FLAGGETS MANN: Det ble flagget kraftig for Olaf Tufte da han vant OL-gullet i Kina i 2008. Men å være flaggbærer på åpningsseremonien i Brasil er ikke Tufte interessert i. Han konkurrerer mindre enn et døgn senere. Foto: Helge Mikalsen VG

Olaf Tufte sier nei til å bære flagget

Han er klar for sitt sjette OL og står notert med to OL-gull. Men Olaf Tufte (40) sier kontant nei til å bære det norske flagget inn på Maracanã stadion 5. august.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Nei. Det er ingen vits i å spørre meg. Jeg drar til Rio for å ro fort. Ikke for å bære faner, sier Olaf Tufte til VG. Åpningsseremonien foregår fredag kveld mens forsøksheatet for Tufte og Kjetil Borch (26) er planlagt lørdag formiddag.

I går kvalifiserte de seg til OL i dobbeltsculler. Horten-duoen vant både forsøket og finalen i Luzern og kvalifiserte seg klart og tydelig til Rio sammen med Serbia.

Endelig OL-klare: – Vi kan kjempe om medalje

Men idrettshistoriker Tom A. Schanke mener Tore Øvrebø uansett bør gi Tufte tilbudet om å bli flaggbærer. Få kjenner ham bedre enn toppidrettssjefen. Øvrebø var landslagssjef i roing da Tufte vant sitt første OL-gull i 2004 og hans personlige trener da han fire år senere gjentok bedriften i Beijing.

– Men jeg aksepterer om Olaf Tufte av sportslige årsaker sier fra seg oppgaven. Det blir det samme som da Ole Einar Bjørndalen takket nei i Sotsji-OL. Aksel Lund Svindal var en verdig erstatter som flaggbærer i sitt tredje OL, mener Schanke.

Fra januar: Tufte hasteoperert med dobbelt så stor albue

Idrettshistorikeren avstår fra å kommentere hva han synes om utvelgelsen av Norges flaggbærer i de to siste sommerlekene. Padleren Mira Verås Larsen hadde oppgaven i 2012, mens nylig dopingtatte Ruth Kasirye bare det norske flagget inn i det kinesiske Fugleredet i 2008.

– Hvis Tufte sier nei så synes jeg Gunn-Rita Dahle Flesjå er en glimrende erstatter. Hun har vunnet OL-gull og stiller i sitt femte OL, sier Schanke etter å ha bladd litt i sine hjemlige notater.

Olaf Tufte gråt sine tårer da han røk ut i semfinalen under OL i London. Så tok han ett års konkurransepause og fikk i fjor bra betalt for comebacket med EM-bronse og 4. plass i VM.

Schanke om Magnus Carlsen-nominasjon: – Helt på trynet!

Nå har han skiftet til lagbåt. Det er første gang siden OL i Sydney (sølv sammen med Fredrik Bekken) han ror sammen med andre.

TUNGE TAK: Olaf Tufte (til høyre) mener bare Kjetil Borch viste kjempeform i OL-kvaliken. Foto: Philipp Schmidli Getty Images

– Jeg har jo lenge vært åpen for å ro dobbeltsculler. Nå passet det. Jeg vet jo at jeg ikke har maksimal kapasitet som 40-åring, men det innrømmer jeg selvsagt ikke. Jeg føler meg ikke for gammel, understreker Olaf Tufte – som mener at det var bare Kjetil Borch som viste kjempeform i OL-kvalifiseringen.

Tufte om ro-arenaen i Rio: – Lukter dårlig

Idrettshistoriker Schanke mente at Olaf Tufte var for gammel i OL for fire år siden.

– Ja, jeg synes det var feil at han var med i London og trodde han var ferdig da. Men det nytter ikke å tenke slik med den gærningen. Nå ser jeg ikke bort fra at han stiller i en norsk dobbeltfirer som 44-åring i Tokyo-OL, ler han.

Schanke har sin egen oppdaterte vurdering av den norske OL-troppen.

– Bare håndballjentene er gullkandidat. Jeg har ingen norske i kategorien medaljekandidat 1 (med gullsjanser). Mens jeg har lettvekt-dobbeltsculleren (Kristoffer Brun/Are Strandli) i medaljekandidat 2 sammen med bryteren Stig-André Berge.

Olaf Tufte og Kjetil Borch plasserer Schanke blant utøverne som er gode nok for å ta olympisk poeng 4.-6. plass. Sammen med Gunn-Rita Dahle Flesjå og 15 andre norske utøvere.

Da Tufte vant OL-gull: Kysset Aina

– Det betyr at de kan komme til finale. Der kan jo alt skje. Medalje er ikke umulig, sier Tom A. Schanke.

Kjetil Borch sa allerede før OL-kvaliken at han mener han sammen med Tufte kan kjempe om medalje i Rio.

Selv sier Olaf Tufte:

– Absolutt alt er mulig.

– Du sa akkurat det samme før OL-gullet i Beijing?

– Ja.

I ukens «Brenne & Borud»-podkast diskuteres Manchester Uniteds ansettelser og sparkinger av managere, Kjetil Rekdal får høre det, mens Champions League-finalens tabloide poeng luftes. Og på tampen får en 5-åring Usain Bolt til å bryte ut i latter:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder