Mistenkelige millionavtaler etterforskes i Brasil

Skal ha ansatt 25 landsmenn da han ble president

FIVB avviser ulovligheter i forbindelse med sponsoravtaler

TVILSOMME AVTALER: Ary Graca, her på talerstolen til Det internasjonale volleyballforbundet, er kontroversiell også i hjemlandet Brasil. Flere landslagsspillere føler seg sveket av idrettslederen. Foto:,Getty Images

Norsk idrettstopp krever svar: - Han har ikke ett demokratisk gen i kroppen

Presidenten i Det internasjonale volleyballforbundet (FIVB) setter selv nyrike FIFA-pamper i skyggen. I dag kommer Ary Graca (72) til Norge.

Artikkelen er over fire år gammel

For selv om ikke brasilianeren har fått en personlig invitasjon, så har han meldt sin ankomst til beachvolleyballturneringen Stavanger Major.

Det har han rett til som øverste leder i internasjonal volleyball.

Men Graca er en svært kontroversiell idrettsleder. I mange vestlige land er han direkte upopulær.

- Han har ikke ett demokratisk gen i kroppen. Jeg har kjent ham i to og et halvt år, og er svært, svært kritisk til hvordan han driver FIVB, sier president i Norges volleyballforbund, Stein-Gunnar Bondevik, til VG.

Rystet

Han vil be om et møte med Graca på norsk jord. Med på laget har han Norges idrettsforbund. Den norske delegasjonen vil ta opp en lang rekke beskyldinger mot 72 år gamle Ary Graca.

- Det har vært så mange brudd på våre egne lover at mange vestlige land er rystet, sier Bondevik.

Graca ledet volleyballforbundet i Brasil i 17 år før han gikk av i 2014. Det skjedde bare dager etter at ESPN hadde avslørt 13 svært tvilsomme sponsoravtaler mellom forbundet og selskaper som var eid av personer tilknyttet forbundet eller nær familie av disse.

Graca skal blant annet ha inngått millionkontrakter med to selskaper som var eid av de to svigersønnene sine. Selv nekter han for å ha gjort noe galt, og hevder at avgjørelsen om å gå av, ble tatt tre måneder tidligere. Det var bare tilfeldig av offentliggjøringen kom dager etter ESPNs avsløring, sier Graca.

VOLLEYBALLPRESIDENT: Stein-Gunnar Bondevik, her på idrettstinget forrige helg. Foto:,Ole Kristian Strøm

- Jeg har bare handlet til det beste for forbundet, har 72-åringen uttalt.

Samtidig har brasilianske landslagsspillere sagt at de føler seg sveket av sin gamle sjef.

Etterforskning

En annen avtale skal ha blitt inngått med et selskap drevet av mannen som i dag er generalsekretær i FIVB. Selskapet ble etablert tre dager før kontrakten ble inngått.

Brasilianske myndigheter fattet mistanke til saken, og det ble derfor iverksatt etterforskning.

FIVB sendte onsdag kveld følgende svar til VG om de nevnte kontraktene:
«En ekstern granskning utført av PWC, og støttet av uavhengige juridiske kesperter, bekrefter at kontrakter som har vært nevnt i media var juridisk bindende, og at det ikke er funnet spor av ulovligheter».

FIVB hevder selv å håndheve de høyeste standarder for godt lederskap og åpenhet, og har nulltolleranse for korrupsjon, skriver organisasjonen.

Volleyball er en enorm idrett i Brasil, som i resten av verden: FIVB skal ha én milliard kroner stående på en bankkonto. Hovedkvarteret er det gamle slottet «Château Les Tourelles» utenfor Lausanne i Sveits.

- Da Graca ble valgt til ny president, med én stemmes overvekt, ansatte han 26 personer over natten. Hele 25 av dem kom fra Brasil. Og mønsteret var venner og familie. Delegater fra vestlige, demokratiske land var rystet på tinget i høst, hevder Bondevik.

FIVB skriver derimot i en epost til VG at antall brasilianere ansatt i forbundet i dag er ni. Organisasjonen skal ha 62 ansatte totalt, fra mer enn 20 nasjonaliteter.

Bondevik understreker at Graca ikke vil få noen spesiell oppvartning under sitt fem dager lange norgesbesøk.

REAGERER: Idrettspresident Tom Tvedt. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Det står i så fall i grell kontrast til et opphold på Sardinia i høst. Der møttes nasjonale volleyballforbund fra hele verden. Bondevik sier han besøkte Graca i presidentens suite.

- Den utgjorde hele toppetasjen på luksushotellet hvor kongressen fant sted, sier nordmannen.

Kan sitte lengre

I høst fikk Graca gjennom en regelendring i FIVB, som gjør at presidenten ved neste valg – i 2016 – skal velges for åtte, og ikke fire, år. Vinner han valget, vil han sitte i ni år til – inntil han er 83 år gammel.

- FIVB-kongressen har begrenset presidenter til å sitte i maks to perioder (en førsteperiode på åtte år, fulgt av en på fire år) etter at verdenskongressen vedtok et forslag om å gjøre lovverket på linje med IOC, skriver FIVB.

- Den forrige regelen lot presidenten bli sittende uten tidsbegrensning, så lenge han eller hun ble gjenvalgt hvert fjerde år, og var under 75 år. Endringen vil gjør at fremtidige presidenter sitter åtte år i førstre periode, før en mulig gjenvelgelse på maks fire år.

VG sendte i går FIVB-toppen åtte spørsmål på epost, gjennom det internasjonale volleyballforbundet, men uten å få svar. Det kom onsdag kveld.

- Da Graca ble valgt til president, tok han kontakt med meg på seiersfesten samme kveld. Han spurte om jeg hadde stemt på ham, noe jeg avviste. Siden har han alltid introdusert meg smilende med ordene «Og her er Bondevik, mannen som ikke stemte på meg!».

- Frykter du korrupsjon i det internasjonale forbundet?

- Jaja. Det er åpenbart, sier Bondevik.

Tvedt støtter Bondevik

Nyvalgt idrettspresident Tom Tvedt reagerer på rapportene fra Norges Volleyballforbund.

Han er selv i Oslo når møtet med Graca skal finne sted. Derfor vil visepresident Oddvar Johan Jensen representere idrettsforbundet.

- Dersom det vi hører er korrekt, er dette så langt unna norske verdier, og norsk idretts etiske ståsted som det er mulig å komme. Det vil jeg være krystallklar på. I møte med Graca skal vi være klare, tydelige og transparente. Vi står fullt og helt bak den norske volleyballpresidenten, sier Tvedt til VG.
- Vi har nettopp hatt et idrettsting der vi enstemmig vedtok et idrettspolitisk dokument som på dette området forsterker norsk idretts etiske ståsted - også i internasjonal sammenheng. Vi skal strekke oss veldig, veldig langt for vår integritet og for å kunne stå oppreist i spørsmål om økonomisk uryddighet og korrupsjon i idretten. Der er det nulltoleranse for oss, understreker han.

P.S. VGTV sender fra Stavanger Major hver dag fra klokka 12.00 både på vg.no og VGTV på TV.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder