DRAMATISK I RØDT: Anne Line Gjersem (20) vil bruke denne røde kjolen til langprogrammet - friløpet - hvis hun klarer å komme seg gjennom nåløyet i kortprogrammet onsdag. Her fra EM i Budapest i forrige måned. Foto: AP

OL-kjolene er pakket og på vei til Sotsji

Kunstløp-Anne Line (20): - Skreddersydd og designet til musikken

SOTSJI (VG) Anne Line Gjersem (20) har pakket ned sine to Moskva-spesialsydde kjoler for å dra til Sotsji som Norges første kunstløper i OL på 50 år i dag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- De passer til musikken. De er designet for den og skreddersydd i Moskva, sier Anne Line Gjersem til VG.

Kjolene koster 6240 kroner per stykk etter dagens eurokurs.

Friløpet torsdag

- DESIGNET TIL MUSIKKEN: Anne Line Gjersems konkurransekjoler. Foto: PRIVAT

Fredag gjennomførte hun sin siste treningsøkt i Malmö foran avreisen til OL-byen fra Gardermoen lørdag.

Onsdag 19. februar skal hun gå kortprogrammet sitt i Sotsji. Blir hun blant de 24 beste, er hun kvalifisert for det avgjørende langprogrammet - friløpet - dagen etter, torsdag 20. februar.

Innsbruck-OL var siste gang en norsk kunstløper deltok i OL. I 1964 deltok to. Anne Karin Dehle og Berit Unn Johansen tok henholdsvis 28. og 30. plass.

Koreografien sitter

Anne Line Gjersem kvalifiserte seg til OL i Nebelhorn Trophy i tyske Oberstdorf i september, som var den siste muligheten for å komme til Sotsji.

Hun ble nummer syv.

ROLIG I BLÅTT: Anne Line Gjersem starter OL kommende onsdag i sin blå kjole, i kortprogrammet til klassisk musikk. Her fra EM i Budapest 15. januar. Foto: AP

- Den siste treningen var kjempebra. Alt satt og jeg kjente meg bra fysisk. Jeg gikk gjennom det jeg skal gjøre i konkurransen, alle hoppene og koreografien, forteller Anne Line Gjersem om økten hun gjennomførte fredag.

Koreografien er viktig. Den vies oppmerksomhet hver dag.

Forrige søndag trente hun koreografi fem timer i et strekk. En slik langdag gjennomførte hun også før EM i Budapest i midten av januar, der hun tok 19. plass etter et kjedelig fall i friløpet.

Farger til musikken

Detaljene må sitte, og det må også kjolene hun har valgt til de to ulike programmene: En blå til kortprogrammet og den rød-rosa til langprogrammet.

- Fargene skal stå til musikken min, forklarer hun.

Kortprogrammet går hun til rolig, klassisk musikk. Det er bølger og hav. Derfor blå farve.

Hun går til musikk fra West Side Story i langprogrammet. Den valgte hun i august, etter sterk anbefaling - nær en befaling - fra trenerlegenden Michael Huth.

- Han mente det ville passe bedre til meg, og at dommerne ville like det bedre. Det er mer «classy» og annerledes enn Danse Macabre som jeg hadde før.

- Det ble for dramatisk. Men ballett-treneren min ville ha Danse Macabre, men endret seg etter hvert, forklarer Anne Line Gjersem.

To treningskjoler

Kjolene er bestilt to til tre måneder før konkurransene hun skal bruke dem i. Hun har brukt den blå og rød hun har i kofferten til Sotsji hele denne sesongen.

Anne Line Gjersem røper at hun også har med to «treningskjoler».

- Er det fordi du er redd for å ødelegge konkurransekjolene?

- Nei, det er mer for følelsens skyld. Jeg har lyst til å vise meg frem litt ekstra i konkurransen, og sparer dem til det, svarer hun.

Farlige skøyter

Hun har kun met ett par skøyter til Sotsji. Det er vanlig. Hun er imidlertid litt spent på om hun får lov til å ta dem med som håndbagasje inn på flyet.

Blir den ekspederte og sendte bagasjen borte på veien, kan det påføre henne et problem med hensyn til første trening på is i Sotsji søndag.

Enkelte sikkerhetskontroller anser skarpe skøyter for å være våpen, andre slipper dem igjennom som «ufarlig».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder