OL-MØTE: Kronprins Haakon (t.v.), adm. dir. Tomas Holmestad i Lillehammer 2016 og IOC-president Thomas Bach (t.h.) koste seg sammen da ungdoms-OL i 2016 ble presentert i det norske hus under OL i Sotsji i 2014. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Millionsmell for ungdoms-OL

* Regjeringen bevilger 20 mill. etter «sponsortørke»

* Deltakerlandsby ble dyrere: Punget ut 16 millioner

LILLEHAMMER/OSLO (VG) Ungdoms-OL vil koste norske
skattebetalere mer enn først antatt.

Deler av forklaringen ligger i et altfor optimistisk sponsorbudsjett.

For da Norges idrettsforbund og Lillehammer kommune sendte søknaden om statsgaranti for snart fem år siden, håpet man å hente inn 40 millioner kroner fra næringslivet. Virkeligheten har vist seg å være langt tøffere.

Planene om å få inn fem millioner kroner fra inngangsbilletter under ungdoms-OL er også skrinlagt.

- Jeg er ikke overrasket. Jeg regnet ikke med at noen store sponsorer ville bite på dette. Jeg har aldri skjønte opplegget med sponsing og OL. IOC sitter på alle rettighetene, sier Hans Mathias Thjømøe, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

VG har tidligere - i mars i år - referert Thjømøes kritikk av ungdoms-OL - les den her.

- Krevende

I revidert statsbudsjett, spytter myndighetene nå inn nye 20 millioner kroner til ungdoms-OL. Det kommer i tillegg til det opprinnelige tilskuddet på 232 millioner kroner.

- Vi har blitt truffet av et sponsormarked som er veldig mye mer krevende enn for fire år siden, da budsjettet ble sendt inn, sier styreleder i Lillehammer2016, Siri Hatlen til VG.

Hun nekter å bruke ordene «budsjettsprekk» om det som nå skjer.

- Men ungdoms-OL har blitt 20 millioner kroner dyrere for «AS Norge» når regjeringen bevilger 20 millioner kroner ekstra?

- Vi holder oss innenfor rammen i opprinnelig søknadsbudsjett, men det stemmer at regjeringens foreslåtte ekstra støtte «erstatter» de lavere sponsorinntektene, sier Hatlen.

Norges langrennsstjerne Eldar Rønning: - Dobbeltmoral å ha ungdoms-OL i Norge.

Det var IOC som i sin tid ba Norge om å søke om ungdoms-OL. Ingen andre land hadde på det tidspunktet søkt om å få arrangere nyvinningen i 2016.

Nye byggekrav

Svært sentralt i den norske søknaden var bygging av 360 nye studenthybler på Lillehammer. Det er boligbyggelaget USBL og studentsamskipnaden (SOPP) som skulle stå som utbyggere - ikke idretten.

Studentboligene skal brukes som deltagerlandsby under ungdoms-OL til vinteren, og har et budsjett på 315 millioner kroner. Av denne summen betaler IOC 108 millioner.

Nye tall viser at deltagerlandsbyen blir rundt 38 millioner kroner dyrere enn prognoser fra 2009. Utbygger Petter Syverud understreker at budsjettet på 315 millioner overholdes. VG referer til estimater fra 2009, sier han.

Siden den gang har byggekostnadene økt, krav om fjernvarme kommet inn og TEK 10-standarden blitt lovpålagt.

Studentsamskipnaden forsøkte tidligere i år å få staten til å ta sin regning på 32 millioner kroner. Statsgarantien for ungdoms-OL burde slå inn, ble det argumentert med. Men kulturdepartementet var ikke enig.

Les mer: Kritiske til ungdoms-OL: - Helt hinsides

Ekstratildeling

Noen måneder senere løste likevel saken seg: For i februar la Kunnskapsdepartementet 16 millioner kroner på bordet og tok dermed halve regningen.

Neste år vil studentsamskipnaden søke om en tilsvarende ekstratildeling fra myndighetene, slik at hele ekstraregningen «forsvinner».

- Utbyggingen måtte skje uansett, av hensyn til ungdoms-OL. Jo mindre staten ville bidra med, jo mer ville studentene måttet betale. Derfor mente jeg det var viktig å få denne tildelingen, sier stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H) til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder