VM-trøbbelet fortsatte for Venezuelas ulykkesfugl – måtte bryte

SPORT

LAHTI/OSLO (VG) Allerede før første medaljeøvelse, har Adrián Solano (23) stukket av med tittelen «VMs ulykkesfugl» i Lahti.

Publisert: Oppdatert: 22.02.17 18:18

Det ble en forsinket start på herrenes kvalifiseringsløp i 10 kilometer klassisk, hvor de ti beste kvalifiserte seg til ski-VMs distanseøvelser. Venezeluanske Adrián Solano (22) hadde startnummer én, men hadde hverken ski eller staver på seg da starturet begynte å telle ned. Da han startet rennet hadde han fortsatt ikke festet stavene, og falt – i likhet med mange andre løpere – i første svingen ut fra stadion.

Les også: Kona til Norges landslagstrener ute av VM

På vei mot passering 1,5 kilometer falt han, og måtte konstatere at staven var brukket. Heldigvis kunne han fortsette etter å ha blitt forsynt med ny stav noen hundre meter lengre fremme.

Da han var ferdig med førsterunden var det imidlertid stopp.

– Jeg er kald, men lykkelig, sier Solano til VG i pressesonen mens han hakker tenner til den store gullmedalje.

Se VGTV- intervju med Solano her!

Med et Venezuela-flagg i hånden og lagkameraten Cesar Buena til å hjelpe seg, fortalte Lahtis mest omtalte løper i ettermiddag om hvordan debutrennet i VM, var.

Solanos oppladning til mesterskapet var minst like trøblete som innledningen på 10

kilometeren. Da han ankom Frankrike på vei til Lahti endte det med fengsel.

– Han hadde bare 20 euro i kontanter med seg, ikke noe kreditt- eller bankkort. Det vakte mistanker. Da han forklarte at han skulle delta i ski-VM, bare lo de av ham «Du kommer fra Venezuela, der finnes det ikke engang snø», forklarte lagkompisen César Baena til svenske Expressen.

Lest denne? Emil Iversen refses av svensk journalist: – Under beltestedet

– De trodde at han smuglet dop, bare fordi han kom fra Venezuela og var mørk i huden. Jeg synes det er rasistisk. De undersøkte kroppen for å finne dop, og etterpå spurte de om han var terrorist, forklarte Baena.

Forklaringen om at han var skiløper imponerte åpenbart ikke de franske myndighetene, og det endte opp med fem dager i kasjotten for VMs første startende. Deretter ble han sendt i retur til Venezuela, hvor skiforbundet ikke hadde penger til å forsyne ham med nye flybilletter til Lahti.

Les også: Løfshus fikk telefon-refs av sjefen: – Ikke greit

Men da kom den finske TV-personligheten Aleksi Valavuori på banen og startet en innsamling på sosiale medier. Billetter til 4000 euro (35.000 norske kroner) ble kjøpt inn og Solano returnerte til Europa – uten å ta turen innom Frankrike igjen.

Kroatisk seier

Kresimir Crnkovic utklasset resten av feltet i mål, og var 55,6 sekunder foran Deividas Klisevicius fra Litauen. På tredjeplass fulgte mongolske Atsjbadrakh Batmunkh.

Gledelig var det også at de to danskene Jens Hulgaard og Tue Rømer klarte å ta seg med videre etter henholdsvis å ha havnet på en delt femte- og syvendeplass.

Topp ti fra herrenes kvalifiseringsrenn:

1. Kresimir Crnkovic (Kroatia) 26:21,5 minutter

2. Deividas Klisevicius (Litauen) +55,6 sekunder

3. Atsjbadrakh Batmunkh (Mongolia) +1:05,5 minutter

4. Seyed Sattar Seyd (Iran) +1:20,0

5. Thibaut De Marre (Belgia) +1:20,1

5. Jens Hulgaard (Danmark) +1:20,1

7. Tue Rømer (Danmark) 1:24,1

8. James Clugnet (Storbritannia) 1:25,0

9. Omer Aycicek (Tyrkia) 1:35,8

10. Apostolos Angelis (Hellas) 1:37,0

Kvinnenes renn ble en nedtur for Eirik Myhr Nossums kone. Sjekk reaksjonen hennes - og meldingen til mannen - her!

Her kan du lese mer om