EKS-LÆRER OG EKS-ELEV: Simen Agdestein (t.h.) og Magnus Carlsen ankommer Flor og Fjære utenfor Stavanger for å spille Norway Chess i fjor. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Bråk om ny Carlsen-bok – Simen Agdestein føler seg misforstått

Familien skal ha ment at sjakktreneren blandet seg i oppdragelsen av Magnus

På dagen for åpningsseremonien i sjakk-VM er det bråk om en ny Magnus Carlsen-bok.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I boken «Magnus» av Aage G. Sivertsen blir det hevdet at foreldrene til Magnus Carlsen ikke likte at Simen Agdestein prøvde å fortelle dem hvordan de skulle oppdra sjakkgeniet.

– Tull og fullstendig feil, kommenterer Simen Agdestein selv overfor VG.

Les også: Carlsen om 20-millionershuset

Episoden omtales i et kapittel som heter «Bruddet med Simen». I 2002, da Magnus Carlsen var 11 år gammel, skrev Agdestein en e-post til pappa Henrik Carlsen der han kommenterte noen erfaringer med Magnus som han ønsket å fortelle familien om. Faren syntes at Simen Agdestein gikk over streken, heter det i boken, som gis ut på Kagge Forlag.

«Simen prøvde å fortelle oss foreldre hvordan vi skulle oppdra våre barn. Dette fortalte jeg ham at han ikke hadde så mye med. Jeg ba ham derfor konsentrere seg om å lære Magnus å spille sjakk, og så fikk vi ta oss av det øvrige.», blir Henrik Carlsen sitert på i Sivertsens bok.

«Dårlig kjemi»

Simen Agdestein på sin side ble overrasket over reaksjonen til faren.

«Jeg forsøkte bare å opplyse om ting som etter min mening ikke var slik det skulle være. Magnus hadde godt av å bli irettesatt innimellom, og jeg mente det var på sin plass at jeg også orienterte foreldrene.», sier Agdestein i boken.

Forfatteren beskriver «dårlig kjemi» mellom familien Carlsen og Agdestein etter dette, men at forholdet mellom Simen og Magnus likevel fungerte bra.

Klar for VM? Slik følger du sjakk-VM på VG

Simen Agdestein er overhodet ikke enig i fremstillingen i boken. Til VG sier han:

– Det sitatet han ilegger meg her er bare tull og fullstendig feil. Alt er feil her, faktisk. Magnus var for eksempel ikke 11 men 15 og gikk i første klasse på NTG den ene gangen jeg har sendt mail til foreldrene om noe. Og innholdet der var hverken spesielt kontroversielt eller noe som skapte noen som helst kontrovers. Veldig merkelig at forfatteren ilegger meg en slik formulering og i hvert fall uten å få den bekreftet av meg. Det virker ikke som han har forstått hendelsen eller situasjonen i det hele tatt., sier Agdestein.

– Jeg har i hvert fall aldri hatt noe utestående med Magnus noen gang. Jeg har jobbet og trent med ham siden han var ni år og har bare gode følelser både for ham og alle de andre elevene jeg har hatt.

Henrik Carlsen skriver i en e-post til VG at han ikke ønsker å kommentere detaljer i boken og vet ikke hva kapitelet «Bruddet med Simen» henviser til.

– Takknemlige

– Vi er naturlig nok veldig takknemlig for den meget viktige rollen Simen har spilt for Magnus sin sjakkutvikling gjennom mange, mange år, er hans kommentar.

Forfatter Aage G. Sivertsen kommenterer Agdesteins versjon slik:

– Simen mener at jeg ikke har forstått situasjonen, men Henrik har forstått det på sin måte, og det er beskrevet i boken. Simen mener også at det ikke var kontroversielt, men det blir et brudd mellom familien Carlsen og Simen på det tidspunktet, mener Sivertsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MOTSTANDERE: Verdensmester Magnus Carlsen (t.v.) spiller lynsjakk mot sin tidligere læremester Simen Agdestein under Norway Chess på Flor & Fjære utenfor Stavanger i fjor. Foto: Erlend Aas , NTB scanpix

– I så fall er det Simen som ikke har oppfattet dette bruddet, mener han og henviser til sin egen omtale av intervjuene med Simen Agdestein i etterordet i boken:

«Simen Agdestein har den merkelige egenskapen at han av og til er uenig med seg selv. Han kan derfor være en krevende samtalepartner. Men sjakkgeniet Agdestein gir av seg selv hele tiden, og har åpnet seg om tema som han ikke har snakket om tidligere.»

Ulike oppfatninger

Om forholdet mellom Henrik Carlsen og Simen Agdestein sier Sivertsen til VG:

– Jeg forstår begge parter veldig godt. Dette er en utfordring for de fleste familier med barn som oppfører seg litt forskjellig når de kommer et stykke unna hjemmets fire vegger.

