FIKK KJØRT SEG: Idrettspresident Tom Tvedt (i midten) ble kalt inn på teppet av kulturministeren fredag. Fra venstre: visepresident i Norges Idrettsforbund Kristin Kloster Aasen og fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Frode Hansen VG

Skulle legge frem reiseregninger – snudde etter møte med idrettstoppene

Ishockeypresidenten ville gjerne legge frem sine reiseregninger for offentligheten. Kort tid før disse skulle sendes over til VG, gikk de i møte med Norges Idrettsforbund. Etterpå sa det stopp.

  • Øystein Hernes

Artikkelen er over fire år gammel

–– Vi har ikke noe problem med det, vi, sa hockeypresident Gerhard Nilsen til VG mandag.

Samme dag ba Nilsen sin generalsekretær om å lete frem hans egne og generalsekretærens regninger fra reisen til en kongress med Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) i Kroatia i fjor høst.

Men dagen etter, samme dag som han skulle oversende bilagene til VG, måtte Nilsen ta en u-sving.

Norges Idrettsforbund (NIF) arrangerte et møte med flere av generalsekretærene i særforbundene til stede. Brorparten av særforbundene holder til i samme lokaler som NIF på Ullevaal i Oslo. Åpenhet og reiseregninger var tema på møtet.

Lest denne? X Games-sjefen legger alt på bordet: 5-stjerners hotell, «business class» og måltider til 4000 kr.

– Det er enighet om at idrettslederne bør ha en intern diskusjon om nivået på hvor åpne man skal eller bør være i forbindelse med de spørsmålene dere reiser. Konsekvensen er at dere ikke får oversendt bilag fra oss slik jeg forespeilte deg mandag. Jeg har forståelse for at vi nå bør opptre samlet om temaet. VG har satt i gang en prosess som jeg personlig mener er bra for idretten. Samfunnet blir mer åpent i alle sammenhenger, og vi må tåle å bli kikket i kortene, sier Nilsen til VG.

Involverer særforbundene

Han var ikke til stede på møtet, men det var hans generalsekretær Ottar Eide. Møtet var forbeholdt administrative ledere i særforbundene. Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund var også til stede.

Eide bekrefter til VG at de hadde et møte om samme tema også onsdag. Først da ble alle særforbundene invitert.

– Det vi diskuterte her skal idrettsforbundet legge frem for kulturministeren på mandag. Så blir det et oppfølgingsmøte med særforbundene umiddelbart etterpå.

VG-sportens nyhetsleder: Nå er det tid for eksamen i åpenhet!

Åpenheten i Norges Idrettsforbund, paraplyorganisasjonen i norsk idrett, har fått søkelys på seg av VG de siste ukene.

VG har denne uken ringt til en rekke særforbundsledere for å høre om de vil legge frem sine reiseregninger, og hockeyforbundet var blant de første som ble kontaktet – og som umiddelbart var positive.

Idrettspresident Tom Tvedt og flere er blitt utfordret til å legge frem konkrete reiseregninger for offentligheten, slik at grasrota kan se hvordan ledelsen benytter seg av de 100-talls millionene de får i offentlig støtte hvert eneste år.

Denne forespørselen er blitt avslått.

Full oppslutning om åpenhet

AVVENTENDE: Generalsekretær Ottar Eide i hockeyforbundet og president Gerhard Nilsen avfotografert i forbindelse med åpning av ny ishall i Oslo kommune i 2014. Foto: Frode Hansen VG

Kulturministeren har koblet seg på saken og skal møte idrettspresidenten for andre gang førstkommende mandag. Hun var ikke fornøyd med svarene hun fikk på første møte forrige fredag.

Anbefalt lesning: Sveriges idrettspresident skamfull over å være en del av den usunne kulturen i idretten

Når det gjelder åpenhet om pengebruk, er hockeypresident Gerhard Nilsen klar på følgende:

– Hvis noen ber om konkrete ting, så bør man legge det frem. Hvor grensen går er jeg litt usikker på. Vi er jo ikke underlagt offentlighetsloven, men idretten, som er finansiert av det offentlige, er avhengig av tillit.

– Vi hadde et styremøte i Aalborg i hockeyforbundet i forbindelse med VM – 1. divisjon kvinner nylig. Der var det full oppslutning i styret om at åpenhet er den beste medisinen mot mistenkeliggjøring, sa Nilsen til VG.

Podcast: Sannheten om MMA-ørene og mye mer!

Les også

Mer om

  1. Idrettspolitikk

Flere artikler

  1. Ministeren møtte idrettstoppene: – Min plikt å iverksette tiltak

  2. Kulturministeren innkaller idretten til nytt møte: – Ikke godt nok

  3. Inge Andersen legger ikke frem tidligere reiseregninger: – Sånn er det og sånn blir det

  4. Se, en idrettsleder som viser frem reiseregningene sine

  5. Idrettspresidenten varsler åpenhetsvedtak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder