Northug-svar på Instagram: - Behold roen og elsk Gunde Svan

LANGER UT: Gunde Svan tror Petter Northugs selvsikre kommentarer kan påvirke kommende generasjoner negativt. Foto: NTB SCANPIX,

Gunde Svan om Northug: Gjør loven til sin egen og setter seg over den

Ti dager før Falun-VM, langer den den svenske langrennslegenden Gunde Svan (53) ut mot Petter Northug (29).

  • Eivind Haugen
  • Hanne Skjellum Mueller

Artikkelen er over fem år gammel

Det er i et lengre intervju med den svenske avisen Expressen at Svan kritiserer den manglende ydmykheten blant flere profilerte idrettsutøvere, spesielt Northug og Zlatan Ibrahmovic.

Svan sier at han snakket med en kollega på den svenske idrettsgallaen, som ville vite hva han tenkte om Zlatans uttalelser etter at han ble kåret til den nest beste svenske idrettsutøveren gjennom tidene.

– På den listen er jeg nummer en, to, tre, fire og fem. Med all respekt for de andre, sa Ibrahimovic på sedvanlig selvsikkert vis.

Rant over

Svan mener Zlatan til stadig tøyer strikken lenger, og han mener Northug gjør det samme.

– Det er litt som med Northugs fyllekjøring. Da rant det over for meg. Da forstod alle at han tøyer strikken, gjør loven til sin egen og setter seg over den. Men det finnes ikke noe tre som vokser inn i himmelen, sier Svan til avisen.

Skilegenden tror selvsikre idrettsutøvere, som Northug og Ibrahimovic, påvirker kommende generasjon på en negativ måte.

– Jeg synes dessverre at jeg ser det i Norge med nordmennene. Når de kommer til den skandinaviske cupen i Falun tar de mer eller mindre over byen. De kjører mot kjøreretningen selv om det er strengt forbudt. De bryr seg ikke og bare kjører i løypene. Sist klarte jeg ikke holde det for meg selv og sa til en norsk skiløper: «Hvorfor sladder du i sporet? Skal ikke du være med på løpet? Da skal du jo kjøre i de løypene selv!», sier Svan.

VG var i kontakt med Petter Northugs manager Are Sørum Langås søndag. Da ønsket de ikke å kommentere Svans uttalelser. Men mandag kom svaret fra Northug - på bildedelingstjenesten Instagram.

29-åringen har i tillegg til et bilde i blått og gult, med teksten «Keep calm and love Gunde Svan», oversatt til Hold roen og elsk Gunde Svan, skrevet følgende melding:

– Etter gårsdagen har folk spurt meg hva jeg synes om Gunde, og jeg har bare denne beskjeden, skriver Northug, og legger til en lang rekke med emneknagger med ulike Gunde Svan-meldinger.

«#hatersgonnahate #gundegonnehate #gundelovemyhaters #svanbanan #road2Falun og #gundeknugen», er bare noen av dem.

Saken fortsetter under bildet.

- Utnytter andre

Svan sier også at det ikke var like mye munnhuggeri mellom norske og svenske skiløpere på hans tid, og at han opplever at Northug stadig tøyer strikken.

– Vi er i en ny æra i skisporten, og mye av det er Northugs fortjeneste. Jeg har hele tiden følt at Northug strekker grensene, også før fyllekjøringen. Én ting er å tøye strikken, men det er en annen sak å gjøre det systematisk for å utnytte de andres gode vilje, til og med sine lagkamerater. Det synes jeg ikke smaker bra, sier han.

På spørsmål om hva han mener med å utnytte andre, svarer Svan at Northug sjelden ligger i front av feltet og tar sin del av drajobben.

Det er langt fra første gang Svan går hardt ut og kritiserer Northug. Blant annet var den svenske skilegenden krass under OL i Vancouver, da nordmannen ikke ville snakke med pressen etter at Hellner hadde brukket staven hans på 30 kilometeren. Svan mente Northug uansett ikke ville hatt en sjanse i spurten mot Hellner.

– Jeg driter egentlig i hva Gunde Svan sier og mener, sa Northug til VG etter femmilsseieren noen dager senere.

Les også

Mer om

  1. Langrenn
  2. Ski-VM
  3. Petter Northug

Flere artikler

  1. Svensk avisredaktør til Northug: - Hold kjeft og gå på ski

  2. Gliste av VG-melding: Nå er Northug større enn Gunde Svan

  3. Northug: – Ser ikke humoren i Hellners nye Gunde-«tatovering»

  4. Petter Northug «frykter» mest av alt å tape for lillebror

  5. Anders Baasmo Christiansen i kronikk: Gunde Svan er en løk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder