Syk Carlsen: «Two down, five to go»

Måtte ta medisiner før det åttende VM-partiet

Slo tilbake mot Viswanathan Anand etter dårlig åpning på parti 11

SOTSJI (VG) Magnus Carlsen (23) måtte få medisiner for å klare å forsvare verdensmestertittelen i sjakk. Nå vil han bli tidenes mestvinnende sjakkspiller.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

For annen gang på et drøyt år har Carlsen slått rivalen i et verdensmesterskap, og med det står Carlsen med to VM-titler. Det er bare to av mange, skal vi tro hovedpersonen selv på Twitter.

«A big thanks to everyone who supported me on this interesting journey. Two down, five to go.»

Det skriver han på det sosiale nettstedet, med en klar referanse til at ingen har flere sjakk-VM-titler enn seks.

Det forsto også Garry Kasparov, som er en av de med akkurat det VM-tittel-antallet.

– Jeg ønsker ham lykke til, skriver russeren på Twitter.

I dag var det imidlertid bare så vidt det holdt.

Før og under det 11. partiet i sjakk-VM søndag, var 23-åringen preget av forkjølelse. Det var en viktig grunn til at han ville avslutte mesterskapet så fort som mulig. Dersom det hadde blitt remis eller tap søndag, måtte Carlsen ha spilt et 12. parti mot Anand.

- Det er ikke så lett å spille med nerver og litt redusert form. Jeg er veldig sliten, sier Carlsen.

Han møtte den norske pressen på hotellet i Sotsji. Kun timer etter VM-seieren, er Carlsen fortsatt medtatt.

- Det har vært litt opp og ned. Et par dager før det åttende partiet følte jeg meg skikkelig dårlig. Jeg fikk litt medisiner, og da de begynte å «kicke inn» gikk det bedre, sier han.

VG Direkte:Slik ble Carlsen verdensmester

Det var nettopp etter det åttende VM-partiet at Magnus Carlsen og Anand måtte inn til dopingkontroll.

Dramatisk avslutning

Carlsen ledet med ett poeng sammenlagt foran søndagens 11. parti. Men med svarte brikker fikk Viswanathan Anand etter hvert initiativet i partiet. Faktisk så det en stund ut til at Carlsen kunne gå på et tap.

Men så ofret inderen et av sine tårn og partiet skiftet fullstendig karakter. Magnus Carlsen vant og sikret seg VM-tittelen.

- Det var veldig rart og veldig spennende, for jeg hadde tenkt å ha mer kontroll enn det jeg hadde. Likevel hadde jeg en slags følelse av at det kom til å gå min vei i dag, sier Carlsen.

Fest for Carlsen

De to VM-spillerne har en total forskjellig søndagskveld. Mens Magnus Carlsen feirer med teamet sitt på hotellet i Russland, forlot Anand det samme hotellet i et forsøk på å unnslippe spørsmål fra pressen.

Inderen var ikke interessert i å bli intervjuet. På pressekonferansen like etter partiet, snakket likevel 44-åringen litt om hva som gikk galt for ham i verdensmesterskapet.

- Nervene mine var de første som røk. En slik kamp tillater noen nerver, men hans (Carlsens) nerver taklet det. Han er mer stabil enn meg, sier Anand til VG på spørsmål om hvordan han taklet VM-presset.

44-åringen vurderte sterkt å legge opp etter fjorårets tap mot Carlsen, men vendte plutselig og stilte opp i kandidatturneringen i vår likevel. Der kvalifiserte han seg til årets VM-kamp - som altså endte med Anand-tap.

Da han fikk spørsmål om han nå vil gi seg som sjakkspiller, svarte Anand kontant:

- Nei.

Til applaus (!) fra deler av sjakkpressen i Russland.Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder