GOD KONTROLL: Magnus Carlsen spilte et godt parti mot Levon Aronian. Her er han under VM-kampen i Sotsji for noen måneder siden. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Carlsen med i tetstriden etter knallsterk seier

(Magnus Carlsen - Levon Aronian 1-0) Ved å slå tidligere verdenstoer Levon Aronian (32) er Magnus Carlsen (24) fremdeles med i tetkampen i Wijk aan Zee-turneringen.

  • Lillian Holden

Artikkelen er over fem år gammel

- Carlsen spilte veldig, veldig godt i dag. All ære til ham. Dette er en veldig viktig seier. Han har fått en dårlig start på turneringen, men det er fremdeles mange runder igjen. Magnus kan ta igjen teten, og kjemper for turneringsseier nå, sier TV2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

Det var knyttet store forventninger til dagens oppgjør mellom de to kanonene Carlsen og Aronian. Mens den norske 24-åringen er soleklart best i verden om dagen, har Aronian tidligere vært oppe som verdenstoer.

Men imponerende merittlister til tross - ingen av de to har hatt noen særlig god start på storturneringen Tata Steel Chess.

Mens Aronian sto med tre remis og ett overraskende tap før dagens parti, har heller ikke Carlsen greid å overbevise. Han åpnet med remis mot talentet Anish Giri, deretter spilte han remis mot Wesley So. Deretter gikk han på et tap mot Radoslaw Wojtasek før han endelig fikk en opptur på tirsdag.

Da slo han knallhardt tilbake, og vant med sorte brikker mot Loek van Wely.

VG Direkte: Vi fulgte dagens parti live

Tabbe-Aronian

Etter en hviledag i går satte Carlsen seg til brettet med hvite brikker i dag. Han har tidligere hatt et godt grep om Aronian - de to har møtt hverandre 42 ganger. Carlsen har vunnet ti av disse partiene, mens 28 har endt i remis.

Etter en rask åpning ble det etterhvert klart at dagens parti ville bli av det heller lange slaget. Etter at 20 trekk var passert hadde Carlsen skaffet seg et overtak, og enda større ble vinnersjansene hans da Aronian gjorde en tabbe i sitt 30. trekk.

Armeneren havnet etterhvert også i tidsnød, og Carlsens stilling ble bare sterkere og sterkere. Etter 47 trekk var det hele avgjort, og 24-åringen tok sin andre strake seier i turneringen. I tillegg sikret han sin 11. seier i karrieren mot Aronian.

God flyt

Turneringen i Nederland går over 13 partier. Kampen mot Aronian var Carlsens femte parti, og i morgen skal han spille mot Fabiano Caruana med sorte brikker.

24-åringen står nå med tre poeng totalt. Da han vant turneringen i 2013, endte han på ti poeng. For stikke av med seieren må han antakelig opp i minst 8,5, men med to strake seiere har han funnet flyten.

– Det hjelper veldig at jeg har fått litt poeng nå. Det ville ikke vært gøy å være på minus når jeg møter Caruana, sa en fornøyd Carlsen til TV 2 etter partiet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder