RIVALER: Magnus Carlsen (t.v) og Hikaru Nakamura har møtt hverandre en rekke ganger. Amerikaneren har aldri vunnet, ifølge Espen Agdestein. Her er de fra et sjakkparti i januar i fjor. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

RIVALER: Magnus Carlsen (t.v) og Hikaru Nakamura har møtt hverandre en rekke ganger. Amerikaneren har aldri vunnet, ifølge Espen Agdestein. Her er de fra et sjakkparti i januar i fjor. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Agdestein om Carlsen-rival: - Han er stor i kjeften

Amerikanske Hikaru Nakamura (26) mener han kan stoppe Magnus Carlsens voldsomme dominans i sjakksporten - uten noen gang å ha slått nordmannen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I dag får amerikaneren en ny mulighet, når de to møtes i Zürich Chess Challenge.

- Nakamura er stor i kjeften og god på «trashtalk». Han en ganske hyggelig fyr, men selvbildet er stort. Det noe ekstra når han møter Magnus. De er på sett og vis rivaler, sier manager Espen Agdestein til VG.

VG DIREKTE: Følg sjakkpartiet fra 15.00

Japanskfødte Nakamura er rangert som nummer syv i verden. Selv om han har slått Carlsen i lynsjakk, har han aldri beseiret nordmannen i et «normalt» sjakkparti.

Likevel gikk han høyt ut på Twitter under vinterens VM-kamp mellom nordmannen og Vishy Anand. Nakamura lånte en karakter fra Ringenes Herre-filmene for å illustrere den voldsomme styrken til Carlsen - ut at det virket å skremme 26-åringen fra USA:

Lurt smil

«Jeg begynner å innse at jeg er den eneste personen som kan stanse Sauron i sjakkhistorien».

Magnus Carlsen ble konfrontert med utsagnet av TV 2 etter å ha spilt remis mot verdenstoer Levon Aronian i går. 23-åringen nøyde seg med et lurt smil og ordene «jeg er ikke enig».

CARLSEN-MANAGER: Espen Agdestein. Foto: NTB scanpix

Nordmannen spiller imidlertid med sorte brikker i dag. Dermed er det fordel Nakamura fra start.

- Det er ikke så lett når man er sort, men han vil nok prøve å slå meg. Det kan slå tilbake på ham, mener Carlsen.

30 møter

Ifølge Espen Agdestein har de to spillerne møtt hverandre opp mot 30 ganger uten at Nakamura har gått vinnende ut. I går slo han likevel tidligere verdensmester Vishy Anand selv med sorte brikker.

Nakamura virker med andre ord å være i form.

Mange er spent på hvordan han kler seg i ettermiddag:

- Da de møttes i USA i fjor, dukket Nakamura opp med solbriller. I partiet før det igjen, hadde han caps. Det er tydelig at han ikke vil se Magnus inn i øynene. Dette er veldig uvanlig, men han forsøker nok å bryte den dårlige trenden han har mot Magnus, spekulerer Espen Agdestein.

- Han sier litt freidig at han er den eneste som kan stanse Carlsens dominans?

- Det er paradoksalt at nettopp han sier det, siden han aldri har slått Magnus i et vanlig parti.

- Ingen klare feil

Både Carlsen, Nakamura og Levon Aronian står med tre poeng etter to runder i Zürich Chess Challenge.

I går virket Carlsen fornøyd med remis mot verdens nest beste spiller.

- Det var greit nok. Han er en veldig god spiller. Han spilte bra, og gjorde ingen klare feil. Da er det ikke lett å vinne. Spesielt med tanke på at jeg hadde litt dårlig tid. Jeg skulle gjerne ha vunnet, men remis er aldri krise, sa han etter det høyest ratede partiet i sjakkhistorien.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder