Lorentzen: - Gullkamp mellom meg og Kulizjnikov

HEERENVEEN/OSLO (VG) Regjerende verdensmester Håvard Lorentzen (26) mener gullkampen i sprint-VM står mellom ham og russiske Pavel Kulizjnikov (24) foran den siste 500 -og 1000-meteren søndag.

Pavel Kulizjnikov leder syv hundredeler foran Lorentzen etter sammenlagtmesterskapets første 500 -og 1000 meter lørdag her i Thialf.

– Det er mulig å bli verdensmester. En gullkandidat røk ut. Men jeg kan ikke «safe», og ikke finne på noe kødd. Det er syv hundredeler ned til neste mann. Det er bare sånn, så er du ute, sier Håvard Lorentzen i pressesonen og knipser «sånn» med fingrene for å vise hvor lite som skal til.

For å vinne sammenlagtgullet, eller å miste det ved en feil - som den som sendte gullkandidat og hjemmefavoritt Kai Verbij ned til 9. plass sammenlagt da han «krasjet» med Pavel Kulizjnikov i vekslingen.

– Shit happens. Det var delvis min feil. Nå står det mellom Kulizjnikov, Lorentzen og Nuis, eller Lorentzen og Kulizjnikov, sier regjerende sprint-europamester Verbij - som ikke vil avgi et vinnertips.

Håvard Lorentzen fikk 1.08,19 på 1000 meter. Det var fjerde beste tid bak Kjeld Nuis, Masada Yamada og Pavel Kulizjnikov (se faktaboks).

– I utgangspunktet er det en duell mellom meg og Kulizjnikov, mener Håvard Lorentzen foran «finalen» søndag.

– Jeg bør ta litt på ham på 500-meteren, og ha et tidels sekund på ham foran 1000-meteren, sier han.

Kjeld Nuis og Tatsuya Shinhama har fått gå sin beste 500 meter. Det vil si fra gunstigste siste sving. Lorentzen og Kulizjnikov har sin igjen. De to kan med andre ord ikke møtes til direkte duell. Lorentzen hevder at det ville ha vært «gøy».

Håvard Lorentzen mener imidlertid det er grunn til å se opp for japaneren Masaya Yamada (22) etter at han gikk en forrykende 1000 meter og ble nummer to bak OL-gullvinner Nuis med personlig rekord 1.08,03.

Norges sprinttrener Jeremy Wotherspoon sier at han er «fornøyd» med Håvard Lorentzens to løp lørdag, men han er ikke helt «tilfreds». Han sier det er for tidlig å juble.

– Han kan gå fortere. Han må gå som i dag (lørdag), men fullføre litt bedre. Han var nær, men ikke tilstrekkelig nær, svarer kanadieren på spørsmål om Lorentzen har mer å hente på de siste 1500 meterne som totalt gjenstår.

les også

Tittelforsvarer Lorentzen: – Større gullkandidat i fjor

På spørsmål om man - det vil si han - nå kan vinne sitt andre sammenlagtgull på rad uten å vinne en enkeltdistanse, svarer Håvard Lorentzen ja.

– Det er det som er kult. Du må være veldig stabil, sier han.

I fjor ble han verdensmester etter å ha vunnet 500-meterne og blitt nummer to og fire på 1000-meterne, vel å merke etter å ha vært syk og inn til det siste i tvil om han ville orke å starte.

Henrik Fagerli Rukke gikk i mål til 1.10,24 på 1000 meteren. På 500 meter ble han nummer 14 av 28 startende med 34,12. I sammendraget ligger han på 15. plass.

PS! Håvard Lorentzen fikk gullmedaljen fra 1000 meter i junior-VM i posten etter mesterskapet i 2012 fordi «vinneren» Pavel Kulizjnikov ble disket for doping. Han gir uttrykk for at han ikke bære nag til russeren nå, og at flere - «ikke individet» - kan ha skyld for det som skjedde den gangen .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder