Magnus Carlsen mot VM-gull

Får 40.000 dollar for ny hurtigsjakk-tittel

BERLIN (VG) Det gjenstår bare én runde av hurtigsjakk-VM: Magnus Carlsen (24) er på god vei til å forsvare fjorårets tittel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

SISTE: Carlsen ble verdensmester. Les mer her.

Kanskje er seieren allerede i boks:

For Carlsen leder med ett poeng på Jan Nepomnjatsjij foran den siste runden. Trolig vil utregningen av kvaliteten på de to spillernes motstandere vise at Carlsen topper også der, slik at det ikke vil holdefor Nepomnjatsjij å ta et poeng på det norske sjakkikonet i siste runde.

- Oddsen er ikke for meg nå. Jeg tror Carlsen klarer dette, sier Nepomnjasjtsji til VG.

Carlsen etter VM-seieren: - Jeg er en rev

- Jeg var veldig skuffet i går, det ødela sjansen min til å kjempe om gullet her. Det er fint når en kompis vinner, men Magnus vinner jo så ofte, sier han.

- Magnus taper ikke siste runde uansett, smiler søster Ellen Carlsen i studioet til VGTV.

Også Teimour Radjabov (Aserbadsjog Leinier Perez Domniguez har ti poeng, ett mindre enn Carlsen. Men disse vil neppe gå forbi nordmannen på kvalitetspoeng.

I VGTVs studio mener sjakkekspert Jon Ludvig Hammer at Carlsen etter alle solemerker har forsvart VM-tittelen fra i fjor. Men det endelige svaret foreligger ikke før oppsettet før siste runde er klart. Det skjer når den pågående nestsisterunden er ferdigspilt.

- Jeg er 99,5 prosent sikker på at Magnus er verdensmester, men jeg stoler ikke helt på mine egne mattekunnskaper. Også er det noe med reglene og tolking og sånn, men det er en liten sånn greie, sier Hammer.

Fornøyd Carlsen

– Akkurat nå ligger det an til at jeg skal vinne, men mye kan skje, sa Carlsen da tre partier gjenstod av VM i Berlin.

Han hadde da vunnet to partier mandag. Og i det påfølgende 13. partiet gikk det akkurat som han planla: En kjapp remis med svarte brikker mot Leinier Dominguez fra Cuba.

Deretter fulgte han opp med et enda kjappere remis mot Vladimir Kramnik. Det partiet var over på to minutter etter trekkgjentakelse.

Det betyr at nordmannen har kontroll på resten av VM-feltet. Nest best er kompisen Jan Nepomnjatsjij - som er ett poeng bak, med én runde igjen å spille.

Optimistisk Carlsen

Veteranen Vassily Ivanchuk (46) ble slått i det 12. partiet. Ukraineren - med svarte brikker - hadde taket på det, men gjorde feil som kostet ham hele poenget.

– Det er litt rart å slå ham i 12. runde. Jeg tapte for han i 12. runde i hurtigsjakk-VM i 2012 og også i 12. runde for ham i kandidatturneringen i 2013.

– Dette ser bra ut, fastslår Carlsen om stillingen i mesterskapet.

Foran siste dag lå to mann likt med åtte av ti mulige poeng: Magnus Carlsen og den hviterussiske overraskelsesmannen Sergei Zhigalko. Nordmannen vant mot nettopp Zhigalko i mandagens første parti.

LES OGSÅ: Carlsen om 20-millionershuset

– Han så nervøs ut, meldte Carlsen etterpå.

– Det er den gamle historien om at motstanderen får dårlig tid. Det ble avgjørende. Jeg prøvde å komplisere. Da må folk tenke lengre tid.

– Jeg føler at formen er god i dag.

Overrasket

Zhigalko var bare rangert som nummer 34 foran mesterskapet. I langsjakk er han såvidt inne blant de 100 beste i verden. De to hadde ikke spilt mot hverandre siden de var 13-14 år gamle.

OVERRASKELSE: Magnus Carlsen møtte i sitt første parti mandag den hviterussiske sensasjonsmannen Sergei Zhigalko. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Magnus Carlsen sa søndag kveld at han regnet med at 11-11,5 poeng var nok til å ta VM-gullet. Etter 12 runder har Carlsen allerede 10 poeng. Nærmest ligger en hel bataljon med 8,5 poeng. 1,5 poengs ledelse når det gjenstår bare tre runder betyr at veldig mye skal til for å frata Carlsen VM-gullet.

I fjor vant han VM i Dubai med 11 poeng - mens Fabiano Caruana ble nummer to med 10,5. Caruana er ikke med denne gang, det er heller ikke amerikanske Hikaru Nakamura.

Carlsen skal forsvare VM-titlene både i hurtig- og lynsjakk i Berlin. Han er for tiden trippel verdensmester etter som han også har den gjeveste tittelen: verdensmester i vanlig langsjakk.

LES OGSÅ: Slik følger du sjakk-VM på VG.

Sprekk for tre år siden

I hurtigsjakk-VM i 2012 sprakk nordmannen fullstendig mot slutten etter å ha hatt fantastiske 9,5 poeng etter 11 runder.

I løpet av de to første dagene av VM i Berlin vant Carlsen over Dennis Wagner, Francisco Vallejo Pons, Lazaro Bruzon Batista, Radoslaw Wojtaszek, Gadir Guseinov og Teimour Radjabov, mens det ble remis mot Ghaem M. Ehsan, Yuriy Kryvoruchko, Daniil Dubov og Jan Nepomnjatsjij.

Simen Agdestein har seks poeng og Aryan Tari 5,5 poeng etter 12 runder. Tari vant sitt andre parti på bare 19 trekk mot Namig Gulijev, mens Agdestein tapte mot den gode russeren Dreev.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder