I TRØBBEL: IAAF-president Sebastian Coe. Foto: Ronald Zak AP

Dopingskandalen: President Coe i trøbbel etter russisk epost

IAAF-president Sebastian Coe blir nå beskyldt for å ha holdt tilbake informasjon i forbindelse med avsløringene av statsstyrt doping i russisk idrett.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er overfor britiske parlamentsmedlemmer at Lord Sebastian Coe nå beskyldes for å ikke ha informert korrekt eller unnlatt å informere.

I desember 2015 informerte Coe en komité, satt ned av det britiske parlamentet, at han ikke kjente til noen forhold om korrupsjon i Russland, før det ble avslørt i en tysk TV-dokumentar i desember 2014.

Husker du? Friidrettslegenden Coe vant presidentkampen

I en epost som dukket opp tirsdag, kommer det derimot fram at Sebastian Coe fire måneder tidligere ble gjort kjent med problemene.

Det var i august 2014 at Coe mottok eposten i forbindelse med at den russiske maratonløperen Lilija Sjobukhova hadde testet positivt. I eposten kom det ble fram at hun ble utsatt for pengeutpressing av russiske friidrettsledere og topper i IAAF.

Til gjengjeld skulle de russiske friidrettslederne og IAAF skjule at Sjobukhova hadde avgitt en eller flere positive dopingprøver.

Les også: IAAF visste om dopingen ifølge nyhetsbyrå

Lederen for det britiske parlamentets komité for kultur, medier og sport, Damien Collins, er ikke tilfreds med Coes svar.

– Uansett hva han kommer med av unnskyldninger, så er det klart at Coe bestemte seg for ikke å dele relevant informasjon om doping med komiteen, sier Collins til BBC.

– Komiteen spurte ham om han hadde kjennskap til doping og korrupsjon i russisk friidrett. Han ga det inntrykket i sine svar at han ikke kjente til spesielle beskyldninger, fortsetter han.

Den mektige friidrettspresidenten har forklart at han aldri åpnet eposten, men videresendte den til IAAFs etiske komité. Det avviser Collins.

Kommentar: Russisk rulett med idrettens troverdighet

– Takket være bevis levert av BBC ifjor, og av David Bedford i år, ser vi at Coe, ihvertfall til en viss grad var klar over disse beskyldningene, forteller han.

Etter Sjobukhovas epost vokste saken enda større og senere avslørte Verdens antidopingbyrå, WADA, omfattende statsstyrt doping i russisk idrett.

– Svært alvorlig

Parlamentsleder i Labour Party, Dr Rosena Allin-Khan, sier til BBC at dette er svært alvorlige og alarmerende beskyldninger, og at dette svekker troverdigheten og uttalelsene tidligere gitt av Coe.

– Dette er en av de mest alvorlige dopingskandalene i historien, og den kreves sterkt lederskap for at vi kommer oss gjennom det. Coe må kontakte komitén umiddelbart og legg frem bevisene sine på nytt - i lys av den nye informasjonen, sier Allin-Khan.

Bakgrunn: Hevder IAAf-toppene må ha visst om dopingproblemene

Hun understreker at ærlighet aldri har vært viktigere.

– Nå må han være ærlig om hvilke anklager han var klar over, og på hvilket tidspunkt han var klar over dem. IAAF og BOA (British Olympic Association) trenger ærlighet og tillit mer enn noen gang, og det må starte i toppen, med Coe, sier hun.

For kort tid siden var det ifølge Coe selv ingen uoverensstemmelser mellom ham og komitén, men IAAF-presidenten har ennå ikke uttalt seg om den nye informasjonen som har kommet frem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder