NORSK HÅP: Birgit Skarstein skal ro for Norge i paralympics. Foto:

Birgit Skarstein stolt etter å ha overvunnet smertehelvete

ÅRUNGEN (VG) Birgit Skarstein (27) er på vei mot Paralympics. Hun føler seg stolt etter at hun overvant en svært smertfeull skade under fjorårets VM. Denne uka er hun klar for den siste testen før Rio-OL.

Etter å ha VM-debutert med sølv i 2013 og fulgt opp med VM-gull i 2014 tok den norske pararoeren bronse under fjorårets VM i Frankrike. Avstanden ned til 4. plass var bare seks hundredels sekund.

Husker du? Birgit deler garderobe med gutta

– Den medaljen jeg har vært mest glad for. Det var en surrealistisk opplevelse. Mange mente at det var en skuffelse å gå fra gull til bronse på ett år. Men for meg var bronsen god som gull, sier Skarstein til VG.

Roere er generelt ofte utsatt for store belastninger på ribbenene. Som pararoer – festet til setet med en stropp – er Skarstein spesielt utsatt. Hun opplevde også en vond brist våren 2014.

Og på den aller siste intervallet på den aller siste treningen før fjorårets VM gikk det galt igjen.

– Jeg kjente at det ga etter i ribben. Jeg fikk veldig vondt og fikk ikke puste. Det er den eneste gangen jeg har kommet land gråtende på Årungen forklarer hun. Olaf Tufte & co. ble bekymret. Skaden kom fordi hun hadde kjørt for hardt sammen med sine mannlige lagkompiser.

«Ingen grenser»-Skarstein: – Må senke terskelen

– Nå er jeg blitt flinkere til å se hva andre paralympiske roere gjør. Jeg kan ikke bruke Olaf (Tufte) som sammenligningsgrunnlag, sier hun.

Men den skjærende smerten er langt fra det verste hun har kjent.

– Nei, jeg har mistet beinet en gang. Det var verre, ler Skarstein som ble handikappet etter en badeulykke i Malaysia for åtte år siden. Senere ble hun kjent for nasjonen gjennom sin innsats i Lars Monsens «Ingen grenser» i 2012.

I SOTSJI: Birgit Skarstein deltok også under Paralympics i 2014. I Sotsji var hun med i langrennspigging. Foto: Per-Einar Johannessen

De fire siste årene har det handlet om idrett for trønderjenta. Hun er blitt en del av det ellers funksjonsfriske ro-landslaget og ble også nummer åtte under Paralympics i langrennspigging i 2014.

Under fjorårets VM – som også var kvalik til Paralympics – var hun skadet. Men konkurrerte likevel.

– Det var en heftig tørn. Det gikk fordi jeg bestemte meg for at det skulle gå. Smertende var veldig skarpe og altomfattende, forklarer hun.

Men tøffe Birgit ville ikke ta medisiner for å dempe dem.

– Jeg gikk helt uten smertestillende de første løpene for å kjenne hva jeg gjorde. Ville ikke ta noe som gjorde at jeg ikke kunne fokusere på roingen. Det er en såpass teknisk krevende idrett at det ikke nytter å bli sløvet på banen. Jeg må følge med på hva som skjer med kroppen min, forklarer hun.

Birgit Skarstein tok noen paracet foran finalen. Denne uken møter hun verdenseliten igjen under verdenscupen i polske Poznan.

– En viktig test for meg. Den siste indikasjonen før Paralympics hvordan jeg ligger an i forhold til resten av verdenseliten, sier hun og regner den israelske verdensmesteren Moran Samuel, Storbritannia og Brasil som sine tøffe konkurrenter under Paralympics i september.

Skarstein etter VM-gullet: – Det var brutalt

– Nivået er blitt veldig høyt. Du skal ha dagen og gjøre ting riktig for å hevde deg i Rio, sier hun.

Etter verdenscupen drar hun på treningsleir med tre femtedeler av OL-laget – Nils Jakob Hoff, Are Strandli og Kristoffer Brun. Under Rio-OL blir det treningsleir med de franske pararoerne.

Så reiser hun til Rio som Norges eneste roer i Paralympics. Hun tror hun skal klare å unngå ribbensproblemene etter å ha vært utsatt for belastningsskaden to år på rad.

– Vi har tilpasset treningen og setet i båten for at det ikke skal skje igjen. Jeg kjenner signalene og regulerer treningen ut fra det.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder