STØDIG KORTPROGRAM: Anne Line Gjersem (20) er klar for EM-finalen klokken 19.15 fredag kveld. Her under kortprogrammet som ga henne 18. plass - foreløpig. Foto: AP

Kunstløp-Anne Line ikke OL-klar tross EM-finale

Tvillingsøsteren: Klarte kravet da hun kvalifiserte Norge

Falt fra topplassering i Budapest - ble nummer 19

Anne Line Gjersem (20) gikk fredag kveld EM-finale i kunstløp i Budapest, men Olympiatoppen vil ikke gi henne klarsignal til OL - tre dager før aller siste Sotsji-uttak.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Friprogrammet endte i en aldri så liten skuffelse for 20-åringen.

Lagleder Anna Pushkova og trener Ela Magnusson prøvde å oppmuntre Gjersem mens hun ventet på poengscoren. Men hun var åpenbart skuffet etter to fall, hvor av dommerne kun anså det ene for å være et ordentlig fall.

Gjersem endte til slutt på en 19. plass blant de 24 som fikk gå friløpet.

Den russiske 15-åringen Julia Lipnitskaia vant i overlegen stil, og seiler opp som en gullkandidat på hjemmebane i Sotsji neste måned.

Første siden 1964

I september sørget hun for at Norge fikk en OL-plass i kunstløp i februar. Det gjorde hun ved å ta 7. plass i den siste kvalifiseringskonkurransen i Tyskland.

Det er første gang siden 1964 - altså på 50 år - at Norge har hatt en kunstløper som er god nok til å delta i OL.

I 1964 i Innsbruck var det til og med to: Berit Unn Johansen og Anne Karin Dehle.

Starter klokken 19.15

30 kunstløpere er kommet gjennom nåløyet til den individuelle konkurransen for kvinner i Sotsji.

15 fra Europa og 15 fra resten av verden. Russland og Italia har to plasser hver. Anne Line Gjersem har tatt én av de «resterende» elleve plassene.

Men det er ikke godt nok for Olympiatoppen.

- Kombinasjonen av de to tingene. Anne Line er en ung utøver og hun er på fremmarsj. Vi håper hun skal vise det nå, svarer Olympiatoppens kunstløpansvarlige Roger Gjelsvik på spørsmål om hva som vil gi Anne Line Gjersem OL-billett - plassering eller prestasjon i EM?

Han så ikke Anne Line Gjersem gjennomføre sitt kortprogram til totalpoengsummen 46,63. 18. plassen ga henne finaleplass som en av 24 løpere.

TVILLINGSØSTRE: Camilla (t.v) mener søsteren Anne Line bør få en plass i OL-troppen - uavhengig av resultatet i EM-finalen i kveld. Foto: Janne Møller Hansen

- Det var en veldig bra poengsum, spesielt med tanke på at hun gikk sitt løp tidlig. Løperne som kommer senere pleier å få høyere poengscore, sier tvillingsøster Camilla Gjersem.

Malmö-bosatte Anne Line Gjersem gikk sitt avgjørende friløp - eller lange program fredag kveld, hvor det altså endte med en 19. plass.

Krav: Topp åtte

- Jeg skal definitivt se friløpet. Det ville jeg gjort uavhengig av dette. Kunstløp er en fantastisk idrett, og det er flott at vi har en jente med i EM, sier Gjelsvik - også kjent som kappgjengertrener.

Han tok over ansvaret for utholdenhetsidretter da Tore Øvrebø i fjor høst ble Olympiatoppens toppidrettssjef etter Jarle Aambøs overraskende avgang.

KUNSTLØPSJEF: Olympiatoppens Roger Gjelsvik. Foto: SCANPIX

Olympiatoppens resultatkrav til OL-deltakelse er topp åtte-plassering i EM.

Camilla Gjersem mener søsteren kan bli topp 10. Men ikke denne gangen. Det kan hun bli på sikt.

Urealistisk

- Det er urealistisk at hun skal bli nummer åtte. Hun er på 18. plass nå, i EM i fjor kom hun på 22. plass. Hvis Olympiatoppen vil at Norge skal gjøre det enda bedre i OL om fire år, bør de sende henne til OL nå, sier hun.

- Hvis de ikke gjør det, blir det vanskeligere da, sier Asker-bosatte Camilla Gjersem - for øyeblikket litt bak søsteren som kunstløper.

Hun mener at det muligens ville vært «lettere» for Anne Line å komme med til OL, hvis kunstløp - slik det var for hundre år siden - hadde stått på programmet i sommer-OL.

- Norge har mange gode vinteridrettsutøvere. Vil man ha vekst i kunstløp, bør man sende Anne Line. Det er rart om de ikke gjør det. Hun har jo klart kravet, og hvor god må hun egentlig være?, spør Camilla Gjersem på vegne av søsteren.

- Det hadde kanskje vært lettere hvis kunstløp var en sommeridrett. Norge har ingen tradisjoner i kunstløp og det er vanskelig å sammenlikne den med andre idretter, tilføyer hun.

To innstillinger

Før mesterskapet uttalte Anne Lise Gjersems polskfødte trener, Ela Magnusson, til VG at «det er helt urealistisk» for henne å skulle innfri det norske OL-kravet.

- Det ville være helt absurd om hun ikke får dra til OL. De vet ikke hvor vanskelig denne idretten er. Jeg tror ikke dere forstår hvor stor Anne Lines prestasjon er, sa Magnusson med tanke på at hun faktisk klarte å kvalifisere Norge til Sotsji-OL.

Olympiatoppens Roger Gjelsvik sier at Anne Line Gjersem vil bli gjenstand for en totalvurdering etter EM-finalen.

Først vil kunstløpansvarlige Anna Pushkova og sportssjef Øystein Haugen i skøyteforbundet sende en innstilling til Gjelsvik, som søndag lager sin innstilling til toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Han vil mandag offentliggjøre Norges siste uttak til OL-troppen.

Med eller uten Anne Line Gjersem.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder