SKJEBNEHELG: I fjor røvet Rune Stordal VM-gullet på 1500 meter. Søndag får han sin eneste sjanse til å kvalifisere seg til OL på samme distanse. Foto: Scanpix
SKJEBNEHELG: I fjor røvet Rune Stordal VM-gullet på 1500 meter. Søndag får han sin eneste sjanse til å kvalifisere seg til OL på samme distanse. Foto: Scanpix

Nytt sjokkgull til Norge i skøyter: - Jeg røvet gullet

.. og Mueller sammenligner Stordal med Søndrål

SPORT

INZELL (VG Nett) Rune Stordal feiret VM-gullet på 1500 meter med sjørøverflagg. Så overraskende var seieren.

Publisert: Oppdatert: 06.03.05 19:12

Før dagens 1500 meter i VM var Stordals beste plassering i et internasjonalt løp på distansen en åttendeplass. Stordal gikk i femte siste par inn til 1.50,69 i samløp med lørdagens 1000 meter-vinner Even Wetten. Den tiden sto seg mot alle angrep i de siste parene, og Wettens 1.51,63 skulle vise seg å være godt nok til bronse.

- Jeg hadde håpet at jeg i bestefall kunne komme blant de fem beste, og visste at det var mulig, sier Stordal til VG Nett.

Mark Tuitert fra Nederland åpnet fryktelig i siste par og var langt foran Stordals passeringstider, men på utendørsisen i Inzell orket han ikke å fullføre i samme stil og måtte nøye seg med sølvmedalje på 1.50,84.

Suksesstrener Peter Mueller sparer ikke på godordene om verdensmesteren.

- Han minner meg om Ådne Søndrål. Rune er ikke så god ennå, men han har mange år igjen, sier Mueller til VG Nett.

Feiret som pirat
Da gullet var klart fikk han et sjørøverflagg av sportssjef Finn Aamodt som han gikk æresrunde med. Feiringen var en ren impulshandling.

- Jeg visste ikke at han hadde det en gang. Men det var en markering for at jeg hadde vært ute og røvet gull, ler Stordal.

Norges tredje medaljehåp Petter Andersen endte på 9. plass med 1.52,98. Han ble dermed stående med bronsemedaljen fra 1000 meter lørdag.

Gir æren til Mueller

25-åringen ble norsk sprintmester i 2003, men la skøytene på hylla noen måneder senere. Mangel på motivasjon og økonomi, forklarte han. I fire måneder gikk han helt uten trening, fast bestemt på at karrieren var over. Så ringte den nyansatte landslagstreneren Peter Mueller og ba ham bli med og trene med landslaget.

- Jeg må gi en stor del av æren for dette gullet til trener Peter Mueller. Han er utrolig dyktig. Mueller har tatt med seg mye fra USA og gir oss en sinnssyk selvtillit når vi står på startstreken, forteller gullvinneren.

- Jeg gir en stor del av æren for dette gullet til Rune Stordal, repliserer Mueller humørfyllt.

- Lover penger

Nå lover sportssjef Finn Aamodt å sørge for en «OK årslønn», slik at bergenseren kan satse for fullt mot OL i Torino neste sesong.

- Jeg skal hjelpe ham med å selge de to private sponsormerkene han har. Der snakker vi om 50.000 for det ene og et par hundre tusen for det andre. Det er ikke fett, men det er så han skal klare seg bra, sier Aamodt.

Det neste store målet for Stordal er OL neste år. Der håper han å være med og kjempe om medalje.

Dermed ble det et jubel-VM for Norge selv om Øystein Grødum som var gullkandidat på de to lengste distansene ble stoppet av sykdom.

(VG Nett/NTB)

Her kan du lese mer om