LANDSLAGSLØPER: Sondre Turvoll Fossli står med en verdenscupseier i sprint fra Ruka i Finland i 2015. Foto: Gian Ehrenzeller / TT NYHETSBYRÅN

Sondre Turvoll Fossli fikk hjertestans: Reddet av syklist

Sprintlandslagsløperen Sondre Turvoll Fossli (26) fikk umiddelbar hjelp av kjæresten og hjerte- og lungeredning av en forbipasserende syklist da han ble rammet av hjertestans mens han kjørte bil mandag morgen.

 • Fredrik Tombra
 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over ett år gammel

Det forteller Skiforbundets medisinsk ansvarlige Ola Rønsen til VG.

– Det kunne gått mye verre i andre situasjoner. For eksempel hvis han hadde vært på en treningstur alene. Det er ingen hemmelighet at han er klar over at han hadde flaks eller englevakt. Han er veldig klar over det, sier Ola Rønsen.

Han har selv besøkt Fossli på sykehuset.

– Kjæresten og syklisten var med på å redde livet hans. Absolutt. Men det måtte ambulansepersonell til for å få tilbake hjerterytmen hans, tilføyer han.

Rønsen sier videre at Sondre Turvoll Fossli selv var fører av bilen med kjæresten og samboeren Henriette Mork som passasjer da han fikk hjertestans mandag morgen. Det skal ikke ha skjedd i forkant eller etterkant av en treningsøkt. Kjæresten «var den første til å hjelpe» og «få ham ut av bilen».

MEDISINSK ANSVARLIG: Ola Rønsen. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

– En forbipasserende syklist foretok hjerte-og lungeredning, opplyser Skiforbundets medisinsk ansvarlige Ola Rønsen.

Han vet ikke med sikkerhet eksakt hvor lang tid det tok før akuttbilen og ambulansepersonell var på plass. VG har imidlertid fått opplysning om at det tok rundt fire minutter.

– Det var rask respons fra sykehuset, sier Rønsen.

Ski-Norge i sjokk: Ida Eide er død

Han forteller videre at Sondre Turvoll Fossli fysisk og mentalt er preget av det som skjedde, men også at han har det bra. Sprintlandslagsløperen prater med sine nærmeste. Han ligger til overvåkning på hjerteavdelingen ved Ullevål Universitetssykehus.

– Han er i en fase der man prøver å finne ut av hva som kan være årsaken til hjertestansen. Han vil jo komme ut av sykehuset og kunne fungere bra. Det er for tidlig å si om han vil komme tilbake på toppnivå og kan trene hardt igjen, sier Ola Rønsen.

Sondre Turvoll Fossli har én verdenscupseier fra Ruka i 2015.

Familien opplyser i Skiforbundets pressemelding at de ikke ønsker å kommentere saken.

PÅ SAMLING: Sondre Turvoll Fossli avbildet under en samling med langrennslandslaget i Steinkjer i forrige uke. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

På spørsmål om han vet i hvilken grad og hvor ofte Sondre Turvoll Fossli og landslagsløperne er blitt testet når det gjelder hjertet, svarer han at han ikke har detaljkunnskaper om det. Ola Rønsen understreker at han ikke er medisinsk ansvarlig for langrennslandslagene, han har den rollen for Norges skiforbund.

Det er Øystein Andersen som er administrativ ledet og medisinsk ansvarlig for langrenn.

– Hjerteundersøkelser er en del av vår årlige oppfølging. Vi har i våre rutiner å følge opp dette, uttalte Øystein Andersen til VG for ett år siden.

Mari Eide ble sjekket for hjertefeil da søsteren døde

– Det var et stort sjokk for laget, for alle elitelandslagene, inkludert trenerne og meg selv. Det er trist, men vi håper det går bra, sier sprintlandslagets hovedtrener Arild Monsen til VG.

Langrennsjef Espen Bjervig bekrefter at alle utøverne er informert via sine respektive trenere på landslagene.

– Vi er mest opptatt av at han og de rundt ham blir tatt vare på . Dette er en tøff belastning, sier Espen Bjervig.

Langrennsjefen forteller også at han har vært i kontakt med Sondre Turvoll Fosslis nærmest pårørende.

Lagkamerat på sprintlandslaget Sindre Bjørnestad Skar ble informert om hendelsen i går og kaller det en «sjokkbeskjed».

– Det var skremmende, så klart. En veldig spesiell og vanskelig beskjed å få om en lagkamerat, sier Bjørnestad Skar til VG.

Kardiolog Stein Ørn, som også er Alexander Kristoffs stefar og trener, har tidligere advart mot at det er vanskelig å fange opp hjerteproblemer hos aktive idrettsutøvere.

Norsk idrett har tidligere vært rammet av minst to dødsfall i forbindelse med hjertesvikt. Svømmeren Alexander Dale Oen gikk bort 26 år gammel i 2012 og for under ett år siden fikk Ida Eide (30) hjertestans under et mosjonsløp.

Ola Rønsen var Olympiatoppens ansvarlige lege da Alexander Dale Oen gikk bort. Han avsluttet arbeidsforholdet der etter dødsfallet og innrømmet at det ikke ble gjort en god nok jobb i utredningen.

På begynnelsen av 2000-tallet gransket de norske legene Erlend Haugstad og Erik Ekker Solberg dødsfall i idretten. Den gang viste forskningen at 23 mennesker i alderen 15-35 år døde i forbindelse med idrettslig aktivitet i årene mellom 1990-97. 10 av dem på grunn av hjerteinfarkt. Ingen av dødsfallene i den perioden var relatert til toppidrett.

les også

Stein Ørn om hjerteproblemer hos utøvere: – Vanskelig å fange opp

I 2011 ble Carl-Erik Torp, da 27, tvunget til å legge opp som fotballspiller etter hjertestans i en kamp mellom Sogndal og Brann.

Ole Einar Bjørndalen, Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby er utøvere som har opplevd hjerterytmeforstyrrelser under trening.

Mer om

 1. Sondre Turvoll Fossli

Flere artikler

 1. Turvoll Fossli etter hjertestansen: – Jeg har hatt veldig flaks

 2. Skiforbundets lege: Elbil kan ha reddet Turvoll Fossli fra alvorlig ulykke

 3. Sondre Turvoll Fossli i forsikringskrangel med skiforbundet etter hjertestansen

 4. Fossli var testet for hjertefeil: – Umulig å finne alt

 5. Fossli legger opp etter hjertestansen: – Det er trist

Fra andre aviser

 1. Landslagsløper på sykehus etter hjertestans

  Aftenposten
 2. Fossli forteller om hjertestansen: – Har hatt veldig flaks

  Aftenposten
 3. Fossli ute av sengen: – Det var ingen slagen mann jeg møtte

  Aftenposten
 4. Fossli ute av sengen: – Det var ingen slagen mann jeg møtte

  Bergens Tidende
 5. Fossli forteller om hjertestansen: – Har hatt veldig flaks

  Fædrelandsvennen
 6. Treneren om Fosslis hjertestans: - Det er sjokkerende og uvirkelig

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no