VENNER: Petter Northug og Niklas Dyrhaug sammen i Meråker i september i år. Fredag er de konkurrenter i Kuusamo. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG
VENNER: Petter Northug og Niklas Dyrhaug sammen i Meråker i september i år. Fredag er de konkurrenter i Kuusamo. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG

«Dyrets» RBK-mamma: - Niklas kan bli for drøy

Tove Dyrhaug blir litt skremt av sønnens høye mål

SPORT

Mener vennskapet med Petter Northug betyr mye

KUUSAMO (VG Nett) Niklas Dyrhaug (25) er endelig friskmeldt og klar for verdenscupen. Nå er han frisk nok til å kunne innfri sine «syke» mål.

Publisert: Oppdatert: 30.11.12 09:34

Fjorårets nykommer er tilbake i skisporet i Kuusamo i dag etter en periode preget av sykdom. Tydal-gutten, som bare blir kalt «dyret» av Petter Northug, er sulten på suksess.

- Han er ganske rett frem og bestemt. Han har satt seg veldig store mål, og han kan bli for drøy noen ganger. Men han innfridde jo i fjor, sier mamma Tove Moe Dyrhaug når hun beskriver sønnen overfor VG Nett.

VG LIVE 10.30: Prolog og sprintfinaler fra Kuusamo

Medaljemål

Niklas' svar er like kontant som det er klart:

- Jeg er en offensiv type. Jeg holder ikke på med langrenn bare fordi det er artig. Jeg har ambisjoner om å hevde meg. Det er det som trigger meg til å gjøre jobben som skal til. Jeg setter meg høye mål, sier han.

Dyrhaug ønsker å bli sett på som en av favorittene i Tour de Ski denne sesongen (i fjor ble han nummer 16) - til tross for bare én pallplassering i verdenscupen, i verdenscupfinalen i Stockholm og Falun forrige sesong.

LES OGSÅ: Legen ba Dyrhaug om å legge opp.

- Tour de Ski passer meg veldig bra. Jeg vil hevde meg. Men så lenge Petter stiller, så er han den største favoritten, mener 25-åringen.

I VM i Val di Fiemme er det kun medalje som gjelder.

- Jeg har mål om å ta medalje individuelt i VM. Det har jeg tremila og femmila som passer meg best. Og så har jeg et klart mål om å gå meg inn på stafettlaget.

- Er usikker

Fredag starter han helgens mini-tour (sprint, 10 km og 15 km) i Kuusamo med en svært usikker følelse i magen. Håpet er å finne godfølelsen i kalde og mørke Nord-Finland.

I går var det smått idyllisk i Kuusamo med fargerik himmel og to reinsdyr som trasket langs veien på vei til skistadion i Ruka.

- Det blir spennende å gå det første løpet for året, så får vi se hva det holder til. Jeg er usikker, medgir han.

- Og klassisk sprint er ikke min sterkeste side, legger han til.

Mamma Tove mener det er tøft å hoppe rett inn i verdenscupen uten å ha deltatt i andre konkurranser.

- Det er hans og landslagets vurdering. Jeg håper at han blir fornøyd selv, sier hun, og tør bare å håpe på en plass blant de 20 beste i mini-touren.

Om sønnens favorittstempel i Tour de Ski sier hun bare følgende:

- Det tror jeg egentlig ikke han tror på selv.

Vurderer samarbeid

Tove er et kjent ansikt, spesielt i Trondheim, gjennom sin jobb som arrangementssjef i Rosenborg Ballklubb. Hun er glad for at sønnen valgte å starte på skigymnas i Meråker istedenfor å satse på fotball.

- Jeg ser at han trives med det han driver med, sier hun og tror Petter Northug er en svært viktig årsak til nettopp det.

- Petter betyr mye for Niklas. Først og fremst fordi han er den gutten han er. Han er en kjempetrivelig kompis. På reise er det viktig å ha noen du fungerer med. De har kjent hverandre i mange, mange år, sier hun.

- Først og frem er vi gode kompiser. Bra treningskompiser. Da får jeg den beste matchingen vi kan få. Diskuterer veldig mye hvordan vi skal bli enda bedre. Nye type ting, nye løsninger. Vi matcher hverandre mye, beskriver Niklas Dyrhaug selv.

- Vil dere samarbeide i helgen?

- Det er en individuell sport. Man må gjøre jobben selv. Petter tenker på seg selv, og jeg på meg selv. Men hvis vi havner sammen, så vil vi hjelpe hverandre.

PS! Marthe Kristoffersen kommer ikke til å gå noen løp i Kuusamo i helgen. Det er luftveisproblemer som er årsaken.

Her kan du lese mer om