Les også: Dette tror Carlsen om VM-sjansene

– Simen opplevde Magnus annerledes enn Henrik og familien. Sannsynligvis ble Simen litt varm i trøya. Simen er et sjakkgeni, derom er det ingen tvil. Henrik er ikke det. Men måten denne familien har fungert og særlig hvordan både Magnus og barna har blitt oppdratt, har jeg skrevet en del om i boken, sier Aage G. Sivertsen. Han legger til:

– Jeg har intervjuet både Simen og Henrik grundig om denne saken. Alt de er sitert på, har de fått lese igjennom. Det er tydeligvis to ulike oppfatninger av fakta.

Mener forfatteren har misforstått

Han skriver i boken også om millionavtalen som Magnus Carlsen hadde med Tromsø-OL 2014. Han skulle være ambassadør for arrangementet og spille i noen turneringer der OL i Tromsø skulle promoteres. Honoraret var på én million kroner.

Simen Agdestein reagerte på avtalen. Han syntes beløpet var altfor høyt og mente at pengene burde ha vært brukt annerledes. I boken kommer det fram at Simen Agdestein snakket med Henrik Carlsen om dette, og at Simen uttrykte at han mente at pengene burde brukes til å utvikle norske sjakktalenter.

Les også: Sjekk hva Carlsen har tjent på fem år

Til VG sier Agdestein at forfatteren har misforstått dette:

– Jeg har aldri ment at den millionen skulle brukes til utvikling av norske talenter. Jeg kom med et forslag om at Magnus skulle lage et norsk team rundt seg. Der og da, etter bruddet med Garri Kasparov, virket det som en god idé, men det var bare et forslag jeg nevnte for Magnus. Jeg har ikke gått ut med eller kommentert det offentlig eller noe annet sted.

Avtalen var fremforhandlet av Simen Agdesteins bror og Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein.

– Avtalen forutsatte at statsstøtten ble innvilget. Arbeidet som ambassadør for Tromsø-OL ble den gang målt opp mot alternativ sponsor når det gjaldt arbeidsmengde etc. Ting har endret seg, og nå tar ikke Magnus lenger betalt for å stille opp for Norge. Økonomien er romsligere for Magnus nå, det er lettere å være raus i dag, sier Espen Agdestein.

– Nå bidrar Magnus mye inn mot landslaget og talentene, sier den eldre bror Agdestein.

«Team Carlsen mente de var avhengig av disse pengene, da særlig utgiftene til Kasparov som trener var ganske høye. Dessuten ønsket de selv å bestemme over hva pengene skulle brukes til, uten innblanding fra Simen. Det fortalte Henrik også Simen.», skriver Aage Georg Sivertsen i boken. Han legger til at Simen ikke var alene om å kritisere denne millionavtalen. Tidligere visepresident i FIDE (det internasjonale sjakkforbundet), advokat Morten Sand, var enig med Simen.

Forfatteren mener at det som skjedde mellom Simen Agdestein og Henrik i dette tilfellet forteller at de har en veldig ulik personlighet:

– Jeg er ganske sikker på at om Simen og Henriks første feide ikke hadde oppstått, ville det kommet til uenigheter senere. De to er alt for forskjellige, sier Aage G. Sivertsen til VG.

PS: VG har gjennom manager Espen Agdestein forsøkt å få Magnus Carlsens kommentar til innholdet i boken: – Magnus har ikke hatt noe med boken å gjøre og har heller ikke vært intervjuet av Aage G. Sivertsen. Jeg håper det er forståelse for at han nå konsentrerer seg om VM og ikke vil kommentere boken, sier manager Espen Agdestein.

Forfatteren: – Ikke sikkert han liker alt

Aage G. Sivertsen opplyser at boken «Magnus» ikke er autorisert.

Sivertsen er forfatter på heltid. Han er tidligere journalist i NRK og har utgitt 14 bøker inkludert denne.

Han har sittet i styret i Norges Sjakkforbund og vært leder av Kristiansund sjakklubb. Sivertsen var sentral da Magnus Carlsen og Viswanathan Anand deltok i en sjakkturnering i Kristiansund i 2010.

– Å skrive en bok om Magnus, som han selv skulle ha lest gjennom og godkjent, ville blitt en helt annen bok. Det er slett ikke sikkert han liker alt som står her. Jeg har vært komfortabel med å ha hatt en distanse til ham, samtidig som alle rundt ham i har vært gode informanter, forteller Sivertsen, og takker særlig pappa Henrik Carlsen for å ha vært åpen.

– Det vil forundre meg om ikke Magnus synes en del av temaene i boken er spennende. Hvordan oppdra genier, forholdet mellom lek og disiplin, sammenligningen med Kasparov, Fischer og ham selv osv. Han leste min siste bok om krigen på fire timer. Han bruker vel halvparten på denne, sier forfatteren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder