Davy Wathne er ikke lei seg: – Ikke overraskende

Arne Scheie om OL-tildelingen: – Litt synd

DEN GANG DA: Anne Rimmen var NRKs OL-vert under London-lekene i 2012 - statskanalens foreløpig siste år med OL-rettigheter. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

NRK og TV 2 var sjanseløse i kampen om OL-rettighetene

Her er Anne Rimmen i aksjon som rettighetshaver NRKs OL-anker for tre år siden. Nå var statskanalen aldri i nærheten av rettighetene til de olympiske lekene i 2018, 2020, 2022 og 2024.

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi innser at dette kostnadsnivået ligger for høyt for europeiske allmennkringkastere, sier Rune Haug, sportssjef i NRK, til VG.

Discovery betaler 1,3 milliarder euro – 11,4 milliarder kroner – for de europeiske rettighetene til fire OL mellom 2018 og 2024. Det feide NRK, TV 2 og den europeiske kringkastingsunionen EBU rett av banen.

Den for lengst avsluttede OL-drømmen i Oslo 2022 var beregnet til å koste 21,7 milliarder kroner.

Kommentar:Uten tvil et sviende tap

Budfristen for OL 2018-2024 var 15. juni. NRK skjønte for noen dager siden hvor dette bar. Haug vil ikke ut med hva EBUs bud var på i kroner og øre, men sier:

– Det var en betydelig forskjell på budene.

ÅTTE VINTER-OL: Arne Scheie dekket åtte vinter-OL for NRK. Han synes det er leit at de åpne TV-kanalene ikke lenger har rad til OL-rettighetene. Foto:Kyrre Lien,VG

NRK hadde hatt rettighetene til 28 vinter- og sommer-OL på rad da TV 2 i 2011 snappet rettighetene til fjorårets vinterleker i Sotsji og neste års sommerleker i Rio.

– I dag sier vi gratulerer til Discovery. NRK og TV 2 nådde ikke opp. Vi innser at også dette slaget ble tapt. I hvert fall frem til 2024, sier Rune Haug, som mener det er «litt tidlig å si» hva null OL-rettigheter konkret får å si for NRKs sportssatsing de neste ni årene.

– Men NRK står fortsatt sterkt og vi satser på å være like viktige i fremtiden som i dag, hevder han.

Wathne ikke overrasket

TV 2-programleder Davy Wathne var en av de største profilene i kanalens sendinger fra Sotsji-OL i fjor. Han er ikke lei seg for at rettighetene til de neste mesterskapene går til konkurrentene i TVNorge og Discovery Networks.

Ekspert:– NRK og TV 2 blir smågutter i forhold

– Jeg har vært så lenge i denne bransjen at jeg har lært meg at rettigheter kommer og går. Sånn vil det alltid være. Det er et spill og det er ikke overraskende at Discovery, som har de økonomiske musklene, melder seg på noe så vesentlig som OL-rettighetene, sier Wathne til VG.

Norske OL-håp:- Håper det ikke blir for mye betalingsstyr

NRK-pensjonisten Arne Scheie (71) har dekket åtte vinter-OL og skjønner godt hvorfor Discovery har satset hardt for å få OL. Men tror det norske folk vil savne sendingene fra NRK og TV 2.En nostalgisk NRK-legende fikk nyheten mandag. Scheie tror Discovery har en stor utfordring foran seg frem til vinter-OL i 2018.

– Det er et stort løft når du ikke har vært med på det tidligere. Det kan jeg skriver under på, som har vært med på dette i NRK. Det krever mye. Men når de kjøper rettighetene er de nok innstilt på at det skal bli bra, sier Arne Scheie til VG.

71-åringen kommenterte i mars i fjor sitt siste hopprenn for NRK. I 2014 mistet også NRK OL til TV 2, og nå går altså rettighetene videre.

– Det er kanskje ønsketenkning, men når du tenker på hvordan NRK og TV 2 har formidlet dette, er det jo litt synd at det ikke går på de kanalene. Når det er sagt tror jeg nok at Discovery kommer til å gjøre dette veldig bra, sier Scheie.

Fra OL i fjor:Kaller reklame-kritikk for storm i vannglass

– Ikke mulig mot amerikansk storkapital

Kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 svarer slik på spørsmål om dette er en trist dag for TV 2.

– Vi ønsket oss disse rettighetene sammen med NRK. Jeg vet ikke om vi skal bruke ordet trist, men vi ville gjerne ha disse rettighetene.

– Først må vi gratulere Discovery med fantastiske rettigheter. Sammen med NRK har vi jobbet for disse rettighetene, men vi har ikke nådd frem. Det ser vi i dag. Vi ønsket å jobbe med vår allmennkringkastingspartner i Norge. Mot den amerikanske storkapitalen var det ikke mulig, sier Dahl.

– Frykter dere at andre rettigheter kan ryke også?

– Det kommer til å bli tøff kamp om alle sportsrettighetene.

- Hva betyr dette for folk flest?

- Det må nesten TVNorge og Discovery svar på. Vi er veldig fornøyd med OL i Sotsji og gleder oss til OL i Rio, som vi skal sende neste år. Så får de avsløre sine planer.

- Ble du overrasket?

- Ja, det var overraskende. Slike ting vet vi aldri før avgjørelsen er tatt.

- Kan du si noe om hvordan dere har jobbet for å få rettighetene?

- Nei, det ønsker vi ikke å si noe. Vi jobber alltid på ulike måter.

- Vil dette få konsekvenser for TV 2-ansatte?

- Dette vil ikke få noen umiddelbare konsekvenser. Vi har såpass mye sport, og vi har den staben vi trenger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder