KJENT SYN: Viktor Hovland i sin profesjonelle debut under Travelers Championship i Connecticut, nord for New York. Foto: Rob Carr / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Stjerneagent om Hovland: Smilet er verdt store penger

Europas mest kjente golfagent Andrew «Chubby» Chandler (66) mener Viktor Hovland (22) allerede har fått en spesiell posisjon i golfverden.

– Han er ekstremt spennende, sier Chandler til VG. Agenten har samarbeidet med de fleste av de store i et par tiår. I dag er engelske Matt Wallace (27 i verden) hans mest profilerte spiller.

les også

Mener Hovland har noe alle ville elske å ha

– Hvis du ser etter så har Wallace og Hovland nøyaktig samme sponsorer, Ping (køller), Audemar Piguet (klokkeprodusent) og JL (klær). Wallace sier til meg at «han der kommer til å ta alle pengene mine», fleiper Chandler.

SENTRAL MANN: Andrew Chandler (til høyre) i samtale med pressen under BMW PGA Championship utenfor London i helgen. I bakgrunnen Matt Wallace, som ledet etter den første dagen. Foto: TROND JOHANNESSEN

Han mener Hovland skiller seg ut.

– Jeg kjenner ham ikke personlig, men jeg liker det jeg ser. Han er en stor tilvekst til alle, tourene, sponsorene, alt sammen. Jeg syns han har en annen type utstråling. Han smiler mye, han er uttrykksfull, han svinger litt annerledes. Det er så enkelt å se ut som alle andre i golf, ha en hvit caps og et hvitt belte osv.

– Så det er store penger i smilet hans?

– Ja. Det gjør at han skiller seg ut. Og å komme ut på touren og levere som han har gjort med en gang, det er fantastisk. Han kommer til å bli global.

les også

Hovland har svarte belte i taekwondo: – Tror det hjelper meg

Per Haugsrud (54), golfkommentator på Eurosport, spilte tidligere på Europatouren. Han kjenner godt til Chandler og betydningen av å ha gode støttespillere.

– Du kan godt si at han er den største, ja. Han har hatt de fleste av de store i veldig, veldig mange år, sier Haugsrud og slår fast at det er enorme summer i sponsorkontrakter.

– Klokkeavtalen er kanskje ikke verdt så mye, men køllekontraktene for de beste er gigantiske, og Viktor er allerede blant de beste.

– Snakker vi et tosifret antall millioner i året?

– Det vil ikke overraske meg.

ETTERTRAKTET: Viktor Hovland intervjues av Sky Sports i forkant av BMW PGA Championship på Wentworth-banen utenfor London. Foto: TROND JOHANNESSEN

Haugsrud kommenterer fra PGA-turneringer helg etter helg, og etterlyser stadig nye profiler, spillere som byr på seg selv. Han tror Hovland kan bli en yndling. Golf Channel kalte nordmannen «The Smiling Assassin» (Den smilende «snikmorderen») under Travelers Championship, Hovlands første turnering som proff.

– Det er ikke fare for at han blir en i mengden nå som han er inne på PGA-touren?

– Nei, jeg tror ikke det. Det er noen som bare har denne X-faktoren.

– Og det handler ikke om at det sees med norske øyne?

– Selvsagt er det spesielt for oss, men jeg er ganske sikker på at det gjelder internasjonalt også. Jeg følger også de store golfmediene jevnlig, og tror nesten ikke det er noen spiller som har fått mer omtale den siste tiden. Det kan minne litt om da Rickie Fowler ble dyttet frem av PGA-touren, fordi han hadde noe ved seg og gikk hjem hos de unge. Jeg ser litt det samme med Viktor. PGA-touren liker ham, det er ingen tvil om det, fastslår Haugsrud. Fowler og Hovland har for øvrig samme agentfirma, Wasserman Media Group.

«LAGKAMERATER»: Rickie Fowler (til høyre) og Viktor Hovland spilte en treningsrunde sammen under U.S. Open. De benytter samme agentselskap. Foto: Thomas Nilsson / VG

Viktor Hovland er oppe på 89. plass i verden, tidenes beste norske plassering av en mannlig golfer. Etter at han ble profesjonell i juni har han plasseringene 54–13–13–16–4–10–11 på PGA- og Europatouren, og han ble nummer 12 i gigantturneringen U.S. Open i sin siste konkurranse som amatør. Stabiliteten er enorm.

– Det er helt uvirkelig det som skjer. Jeg har jobbet med dette i alle år, og vi har liksom vært prisgitt at Tiger (Woods) spiller bra. Han blir jo ikke akkurat yngre. Og så kommer Viktor Hovland og vi merker plutselig et kjempetrykk. Folk som før ikke var interessert i golf ønsker å følge med, sier Haugsrud.

Dessuten har Norge enda en spiller, Kristoffer Ventura, inne på PGA-touren denne sesongen.

– Vi skal ikke kimse av Ventura heller, men Hovland er nok i en litt annen liga foreløpig, sier Per Haugsrud.

PS! Viktor Hovland deltar ikke i Safeway Open i California denne uken. Kristoffer Ventura er med, og fikk en tøff start i går. Han lå tre slag over par etter sine seks første spilte hull, men kjempet seg tilbake og avsluttet på par. Det holder til en foreløpig 73. plass. Australske Adam Scott og amerikanske Andrew Landry leder, syv slag under par.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder