Dramaet bak kulissene: Team Carlsen avslører festing under VM

Han forsvarte verdensmestertittelen etter et dramatisk hurtigsjakk-omspill. Men bak Magnus Carlsens enorme sluttspurt i VM-matchen ligger det et ukjent drama.

 • Mikal Aaserud

Artikkelen er over tre år gammel

– Det er det soleklart vanskeligste verdensmesterskapet jeg har spilt. Jeg var på et mørkt sted etter parti åtte, sier 26-åringen til NRK etter at VM-seieren ble innkassert sent onsdag norsk tid.

Les også: Carlsen rett på ferie – vil ikke fortelle hvor han skal

Tvangstanker

FRUSTRERT, MEN PÅ VEI OPP: Magnus Carlsen her fra det niende partiet mot Sergej Karjakin. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Det var etter det åttende partiet det raknet for Magnus Carlsen. Han tapte for Sergej Karjakin med kun fire partier igjen. Carlsen forteller at han hadde alle slags mulige negative tanker i hodet.

Han viste også frustrasjonen i offentligheten. Han stormet ut av en pressekonferanse på dette tidspunktet og ville ikke si stort om hendelsen den påfølgende konkurransedagen.

– Tvangstankene meldte seg. Før parti åtte var jeg alltid sikker på at dette skulle gå,. men etter det tapet ble jeg veldig usikker. Det var vanskelig å fortelle seg selv at det skulle gå bra, sier 26-åringen til kanalen.

Carlsen snøt Vishy Anand for VM-tittelen i 2013, før han forsvarte den i 2014 mot samme mann. I 2016 klarte han det altså igjen, selv om enkelte vil si at det var på hengende håret.

Kanalen skriver at Carlsen var sønderknust i disse dagene. Den danske sekundanten, Peter Heine Nielsen, forteller om en situasjon som var «ute av kontroll». Søsteren Ellen opplevde broren som knust og desillusjonert etter parti åtte.

Så du denne? Carlsen takket pappa i rørende tale

Snudde etter fest

DET ENDTE GODT: Magnus Carlsen med tommel opp til VG dagen etter at VM-seieren var i boks. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Oppskriften for å snu den negative trenden ble litt uvanlig. Team Carlsens kokk, Magnus Forsell, tok med Carlsen ut på Manhattan for en burgermiddag. Han forstod at det ikke nyttet å sitte og sture på rommet.

Da de kom tilbake til hotellet arrangerte de en fest på hotellrommet som varte til langt på natt, ifølge NRK. Der var søsteren, faren, legen, manageren og teamets «altmuligmann».

– Selvfølgelig, det kunne gått begge veier. Hadde han tapt matchen hadde det vært kjempedumt det vi gjorde den dagen. Det viste seg å være helt riktig, men det visste vi ikke da, sier legen Brede Kvisvik til kanalen.

Les også: Carlsens hemmelige VM-hjelpere

Carlsens problemer forsvant ikke på et blunk, forteller støttespillerne. Men humøret snudde etter hvert. Og i det tiende partiet kunne sjakk-geniet endelig smile etter å ha vunnet over Sergej Karjakin.

Resten av historien kjenner store deler av det norske folk. Carlsen tok det pent og pyntelig i siste parti med hvitt. Da VM-kampen gikk til omspill i hurtigsjakk viste han ingen nåde og vartet til og med opp med et genialt trekk.

Fått med deg denne? Carlsen hylles for sitt utrolige siste-trekk

Flere artikler

 1. Karjakin innrømmer tabbe: – Jeg var ikke i god form

 2. Carlsen om VM-triumfen: – Du får det ikke mye bedre enn det

 3. Derfor er Carlsen omspill-favoritt

 4. Carlsen kan beholde VM-tittelen uten å vinne et eneste parti

 5. Elleville sjakk-tall: Spår seerdobling i Carlsens siste VM-drama

Fra andre aviser

 1. Dette er Carlsens vinneroppskrift

  Aftenposten
 2. Bunnsolid Carlsen sikret VM-tittelen: - Total utspilling

  Aftenposten
 3. Carlsen tilkalte dommeren etter dramatisk tap for Karjakin

  Aftenposten
 4. Bunnsolid Carlsen sikret VM-tittelen: - Total utspilling

  Bergens Tidende
 5. Carlsen og Karjakin utvekslet ikke ett eneste ord etter ny remis. Eksperter tror de vet årsaken.

  Aftenposten
 6. Carlsen og Karjakin utvekslet ikke ett eneste ord etter ny remis. Eksperter tror de vet årsaken.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no