EM-håpet Amalie skjermes fra medaljepress

SPORT

Amalie Iuel (24) blir skjermet fra medaljepress foran EM i august, selv om langhekkhåpet allerede for to år siden tok 6. plass i mesterskapet i Amsterdam og forrige uke senket sin norske rekord under Bislett Games etter en problemfylt oppladning.

Publisert: Oppdatert: 23.06.18 11:22

– Jeg har veldig tro på henne. Jeg digger Amalie. Men det er viktig at hun ikke løper av seg skoene. Hun har guts så det holder. Men jeg er opptatt av at vi kjøper oss litt tid, sier Leif Olav Alnes til VG.

Han ble kåret til årets trener under Idrettsgallaen i januar som følge av Karsten Warholms (22) VM-gull på 400 meter hekk i august høst. Leif Olav Alnes har imidlertid siden Rio-OL høsten 2016 også hatt ansvaret for «danske» Amalie Iuel. Hun ble norsk statsborger og fikk lov til å konkurrere for Norge i friidretts-VM 2015.

Der løp hun bokstavelig talt løp inn i den første hekken i første runde på OL-stadion i Beijing. I EM-finalen på Olympiastadion i Amsterdam sesongen etter var hun også «litt for gira» etter å ha satt norsk rekord i semifinalen.

– Hun er en utålmodig type. Høyt gira, sier Leif Olav Alnes.

Han legger ikke skjul på at han vil dempe «jaget» hun i fire år ble utsatt for som allround-utøver i universitets-konkurransene.

Etter fire år som student og friidrettsutøver ved «skolen» i California, flyttet hun «hjem» til Norge i fjor. Hun var blitt matchet hardt i USA. I friidretts-VM i London var hun ett hundredel fra å gå til semifinalen. I vinter pådro hun seg influensa. Den varte «egentlig» en uke, men hun var «ute» et par måneder.

Den norske rekorden 55,26 sekunder under Oslos Diamond League-stevne 7. juni kom som en gledelig overraskelse, etter at Leif Olav Alnes hadde tydd til «en kriseplan».

– Det ble en stjernetreff, sier han.

Mens Karsten Warholm er soleklar favoritt til å ta gullmedaljen på langhekken i Berlin-EM 6. til 12. august, vil hverken Alnes eller friidrettsforbundets toppidrettssjef Håvard Tjørhom legge for stor vekt på oppturen eller Amalie Iuels skuldre.

Hun er nummer seks på årsbeste-listen til det europeiske friidrettsforbundet på 400 meter hekk, 19/100 bak Léa Sprunger (28) fra Sveits på 3. plass. Storbritannias Eilidh Doyle (31) er raskest så lang denne sesongen, med 54,80 - 46/100 raskere enn Iuel.

Norske Line Kloster (28) er på 13. plass med 56,48 fra Bislett Games.

– Ut fra resultatene nå og planene utøverne har hatt, er vi på rett spor. Vi har et medaljemål, men jeg vil ikke si hva det er. Det ligger i kortene, men det er ikke noe poeng for meg i forhold til utøverne og trenerne, svarer Håvard Tjørhom på spørsmål om Norges medaljemålsetting i Berlin.

– Det er å dra det litt langt, svarer Leif Olav Alnes på spørsmål om Amalie Iuel kan ta EM-medalje.

Forbeholdet kan være lurt. Amsterdam-EM 2016 sto ikke så høyt i kurs som Berlin-EM i år. Dengang ventet OL noen uker senere, 2018 er et VM og OL-fritt år. EM er det største.

Treningsopplegget i Leif Olav Alnes lille utøvergruppe bestående av Warholm, Iuel og Elisabeth Slettholm er «bygd rundt» verdensmesteren. På spørsmål om fordeler og ulemper ved det for Amalie Iuels del, svarer treneren at han må gjøre det til en fordel «å trene i ryggen av» Warholm.

Her kan du lese mer om