DØD: Gjermund Eggen døde mandag.

DØD: Gjermund Eggen døde mandag. Foto: Mattis Sandblad

Skilegenden Gjermund Eggen (77) er død

Gjermund Eggen døde mandag etter kort tids sykeleie.

Norges VM-konge fra Oslo i 1966 er død. Gjermund Eggen døde på sykehuset i Elverum med sine aller nærmeste rundt seg, skriver Østlendingen.

Det skjedde etter kort tids sykeleie, opplyser avisen.

Eggen ble 77 år gammel.

Folkehelt

– Nå går klokka fort. Nå må du komme, Gjermund! Ropte NRKs Jarle Høysæter, mens TV-kameratene i flere minutter hadde vist bilder av en av Norges mest berømte greiner.

Eggen kom akkurat i tide og vant gullet med ti sekunders margin.

Mesterskapet i Oslo i 1966 var NRKs første skikkelige store idrettsproduksjon, og mesterskapet ble Eggens store gjennombrudd.

I tillegg til seieren på femmila, vant han også 15-kilometeren og stafetten sammen med Odd Martinsen, Ole Ellefsæter og Harald Grønningen, noe som gjorde ham til en av de aller største idrettsikonene i Norge.

– Det største vi opplevde var VM i 1966 i Oslo. Det å lykkes der og gå så godt i Nordmarka, det var en stor opplevelse, sier Ole Ellefsæter til VG.

Han har konkurrert mot Eggen og vært på mange samlinger sammen med ham.

– Jeg betraktet Gjermund som verdens beste skiløper, sier han.

– Han var et godt menneske og tok initiativ til veterantreffene, det første var i 1978, forteller Ellefsæter. Siden har det vært veterantreff hver eneste sommer. Det siste skal holdes på Pellestova nå den siste helgen før St. Hans.

– Det blir det siste for oss som er igjen, sier Ellefsæter.

VM-HELT: Gjermund Eggen gjorde storeslem på hjemmebane i 1966. Foto: Jan Greve / VG

Brå: – Han har vært et forbilde

En som etter hvert skulle ta opp stafettpinnen etter Eggen i norsk langrenn var Oddvar Brå.

– Han har vært et forbilde for meg. Da jeg møtte han første gang i 1963, var jeg bare guttungen. Han var ung seniorløper. Senere gikk vi faktisk sammen på landslaget. Nei, dette var trist. Jeg visste han var syk, men trodde ikke det skulle gå så fort mot slutten, sier Oddvar Brå til VG.

– Hvordan vil du beskrive mennesket Gjermund Eggen?

– Han var først og fremst snill. Men det var nok ikke helt uproblematisk for ham. Han sa ja til alle. Det kan nok ha forstyrret ham en del i forberedelser og treningsarbeid, svarer Brå.

Han beskriver en popularitet rundt Eggen som til tider nærmet seg hysteri.

– Han hadde et trykk på seg som du knapt finner maken til rundt noen norsk offentlig person. Folk kom i busslaster for å se ham og banket på. Tilhengere slo opp telt i hagen hans. Folk snakker om popularitet rundt Petter Northug. Men det blir ikke rare greiene sammenlignet med den ståheien som var rundt Gjermund Eggen, sammenligner Brå.

Brå husker også at Gjermund Eggen reiste rundt som sangartist sammen med den populære gruppen Dizzie Tunes.

– Det var ikke så mange på landsbygda som visste hvem Dizzie Tunes var den gangen. Men alle visste hvem Gjermund var. Jeg vil påstå at Yngvar Numme og Dizzie Tunes fikk hjelp av Eggen til sin økende popularitet.

Oddvar Brå møtte Gjermund Eggen senest under de siste Holmenkoll-rennene i Oslo i mars. Han har mange gode minner og opplevelser sammen med den gamle skikongen.

FORBILDE: En annen skilegende, Oddvar Brå, kaller Eggen for et forbilde. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Et menneske man lett ble glad i

Berit Aunli (62) var selv en ener i langrennssporten i mange år. Hun vokste opp i en skifamilie som var omgangsvenner med Gjermund Eggen og hans familie i Engerdal.

– Det var et veldig trist budskap at Gjermund har gått bort. Jeg og min familie har vært omgangsvenner med Gjermund og hans familie i mange år. Min far, Kristen Kvello var Gjermunds trener i sin tid. Og Gjermund har vært min teknikktrener i 70-årene, forteller Berit Aunli (tidligere Kvello) til VG.

Hun likte Gjermund Eggen.

– Han var en slik munter og trivelig person. Veldig omgjengelig og et menneske man lett ble glad i. Vi besøkte familien Eggen flere ganger i Engerdal da jeg var jentunge, og Gjermund kom hjem til oss.

– Hadde han noen innflytelse på at du satset på langrennssporten?

– Ja, det hadde han. Han hjalp meg med teknikk-trening. Når faren min trente ham, så var han av og til hjemme hos oss. Da inspirerte Gjermund meg, og ble etterhvert teknikktreneren min, husker Berit Aunli.

– Litt lik Petter

John Northug ble kjent med Gjermund Eggen i moden alder. Han beskriver også Eggen som et usedvanlig godt menneske.

– Jeg husker jeg som niåring så Gjermund ta tre gull under VM i Oslo i 1966. TV-bildene var dårlige, men vi fikk det med oss. Han ble jo virkelig en stjerne, Gjermund var en litt utradisjonell type. Jeg var så heldig å møte ham og bli litt kjent med ham. Og det som slår meg, er hvor snill og god han var, beskriver John Northug, som er mest kjent som trener og støttespiller for Petter Northug og de andre Northug-brødrene.

– Var han litt lik Petter?

– Jeg opplever nok at de på hver sitt vis var litt utradisjonelle typer, ja, svarer John Northug.

KOPIERTE EGGEN: Petter Northug kopierte Gjermund Eggen da han, også på hjemmebane, ble den store helten med tre gull i Oslo i 2011. Foto: Line Møller

– Et teknisk vidunder

Johan Kaggestad er kjent for sin store kunnskap om norsk idrettshistorie. Han var selv på juniorlandslaget i langrenn da Gjermund Eggen var på toppen av sin karriere.

– Gjermund Eggen var et teknisk vidunder som langrennsløper. Det var en fryd å se Gjermund gå på ski med en utrolig dynamikk, løst og ledig - uten at noe energi gikk til spille. Han var langrennssportens Hjallis (skøyteløper Hjalmar Andersen - også kjent som Kong Glad, journ. anmerkn.).

Kaggestad husker også hvor folkekjær Eggen var.

– Han var så nær folket. Når han ikke trente eller gikk renn, så reiste han gjerne rundt på disse oppvisnings- og lysløyperenennene i hele landet. Langt ut på vårparten reiste han gjerne nordover -de fulgte snøen på den tiden, husker Kaggestad.

Det siste intervjuet

Engerdølen ble så populær etter VM-triumfen I 1966 at han måtte ha politibeskyttelse ned fra Holmenkollen, men på festen etterpå tok det helt av, kunne Eggen fortelle til VG i fjor.

– Østerdølenes lag hadde invitert meg på fest. Men det tok ikke lang tid før pendressen ble revet i stykker. Knappene ble røsket av. Og jeg sa det etterpå at jeg ikke kunne skjønne at østerdøler kunne bli  tullete. Egentlig skal jo de være rolige, sa Eggen, og ristet på hodet.

Les det siste intervjuet VG gjorde med Eggen i fjor:

les også

75.000 fans har besøkt Gjermund Eggen: – Jeg ble en annen person av tre VM-gull

Pluss content

VGs journalist Bjørn Arne Johannessen, som intervjuet Eggen i desember, sier han ble overrasket da han fikk nyheten i dag.

– Jeg trodde han skulle holde ut lenger, for han var ved godt mot og var kjapp i replikken da jeg møtte han. Han gikk fortsatt på ski, og drev med ved. Han var en veldig flott fyr, sier han.

Intervjuet ble gjort i hjembygda Engerdal, og det var ikke gjort på noen få minutter.

– Du intervjuer ikke Gjermund Eggen på 45 minutter, altså. Det tok en hel dag. Han hadde så mye på hjertet, og så mye godt å si, sier Johannessen.

Intervjuet ble også gjort samme dag som Petter Northug offentliggjorde at han skulle legge opp.

– Vi ble sittende å se på pressekonferansen, og Eggen levde seg veldig inn i det, og tørka noen tårer da Northug gjorde det samme på TVen, sier han.

VG-journalisten er klar på hvem som var størst av de to langrennsstjernene.

– Northug kan ikke måle seg med den populariteten Eggen hadde etter VM i 1966, sier han.

TÅRER FOR NORTHUG: Vår tids skikonge annonserte karriereslutt, og Eggen slet litt med tårene, han også. Foto: Mattis Sandblad

– En legende

– Med Gjermund Eggen er en legende og stor personlighet i norsk skisport gått bort. Våre tanker går første og fremst til Anne og den nærmeste familie, skriver skipresident Erik Røste i en e-post til VG.

Røste mener Eggen på mange måter ble en av våre aller første TV kjendiser og vil bli husket som en flott idrettsperson og et stort forbilde for en hel generasjon ungdommer.

– Ikke bare i skisporet, men også i underholdningsbransjen gjorde han seg bemerket som en habil og morsom sanger med flere hit melodier. Han bød virkelig på seg selv i mange forskjellige sammenhenger, og var en ettertraktet og etterspurt person, skriver Røste videre og peker på at det er få forunt å få busslaster med beundrere på besøk over 50 år etter høydepunktene i karrieren.

– Det forteller det meste om hvilken personlighet som vi nå har mistet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder