25.MAI 1986: Jubelen var enorm etter at Kjell Håkonsen og Rex Rodney hadde vunnet Elitloppet for nøyaktig 30 år siden. Den norske superhesten ble eid og oppdrettet av Torleif Thu. Foto: Bjørn Aslaksen VG

30 år siden svenskene ble satt på plass: Da hele Norge jublet for en hest ved navn Rex Rodney

Aldri har Norge jublet mer for et dyr. Rex Rodney ble rikskjendis da han sammen med kusk Kjell Håkonsen suste inn til seier i det svenske Elitloppet. Men travsporten klarte aldri å bli den folkesporten den var på vei mot i 1986.

 • Jostein Overvik

Artikkelen er over fire år gammel

Det er nøyaktig 30 år siden superhesten fra Jæren satte svenskene på plass på Solvalla i Stockholm. Minst 5000 nordmenn var på plass da Rex Rodney som første norske hest gjennom tidene vant Elitloppet i 1986. De fikk også se Alm Svarten – med kuskelegenden Ulf Thoresen – i sulkyen vinne kaldblodsløpet den solfylte søndagen.

Papagayo E.: Norsk raseri etter svensk vraking

– Den største dagen i norsk travsports historie, mener Ivar Egeberg – som to ganger har vært generalsekretær i Det Norske Travselskap (DNT).

Dagen var helnorsk i et år der Thoresen også vant verdensmesterskapet med norskeide Habib i USA og dessuten triumferte i prestisjefylte Hambletonian.

Men det var først og fremst Rex Rodney det handlet om. Etter å ha gått i «dødens» passerte den seks år gamle hingsten hele feltet på utsiden og vant en suveren seier som fortsatt bli husket av svært mange.

– Jeg var 12 år og superforbannet over at jeg ikke fikk reise til Stockholm, forteller hesteeier, trav- og fotballekspert, Morten Langli.

– I stedet så jeg det på TV sammen med kameratene mine hjemme i Oslo og gråt etter at Rex Rodney hadde vunnet, sier han – oppvokst på Risløkka ikke langt unna Bjerke travbane. Langli var så begeistret at han – i likhet med gymnasiast Ivar Egeberg på 1960-tallet – skrev særoppgave om trav på skolen.

Elitloppet 2005: Steinlager var suveren

– Det var «Seiern er vår» og «Ja vi elsker» på Solvalla. Det var som en fotballandskamp, husker Truls G. Pedersen – i dag redaktør av fagbladet Trav og Galopp-Nytt.

PÅ BJERKE: Rex Rodney og Kjell Håkonsen i aksjon i Oslo Grand Prix på 1980-tallet. De konkurerte sammen fra 1983 til 1991. Foto: Morten Holm NTB scanpix

– Jeg var russ det året og skulle ha eksamen på videregående dagen etter Elitloppet, men jeg hadde sneket meg til Stockholm sammen med en kamerat. Det ble avslørt for alle da jeg sto på bordet og jublet i en rød genser på TV, ler han.

VG-sporten kom dagen etter på gaten med fire av sine 10 sider viet den historiske begivenheten i Sverige.

– Rex betyr konge, men først i går ble han kronet. Det skjedde på Solvalla i Stockholm. Majestetisk mottok han hyllesten fra 26.000 tilskuere, skrev reporter Ole Kristian Strøm.

GRÅT AV GLEDE: Morten Langli felte sine gledestårer da han 12 år gammel så Rex Rodney vinne på TV. Her en glad Langli etter at hans Thai Goodwills seier i Finn-Tack Hoppekriterium for varmblodshester i fjor. Foto: Terje Andersen

Han var med flyet med Rex Rodney tur-retur Sola. På travflyet til Stockholm var også Svein Morten Buer. Den gang reporter for NRK. Nå styreleder i DNT.

– En utrolig flegmatisk hest som bare tygde på foret sitt og tok livet med ro, beskriver han og mener Rex Rodneys eventyrhistorie med Solvalla-seieren kanskje er høydepunktet i norsk travsport. Samarbeidet mellom hesten og Kjell Håkonsen var like nært og som det var spesielt.

Sugarlight i Elitloppet: Eventyrhesten kjøpt for 25.000 kroner

– Kjell kunne bare be den gå inn i stallen. Rex Rodney oppførte seg omtrent som ei bikkje, beskriver Buer.

Kommende helg stiller B.B.S Sugarlight som det norske håpet i Elitloppet. Historien om den nye supertraveren fra Fredrikstad er også et eventyr. I tillegg kan norsk travsport skilte med Support Justice, Papagayo E og Lionel. Alle er av internasjonal toppklasse og kan være på vei til Oslo Grand Prix i juni.

– Norsk travsport har aldri hatt sterkere hester, mener Svein Morten Buer.

– Vi har tatt kvantesprang. Mye på grunn av at importen av frossen sæd har gjort det enklere å avle frem gode norskfødte hester. Det er det folk helst vil se, mener Morten Langli.

Trav fikk et oppsving i Norge etter etableringen av Rikstoto i 1982. Det kom nye travbaner både i Bergen, Kristiansand og på Biri i tillegg til at Bjerkebanen ble kraftig oppgradert.

Seieren til Rex Rodney 25. mai for 30 år siden var en av 1980-tallets aller største sportsbegivenheter i Norge. Omsetningen på trav her til lands steg med 48 prosent fra 1986 til 1987. Ifølge Ivar Egeberg var omsetningen på den tiden omtrent på høyde med Sverige.

Sissener inn i Rikstoto: Vil gi spillerne mer

I dag omsetter svenskene på en V75-dag omtrent for omtrent fem ganger så mye som i Norge. Sverige: Fra 70 til 100 millioner kroner. Norge: Fra 12 til 20 millioner.

– Det skulle ikke vært slik, mener Egeberg som i tillegg til jobben i travsporten også blant annet har vært generalsekretær både i Norges Idrettsforbund og Fotballforbundet.

PÅ HJEMLIG GRESS: Rex Rodney og Kjell Håkonsen hjemme på Sviland. Bildet ble tatt i 1989. Foto: Hugo Bergsaker VG

– En rekke forhold skulle ligger minst like godt til rette for hestesport i Norge, mener han og peker på at hestekulturen alltid har stått sterkt i distriktene, at nordmenn har bedre råd enn svenskene og at det i Norge brukes mer penger på hobbyer enn i Sverige.

– Men svenskene har kommet i en god sirkel og vi i en dårlig, mener han.

Egebergs kjepphest er at travsporten aldri har blitt en næring i Norge på samme måte som i Sverige, hvor travselskapet til daglig organiserer arbeidet til 30.000 mennesker. Økonomien er gjennomsiktig og hvit. Norsk travsport har ifølge Egeberg slitt med at pengene skattes to ganger gjennom både totalisatoravgift og moms. Han mener at deler av travøkonomien fortsatt er svart.

Sjekk Lionel-suksessen i Frankrike

– Norsk travsport har ikke hengt med i samfunnsutviklingen. Jeg mener det i større grad gjelder DNT enn Rikstoto. Det er blitt gjort mange feilgrep i forhold til å utvikle sporten. Organisasjonen er blitt for sidrumpet og gubbedominert, mener Morten Langli.

Truls G. Pedersen mener at norsk travsport har sviktet helt i forhold til å engasjere de som i utgangspunktet er mest i interessert i hester: Unge jenter og kvinner.

– Også Norsk Rikstoto har blitt litt for mye børs. Selve sporten handler jo om samspillet mellom mennesker og dyr, sier han.

– En fantastisk underholdende sport å se på. Og da ser jeg bort fra dimensjonen med spill, sier Langli som til daglig jobber for et utenlandsk spillselskap.

Publikumsnedgangen på de 11 norske totalisatorbanene er klar. Flere og flere spiller – og ser travløp – via digitale medier. Langli mener at løpsfrekvensen på Bjerke midt i hovedstaden må opp fra 1-2 til 3-5 kjøredager pr. uke.

B.B.S. Sugarlight: Norske pensjonister mot svenske NHL-stjerner

– Jeg tror det på noen tidspunkt har manglet både strategiske planer og mål, svarer Svein Morten Buer som tok over som styreleder i DNT i april.

Heltene fra 1986 har for lengst gitt sin siste svar.

Etter å ha travet inn 5,8 millioner kroner gikk Rex Rodney over i avl før tidens mest berømte norske travhest ble avlivet som 15-åring i 1995. Kjell Håkonsen døde i 2011 mens Ulf Thoresen gikk bort allerede som 46-åring i 1992. Tidligere verdensrekordholder Alm Svarten gled på isen og måtte avlives 1. nyttårsdag 2008.

En epoke var definitivt over.

Søndag får B.B.S. Sugarlight en mulighet til å bringe den tilbake.

Les også

 1. To hester døde under løp

  Et galoppløp under Aintree Festival ved Liverpool startet på verst tenkelig måte i dag.
 2. Buick sjanseløs i Dubai World Cup

  William Buick (27) var sjanseløs til å forsvare fjorårets seier i Dubai World Cup.
 3. 27-åring fra Bærum satser på å vinne 50 mill.

  William Buick (27) satser på ønskereprise. Seier i «The Richest Race in the World». Førstepremien er på utrolige 50 mill.
 4. Stygg ulykke på svensk travbane

  Tre av de fire kuskene som var involvert i den stygge ulykken på Bergsåker travbane, ble fraktet til sykehus med…
 5. Vegard Hansen fant tonen med Trav-Malin

  Vegard Hansen (46) og travprofil Malin Berås (27) er Norges nyeste idrettspar.
 6. Norske Lionel vant millionløp i Paris

  Alle gode ting er tre for den norske travhesten Lionel. For etter å ha feilet seg bort i Prix de France og Prix…
 7. Norske Papagayo E. til topps i trav-VM

  Papagayo E. vant det første trav-VM på 20 år lørdagen. Sammen med tittelen fulgte en førstepremie på 4,2 millioner…
 8. Norsk travstjerne skadet

  Superhoppa Lannem Silje skal ha pådratt seg en gaffelbåndskade, og blir borte fra løpsbanen i rundt et halvt år.

Mer om

 1. Trav

Flere artikler

 1. Raseri etter svensk vraking av norsk VM-vinner

 2. Verdensmesteren vraket til Elitloppet

 3. Ørnen har landet: Elitlopp-favoritten flyr for første gang

 4. Norsk fagblad avslørte svensk skandale: – Kutter nerve så hesten ikke skal føle smerte

 5. Kan vinne 2,9 mill. i dag: – Tenker ikke på pengene

Fra andre aviser

 1. Trønder med følelsesladd gjenforening i «travsportens Champions League»

  Bergens Tidende
 2. Verdensmesteren vraket til Elitloppet

  Fædrelandsvennen
 3. Forus Open er tilbake

  Bergens Tidende
 4. Stjernehest klar for Oslo Grand Prix

  Fædrelandsvennen
 5. Norsk travsport helt i kne: DNT-sjef er koronasmittet, «livsgrunnlag kan forsvinne»

  Bergens Tidende
 6. Norsk travsport helt i kne: DNT-sjef er koronasmittet, «livsgrunnlag kan forsvinne»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no