er at han løper i piggsko. Det er jo ikke så mange som kjøper det. Vi har jo (artisten) Rihanna på motesiden og Arsenal. Men som idrettsmann er han en av de største (i verden), svarer Bjørn Gulden.

– Han er verdens raskeste mann. Det må være litt kult. Jeg er imponert, tilføyer han.

Usain Bolt svarte «yeah, yeah, helt sikkert» da han ble spurt om dette er hans siste OL. VM i Londin neste år, blir høyst sannsynlig hans siste internasjonale mesterskap.

Han vedgår at han har mistet et par uker med trening på grunn av lårskaden han pådro seg under det jamaicanske OL-uttaket. Han håper han imidlertid at han vil være i stand til å slette verdensrekorden på 200 meter (19,19 fra 2009).

– Jeg alltid ønsket å løpe under 19 sekunder, sier Usain Bolt.

Bakgrunn: Overlegen på 200 meter i VM

NRK-reporter stjal showet

Han forteller at det eneste problemet han har hatt i OL-byen «så langt», er at han måtte gå til innkjøp av en TV. Grunnen er at arrangøren lovte Bolt & co TV på rommet, men da den ikke var på plass etter to dager, gikk Bolt ut og skaffet en på egen hånd.

– Jeg liker å underholde og å gjøre noe annerledes, sa også Usain Bolt - før en en landsmann av Bjørn Gulden stjal hele showet.

Leste du denne fra London-OL? Bolt i strupen på Carl Lewis

Da NRKs stuntreporter Nicolay Ramm fikk anledning til å stille en spørsmål fra salen, startet han med å si at han egentlig ikke hadde et spørsmål til Bolt - og så fremførte han er rap-hyllest til verdens raskeste mann. Den var avtalt med Puma-sjef Gulden, som sa ga Ramm klarsignal under forutsetning av at det ikke måtte bli for vilt.

Men Bolt ble tatt på sengen, og så gledelig overrasket at han ba Ramm om å gjenta «Segway-rap'n» slik at han kunne forevige den med sitt mobilkamera.

PS! Finalen på 100 meter i OL går natt til mandag norsk tid, mens finalen på 200 meter går natt til fredag 19. august. Ekspertene regner med at Usain Bolt vil vinne den greit, mens USAs Justin Gatlin (34) er blant dem som kan slå ham på 100-meteren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder