OL-NEDTUR:Petter Northug etter femmilen i Sotsji søndag. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Northug går glipp av tre mill. etter fiaskosesong

Petter Northug har hatt en skuffende sesong - og det gikk på trynet i OL. Nedturen gjør at han går glipp av tre millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Northug er skuffet over OL, men han er uenig med Thomas Alsgaard som kaller det en katastrofesesong.

- Det blir bare å slappe av nå, sier Northug og prater med lav stemme når stillheten rundt trønderen blir brutt etter nok en nedtur i Russland.

Med stivnet svette i ansiktet etter slitet som bare ga 18. plass på femmila, snakker han om at til sommeren må han ha flere turer på 3-4 timer i trøndersk myr for å ta tilbake den tapte langrennstronen.

- De treningstimene jeg mistet i juni, juli, august og september i år, gjør at jeg ikke har det siste giret som du må ha på femmil og kanskje også tremil, i så tøffe løyper som her, sier Northug.

Mister bonuser

Landslagssjef Vidar Løfshus sier han vil prøve å overtale Northug til å gå tilbake til landslaget, men Northug mener fortsatt at privatsatsing er det riktige for ham.

- Alle som kjenner meg vet at det var riktig. Det er det som motiverer meg til å gå på et nytt år frem mot VM i Falun, sier Northug.

Men på alle spørsmål i går om han definitivt takker nei til et nytt landslagstilbud, unngikk han å svare klart.

Uansett vil den sportslige nedturen i år gjøre at Northug går glipp av solide summer. Etter det VG erfarer er bonusene Northug kan oppnå gjennom sportslige resultater tre millioner kroner.

De pengene må han se langt etter nå. Det innrømmer også Northugs manager Are Sørum Langås.

- Det går fortere å regne sammen bonusene i år. Den ser jeg, sier Langås.

- Tung sesong

Men Northug tjener mer enn noensinne og Are Sørum Langås forteller at markedsverdien til Northug først er blitt utnyttet skikkelig etter at privatsatsingen med Coop ble undertegnet.

Etter det VG erfarer ligger Northug på rundt 15 millioner kroner i lønn. Av dette skal lønnen fra Coop utgjøre mellom 5 og 6 millioner etter at hans sportslige satsing og managementet er betalt. Men i år gir ikke sportslige resultater uttelling.

- Han overlever selv med en litt tung sesong. Men jeg kommenterer ikke konkrete summer og tall. Det er helt riktig at de fleste avtalene har en prestasjonsbasert bonus, sier Langås.

Petter Northug fortalte til VG rett før OL at han blir trigget av de bonusbaserte avtalene sine. I går var han mer ordknapp.

- Det er ikke noe jeg tenker på nå, sier Northug og drar på smilebåndet etter at han har gått ut bakveien fra minibussen utenfor deltagerlandsbyen, rundt en kilometer fra målstreken på OL-stadion.

Der gikk Aleksander Legkov i mål som vinner av femmila foran Maksim Vylegzjanin og Ilia Tsjernousov. Northug var sjanseløs i den siste bakken akkurat som på tremila for to uker siden. Martin Johnsrud Sundby var drøye meteren fra sølvet, men resten av laget leverte ikke i OL.

Northug er helt klar på at han synes innsatsen totalt sett er for dårlig.

- Ja, hvis man ser på verdenscupen og rennene før OL, er det ikke tvil om at det er andre løpere som er i bedre form nå, sier Northug.

PS! Petter Northug fikk en svensk medalje av den svenske avisen Expressen som trøstepremie for sitt første medaljeløse mesterskap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder