LEDER STØRSTE KLUBB: Magnus Carlsen er styreleder i klubben Offerspill SK. Her fra sjakk-VM i London i fjor. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Tallene klare: Carlsen-klubb kontrollerer 15 prosent av kongressen

Magnus Carlsens nye klubb Offerspill SK får 41 av 283 delegater på sjakk-kongressen 7. juli. – Det kan se ut til å vippe deres vei, sier sjakkekspert Torstein Bae.

Verdensmesterens klubb har dermed litt under hver sjette stemme på kongressen. Det kommer fram i delegatlistene offentliggjort av Norges Sjakkforbund tirsdag formiddag.

– Om disse 41 fra Offerspill kommer og får stemme på kongressen, så har jeg vanskelig for å se for meg at nei-siden skal vinne, sier sjakkekspert Torstein Bae til VG.

Bae er selv skeptisk til avtalen, og har fulgt debatten tett.

– Det så jevnt ut før Carlsen og Offerspill kom på banen, forteller Bae.

VG har tirsdag ikke lykkes med å få kontakt med Magnus Carlsens manager Espen Agdestein for å få en kommentar fra verdensmesteren.

Tidligere sjakk-kongresser har hatt mellom 50 og 80 deltagere, noe som er et betydelig lavere antall enn de som faktisk hadde rett til å møte. I år forventes det at kontroversene rundt kongressen fører til at langt flere møter, men nøyaktig hvor mange gjenstår å se. Så selv om Carlsens klubb «bare» har rundt 15 prosent av delegatene på papiret, kan de ende opp med å være langt flere når kongressen faktisk samles.

På kongressen får hver klubb en representant per påbegynte 25. medlem. Offerspill med sine 1021 medlemmer får altså 41 delegater. Det er større enn de seks neste klubbene til sammen, og trenger altså å få med seg 101 av de andre delegatene på sjakk-kongressen 7. juli for å få gjennom den omstridte Kindred-avtalen (se faktaboks).

Fortsatt ikke helt over

Det krangles imidlertid fortsatt om Carlsen-klubbens representanter skal ha stemmerett. Mandag ble det kjent at juristene sjakkforbundet hyret inn for å finne svar på dette spørsmålet, mente at Offerspill-delegatene måtet godkjennes. Men den konklusjonen ble raskt dømt nord og ned av jusprofessor Geir Woxholth, som er den ledende juristen i Norge på dette feltet.

Woxholth har nå selv påtatt seg arbeidet med å skrive en ny juridisk vurdering.

Hva det ender med, er ennå ikke helt klart. De ulike rådene er nettopp bare det: råd. Til syvende og sist kan sjakk-kongressen selv bestemme hvem som skal ha stemmerett eller ikke. I teorien kan fortsatt Carlsen-klubbens delegater ikke få stemmerett dersom et flertall på kongressen bestemmer det.

En tredje vei kan ifølge kilder NRK har snakket med være at kongressen utsetter å ta avgjørelsen om bettingavtalen, og heller kaller inn til en ekstraordinær kongress senere i år. Kildene begrunner det med at de ikke har hatt tid til å sette seg inn i en så omfattende avtale før kongressen til helgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder