FJERDEPLASS: Håvard Holmefjord Lorentzen åpnet sprint-EM med fjerdeplass på 500 meter. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Motvind ødela EM-åpningen: - Gull blir vanskelig nå

COLLABO/OSLO (VG) Håvard Holmefjord Lorentzen (26) skyldte på motvinden etter fjerdeplass under EM-åpningen på 500 meter. En annen nordmann, Henrik Fagerli Rukke (22), imponerte derimot stort.

– Det er frustrerende og irriterende, sier Lorentzen i den bitende kalde intervju-sonen rett ved starten for 500 meter her i Collalbo.

– Jeg gikk bra hele løpet og gjorde ikke én feil. Men vi hadde maks uflaks med vinden, forklarer han.

les også

Bøkko legger EM-gullpress på Lunde Pedersen

Han gikk sammen med landsmann Bjørn Magnussen i åttende par. De åpnet de første hundre meterne på 10 sekunder blank. Det gjør «slow starter» Håvard Lorentzen så å si aldri. Men den plutselige motvinden ga ham kraftig motstand under løpets første 200 meter, og de siste 100 meterne inn mot mål.

Norges regjerende sprintverdensmester vedgår at løpet i praksis er kjørt når det gjelder sammenlagtseieren i EM. Senere fredag går han 1000 meter i par mot tittelforsvarer Kai Verbij, som han i utgangspunktet ligger syv tideler bak.

– Jeg kan fortsatt ta medalje. Men gullet blir vanskelig. Jeg må jo slå dem på 500 meter, sier Håvard Lorentzen med tanke på Verbij og hans landsmann Kjeld Nuis, som begge er sterkest på 1000 meter - og altså slo ham på mesterskapets første 500 meter.

Lorentzen gikk inn til 35,58 sekunder, over ett sekund bak persen hans, 34,41, som han satte da han ble olympisk mester sist vinter. Det holdt til fjerdeplass.

– Jeg gikk fort i den siste svingen (indre). Men det var vanvittig motvind. Jeg kjente den jævlig godt. Men det er utendørs. Det er lite å gjøre med det, sier Håvard Lorentzen.

I motsetning til OL-gullvinneren, var Henrik Fagerli Rukke strålende fornøyd da Lorentzen gratulerte ham med andreplassen på distansen i pressesonen. Henrik Fagerli Rukke mener han gikk sin beste første runde «noengang» og han er spesielt fornøyd med akselerasjonen, som han uttrykker det.

les også

Gull-Lorentzen fjernstyres av pappaperm-treneren

Norsk andreplass

– Den var helt topp. Helt gull. Nå får jeg prøve å leve på den gode følelsen, sier han foran 1000-meteren senere fredag - og den andre 500 -og 1000-meteren lørdag.

Henrik Fagerli Rukke ble nummer to med tiden 35,36, 13/100 bak Kai Verbij. Kjeld Nuis tok tredjeplassen 11/100 bak Fagerli Rukke.

– Det er litt viktig å slå Håvard (Lorentzen). Det er viktig med intern kamp, slik at vi hjelper hverandre. Vi har et veldig sterkt (sprint)lag nå, sier Henrik Fagerli Rukke.

PS! EM i allround og sprint går over tre dager. For sprinterne er det 1000 meter klokken 15.31 fredag. Lørdag venter ny runde med 500 meter og 1000 meter for herrene. Bestemann totalt sett etter fire konkurranser blir europamester. Tidene fra de ulike løpene blir gjort om til en poengsum.

les også

Bøkko legger EM-gullpress på Lunde Pedersen

PS2! Ida Njåtun ble nummer seks på 500 meter for kvinner med tiden 40,46. Hun var 1,26 sekund bak Antoinette de Jong.

Norges Ragne Wiklund satte personlig rekord i mesterskapdebuten med 40,68. Hun fikk åttende beste tid, 23 hundredeler bak Njåtun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder