Northug, Bjørgen og Sundby: Vil ha tilbake den gamle Kollen-femmilen

Skistjernene vil ha tilbake enkeltstart på femmilen

2007-vinner Hjelmeset: - I enkeltstart sprakk alle

HOLMENKOLLEN (VG) Petter Northug mener det tradisjonsrike slitet på femmilen i Holmenkollen burde vært tatt vare på, og ønsker individuell start igjen. Han får støtte.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Selv har Northug vunnet fem internasjonale femmiler i fellesstart, sist under VM i Falun for snart to uker siden. Men skistjernen som fikk oppleve slitet med to femmiler i Holmenkollen med enkeltstart mener skisporten burde tatt vare på blodslitet med løpernes kamp mot klokken.

– Med mesterskap og Holmenkollen kommer de to femmilene ganske tett, så det kunne vært én individuell start og en fellesstart. Det er det som kjennetegner femmila i Kollen, og den burde de tatt vare på. Selv om rammene er der fortsatt, sier Petter Northug til VG under pressetreffet til landslaget dagen før femmilen igjen går i fellesstart.

– Tar det bort noe av glansen?

– Rammene rundt femmila i Kollen er der fortsatt, og det er fortsatt god stemning og vi gleder oss til å gå. Jeg er ikke så gammel at jeg har gått en lengre runder enn 16,7 kilometer, men det er det som har vært en del av sjarmen til Kollen-femmila, sier 29-åringen.

Vokste opp med tradisjoner

Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen sammenlagt allerede sist helgt og har tre pallplasser på rad i Holmenkollen. Han etterlyser også den tradisjonen han vokste opp med.

– Jeg har vokst opp med å ligge ute i skogen og vente på løperne. Jeg sier ikke at det er slik det skal bli, men jeg mener at vi én gang i året kan koste på oss en femmil med enkeltstart. Det er snakk om sjarm og tradisjon, sier Sundby.

GOD GAMMELDAGS FEMMIL: Oddvar Brå under femmilen i Surnadal i 1976. Foto:,VG

På spørsmål hva han mener løperne kan gjøre for å få tilbake den individuelle starten på deres lengste løp, sier han:

– Det eneste vi får gjort, er å signalisere at vi synes det hadde vært gøy å få det tilbake. Jeg vet ikke om vi får gjort noe særlig mer enn det, sier Sundby.

Savner totalsprekk

Marit Bjørgen går tremil søndag og er også klar på at Holmenkollen igjen burde kunne bli arena til kjempesprekker.

– Jeg savner veldig den individuelle starten. Særlig på femmila har det skjedd mye opp gjennom, for eksempel har Pietro Piller-Cottrer ledet lenge, men ikke kommet seg rundt den siste haugen der, så jeg synes det er kult og litt spennende, og jeg synes man kunne hatt begge deler, sier Bjørgen.

VG pratet med Odd-Bjørn Hjelmeset som vant den nest siste femmilen som ble arrangert med enkeltstart i Holmenkollen i 2007. Anders Sødergren ble den siste utøveren som vant en femmil i enkeltstart da han vant rennet året etter.

- Jeg tror nok veldig mange, kanskje opp mot 90 prosent, av de som starter i morgen har lyst på enkeltstart, sier Hjelmeset som selv vant flere femmiler og har opplevd forderdelig tunge avslutninger.

Han mener at kampen mot klokka nå bør komme tilbake i Holmenkollen.

- Hvor mye mer tar enkeltstart på kroppen?

- Det er mye mer. Du jager så voldsomt. Det er fortsatt noen som sprekker på fellesstart, men det er sjelden en av favorittene sprekker. På enkeltstart sprakk alle, sier Hjelmeset som også nevner Piller-Cottrers sprekk som en av de legendariske fra nyere tid.

Ps. Femmilen går i fellesstart fra kl 14.30 lørdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder