FORTSETTER Å IMPONERE: Casper Ruud storspiller i Sevilla. Her er han avbildet under NM-turneringen i Frognerparken i sommer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Casper Ruud (17) hylles etter ny tennisskalp: – Dette er så rått!

Pappa Christian: – Han er milevis foran meg

Stortalentet Casper Ruud  (17) er klar for semifinalen i ATP Challenger-turneringen i Sevilla etter å ha slått ut den toppseedede spanjolen Inigo Cervantes (26). Tidligere tennisproff Jan Frode Andersen (44) er mektig imponert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det at en 17-åring slår en spiller som er ranket som nummer 75 i verden på hjemmebane i Spania er ekstremt imponerende. Han er som faren sin, og ekstremt god til å takle varme. Dette er så rått! sier Andersen entusiastisk til VG og understreket at han selv holdt på å «dævve av varmen» da han selv spilte turneringen i sin aktive karriere.

Les også: Tennistalentet: – Gøy å bli sammenlignet med Martin Ødegaard

Men den norske unggutten holdt hodet kaldt. Ruud tapte det første settet 3-6, men slo voldsomt tilbake og vant med 6-1 og 6-4 i de to siste settene.

– Dette er nok det beste jeg har gjort i karrieren hittil. Dette har vært en veldig bra uke, og jeg har egentlig alt å vinne nå. De jeg møter er høyere ranket enn meg og har mye mer å tape. Det er på mange måter behagelig å være underdog i hver kamp jeg spiller, sier Ruud til VG.

Onsdag slo han ut slovaken Andrej Martin, ranket som nummer 124 i verden, og som tidligere har vært blant de 100 beste. Nå har 17-åringen også slått ut en enda bedre spiller.

Ruud antyder at Cervantes bar preg av å ha vært igjennom et par tøffe kamper i det siste. 26-åringen røk ut av US Open og har spilt noen harde kamper innledningsvis i Sevilla. Uansett var unge Ruud strålende fornøyd etter å ha tatt skalpen til den første «topp 100»-spilleren.

– Det startet tungt, og jeg slet med solen i ansiktet og følte meg ikke 100 prosent. Så hjalp det litt mot slutten av første sett, og i det andre settet fant jeg rytmen. Det kunne vippet begge veier i det siste settet, men det var deilig å ta denne seieren, sier Ruud.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DELTOK I US OPEN: Inigo Cervantes røk ut av US Open for en drøy uke siden. Her fra kampen mot Grigor Dimitov der han tapte. Hjemme i Spania fikk han juling av Casper Ruud i kveld. Foto: Andy Lyons AFP

Hjemme i Norge satt pappa Christian Ruud og fulgte dramaet på en «hakkete stream», og den tidligere tennisproffen var mildt sagt fornøyd med junior.

– Jeg ble imponert. Nå har han slått tre gode spillere i denne turneringen, og han har tatt steget opp på seniornivå. Dette er dritmoro! sier Christian Ruud til VG.

Prestasjonene så langt vil ifølge tennis-norge.com løfte Ruud fra 450.- til om lag 360.-plass på ATP-rankingen.

Casper Ruud til topps på verdensrankingen

– Han er milevis foran meg. Jeg var ikke i nærheten av å slå noen topp 100-spillere da jeg var 17 år gammel, sier 44-åringen som fikk sitt gjennombrudd i 20-årene og vant 12 Challenger-turneringer i løpet av en karriere der han var ranket som nummer 39 i verden på det beste.


– Jeg slo topp ti-spillere, men at Casper leverer som dette når han bare er 17 setter jeg veldig, veldig høyt i norsk målestokk, sier Christian Ruud som har trent sønnen i mange år.

Nå er det spanske Pedro Rico som har hovedansvaret for å følge opp tidenes norske tennistalent.

– Hverken Christian eller jeg var i nærheten av nivået til Casper da vi var 17 år, og jeg synes de har gjort det helt riktig opp igjennom. Casper har arvet roen til faren, og de har hele tiden riktig fokus. De tar ikke av, og nå som Casper har spilt på seg denne selvtilliten kan dette gå hele veien i Sevilla, mener Andersen som selv har tre Challenger-seirer i en karriere der han slo sent igjennom fordi han tok utdannselse først.

Stortalentet: – Jeg vil bli aller best

PS! Dersom Ruud vinner semifinalen er han direktekvalifisert til neste ukes Challenger-turnering i Polen. Der skal han delta uansett hvordan det går i Sevilla. Semifinalen spilles fredag kveld mot vinneren av oppgjøret mellom Pedro Cachin og Arthur de Greef.

Les også

 1. OL-mester Murray slått ut etter drama

  Andy Murray var den store utfordreren til Novak Djokovic, men skotten måtte gi tapt i kvartfinalen i US Open.
 2. Tennistalentet: – Gøy å bli sammenlignet med Martin Ødegaard

  Casper Ruud (17) har klare mål om å skaffe seg et stort navn i tennisverden, men tåler fint å bli sammenlignet med en av…
 3. Kanonkamp av Casper Ruud, men tapte finalen i «junior-VM»

  (Casper Ruud-Hong Seong Chan 5-7, 3-6) Casper Ruud (17) viste klasse, men tapte finalen i Junior Masters, et uoffisielt…
 4. Ruud med maktdemonstrasjon i første seniorseier: – Han knakk sammen

  Supertalentet Casper Ruud snudde kampen og tok sin første seier i en internasjonal seniorturnering.
 5. Ruud til semifinale: – Jeg har ingenting å tape

  Tennistalentet Casper Ruud (17) er for første gang klar for semifinale i internasjonal seniorturnering.
 6. Ruud tror 2016 kan bli Nadals siste sesong

  Tidligere tennisproff Christian Ruud er en stor tilhenger av Rafael Nadal (29).
 7. Casper Ruud til topps på verdensrankingen

  Casper Ruud (17) klatret i dag opp på førsteplass på verdensrankingen for juniorer i tennis.
 8. Ødegaard-kopien Ruud (16) viste vei mot ungarer: vant storturnering i Japan

  Tennisens svar på Martin Ødegaard, Casper Ruud (16), vant en stor juniorturnering i Japan.
 9. Tennistalentet sikter seg inn mot verdenstoppen: Casper Ruud (16): - Jeg vil bli aller best

  Casper Ruud (16) er verdens 15. beste junior i tennis. Før året er omme er målet topp 10, og i løpet av neste år ønsker…
 10. Ruud (16) ledet Norge til opprykk på første forsøk: - Ikke forventet

  Med debutant Casper Ruud (16) og Viktor Durasovic (18) rykket Norge opp fra europeisk gruppe 3 i Davis Cup.
 11. Tror Casper (16) kan bli like god som Djokovic, Federer og Nadal

  Casper Ruud (16) er allerede i verdenseliten blant juniorer, og han ser definitivt ikke ut til å stoppe der.
 12. Casper (16) har fått drømmestart på Spania-satsingen - skal kjøpe Ødegaard-trøye: Ruud: - Vil bli verdens beste junior

  HASLE (VG) Det er ikke bare Martin Ødegaard (16) som satser spansk. Casper Ruud (16) har fått en drømmestart på sin…
 13. Casper Ruud (15): - Målet er å sitte i samme garderobe som Nadal og Federer

  FROGNERPARKEN (VG) Casper Ruud (15) vil bli enda bedre enn pappa Christian.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder