GULLGUTT: Alexander Kristoff har tjent gode penger også i 2017. Her vinner han også etappeseieren i Tour de Frances avslutning denne sesongen.

GULLGUTT: Alexander Kristoff har tjent gode penger også i 2017. Her vinner han også etappeseieren i Tour de Frances avslutning denne sesongen. Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Stor oversikt: Her er skattelistetallene for Norges 100 største idrettsstjerner i 2017

Syklisten Alexander Kristoff troner øverst på seierspallen igjen - men bak ham er det store endringer i inntektstallene for 2017.

For andre år på rad briljerer syklist Alexander Kristoff (31) øverst på inntektstoppen, og han står oppført med en inntekt på nesten 17 millioner kroner i 2017, opp fra 14 året før, i sitt siste år i russiske Katjusja.

Kristoff har blant annet investert tungt i et nytt hjem i Stavanger. Det stod klart i fjor og VG fikk være med på innsiden av syklistens nye luksushus i sommer (VG +).

Han har også hatt en formidabel inntektsvekst de siste årene:

På andreplass kommer alpinisten Kjetil Jansrud, som hadde et massivt inntektsår i 2017 og står oppført med 11 millioner kroner i inntekt, som førte hans formue opp til drøye 30 millioner kroner.

«Bronseplassen» på inntektssiden går til Heidi Weng, som også hadde et svært innbringende 2017. Norges best betalte skiløper forrige sesong, drøye 500 000 over Petter Northug, står oppført med totalt 6,4 millioner kroner i inntekt. Hun har mangedoblet sin skattbare inntekt fra 2016:

Hvor mye er endret siden 2016? Her kan du se fjorårets skattelister.

Kometene

Det finnes også en rekke kometer på listen. Johannes Høsflot Klæbo tok steget for alvor inn i verdenstoppen i 2017, og står igjen med en skattbar inntekt på snaue millionen - som med all sannsynlighet kommer til å være langt høyere neste år. Formuen er også oppe i 2,4 millioner kroner, og OL-kongen kommer nok til å gjøre ytterligere byks når 2018-tallene kommer neste år.

Slik har både formue og inntekt skutt i været for Klæbo:

Sander Sagosen har også hatt et godt år på håndballbanen, så vel som økonomisk. PSG-stjernen endte med en skattbar inntekt på 2,4 millioner kroner, og har også opparbeidet seg en formue på 1,6 millioner kroner.

Casper Ruud har også begynt å tjene penger på tennisen og 1998-modellen står oppført med en inntekt på drøye 1,5 millioner kroner i 2017. Karsten Warholm har flyttet inn i en egen leilighet, som han har omgjort til kollektiv for kameratene sine, og står oppført med snaue 350 000 kroner i inntekt. Men formuen begynner å bli respektabel: 1,7 millioner kroner.

Listen under er basert på VGs kåring av Norges 100 største idrettsutøvere i 2017. Rangeringen viser de utøverne med høyest skattbar inntekt i Norge.

NB! Noen av stjernene skatter til andre land, som for eksempel Mats Zuccarello, og står dermed ikke oppført med sin reelle inntekt. Dette gjelder de fleste utøverne som jobber utenlands, til eksempel fotballproffene. Noen av disse har også synlig formue i Norge, ettersom de eier eiendom og andre aktiva i Norge.

Thoresen eier mest

Øverst på formuetoppen troner ishockeyspilleren Patrick Thoresen i ensom majestet. Han står oppført med en inntekt på snaue fem millioner kroner i 2017, og økte også formuen med et par millioner, til 53 millioner kroner.

Magnus Carlsen og Kristian Nergaard stod på de to plassene bak Kristoff forrige inntektsår, men førstnevnte opplevde ikke sitt beste år rent inntektsmessig - han står oppført med 900 000 i skattbar inntekt i 2017, men har til gjengjeld drøye 26 millioner i formue.

Ellers er det tydelig at langrennsløperne dominerer i antall på toppen av den skattbare inntekten. Martin Johnsrud Sundby (5,7 mill.), Petter Northug (5,5 mill.), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (4,8 mill.) og nå pensjonerte Marit Bjørgen (4,5 mill.) er alle på topp ti, sammen med Heidi Weng.

PS: Det er enkelte navn som mangler i denne oversikten. Enkelte skatter til et annet land, mens andre ikke har vært å oppdrive.

Disse er Selina Jappée, Jakob Ingebrigtsen, Petter Solberg, Kristin Vollstad, Marcus Kleveland, Mohamed Elyounoussi, Herman Keim, Amalie Hammild Iuel, Tomoe Zenimoto Hvas, Christian O’Sullivan.

PPS! En som kan vente seg et lite hopp på neste skatteliste, er volleyballspilleren Anders Mol. Han har sammen med makker Christian Sørum slått inntektsrekordene for volleyballspillere, men i 2016 hadde han en mer beskjeden skattbar inntekt - kroner 378 ...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder