Kommentar

Dopingsaken mot norsk bokser: En skandale uansett

Én ting fremstår helt umulig rundt dopingsaken mot Hadi Srour (23): At han har fått i seg kunstig fremstilt EPO ved et uhell eller en misforståelse.

Egentlig er det bare to tenkelige scenarier i saken mot den norske bokseren, som på en pressekonferanse bekreftet at den positive prøven dreier seg om syntetisk fremstilt EPO (Erytropoietin).

Enten lyver han offentligheten rett opp i ansiktet, eller så foreligger det en systemfeil rundt testingen.

Og ser vi på historikk og statistikk, er det overveiende mest sannsynlig at det er Srour som har et forklaringsproblem.

les også

Antidoping Norge innrømmer feil opplysning til dopingtatt bokser

Nærmest alle som tester positivt har en forklaring, og for offentligheten er det ofte umulig å dobbeltsjekke hva som er sant og hva som ikke er det.

Det er en av grunnene til dopingjussens kjølige vesen, der forekomsten av et stoff utgjør regelbruddet.

Når man så eventuelt skal se på skyldgrad for å fastsette straff, er dette en sak som vanskelig åpner for noen mellomting.

EPO er noe mennesker har i kroppen, som øker kroppens produksjon av røde blodceller og dermed evnen til å transportere surstoff.

les også

Bokseren Hadi Srour nekter for dopingbruk etter positiv prøve

Syntetisk fremstilt EPO er derimot IKKE dannet i kroppen, det er et fremmedelement som nødvendigvis må være tilført legemet.

Det er ikke et stoff utøveren kan ha fått i seg i en kontaminert biff, ha smurt på leppen ved en feil eller blitt påført gjennom en massasjekrem, for å ta eksempler på forklaringer fra kjente dopingsaker.

Kunstig EPO smetter ikke bare inn i kroppen.

Det innebærer at Hadi Srour, hvor velformulert og velforberedt han enn fremstod på pressekonferansen på Ullevaal, står i en svært vanskelig situasjon.

les også

Bokseren Hadi Srour bekrefter positiv dopingprøve

Hadi Srour er suspendert inntil videre. Foto: Trond Solberg

At han var dehydrert, hadde vært på festival eller andre ting han trakk frem, er ikke relevante faktorer dersom det stemmer at han hadde syntetisk EPO i kroppen.

Stoffet lar seg ikke bortforklare, under forutsetning av at alt har vært som det skal på test- og analysehold.

At dette ikke er tilfellet, er Srours eneste håp i denne saken.

Sikkerhetsventilen, den såkalte B-prøven, vil det gå noen dager før vi får svaret på. Selvsagt gjelder prinsippet om at han er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Men med mindre det foreligger en test- eller laboratorieskandale av noe slag, utover at han ble feilinformert om hvilken test som gjorde utslag, lukter det fire års utestengelse.

Av og til er verden svart-hvit. Enten har du brukt syntetisk EPO, eller så har du det ikke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder