LITT Å TYGGE PÅ: Mathias Emilio Pettersen (15) og Norge tapte alle sine fire kamper i ungdoms-OL i Lillehammer med såkalt stygge sifre. Foto: PRIVAT ,

Norges Emilio ikke skremt av skrekktallene

Norges keeper: – De spiller mye vakrere ishockey

Norges beste: – De har flere haller enn vi har spillere

LILLEHAMMER (VG) (Norge – Canada 0-6) Etter 1-38 i målforskjell på fem kamper og skuddstatistikken 2-37 i den siste, «føler» likevel Norges Mathias Emilio Pettersen (15) at det vil endre seg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det vil si den store nivåforskjellen mellom verdens aller beste nasjoner og Norge – i ishockey.

Mathias Emilio Pettersen spiller for et high school-lag i Connecticut og snakkes om i samme åndedrag som Mats Zuccarello og Espen Shampo Knutsen; norsk ishockeys svar på fotballens Martin Ødegaard.

I RAMPELYSET: Norges Mathias Emilio Pettersen (15) ble intervjuet av Eurosport etter 0-6 mot Canada i Kristins hall. Foto: Øystein Jarlsbo ,

Målforskjell 1–38

Mot Canada – foran 2250 tilskuere – kom han imidlertid til kort. Ikke på grunn av individuelle ferdigheter, men fordi ishockey er et lagspill.

– Dette var vår beste kamp i turneringen. Hvis vi hadde spilt 20 kamper mot disse i året, ville vi ha kunnet spilt mot dem, sier Mathias Emilo Pettersen til VG – med trykk på spilt.

Han mener «spilt jevnt» med Canadas spillere født 2000 i ungdoms-OLs U16-turnering.

Totalt endte den med 1–38 i målforskjell for Pettersen & co. Da Emilo fikk en stor sjanse til å redusere til 1–3 etter 25 minutter sto det 26–0 til kanadierne i den offisielle skuddstatistikken. Den endte 37–2.

Det foregående oppgjøret i Kristins hall var kvinnekampen U16 mellom Sverige og Norge. Svenskene vant 5-0 og skuddstatistikken 29-11. Norges jenter med Millie Rose Sirum (15) tapte også alle sine kamper i turneringen.

Leste du denne? IOC-toppen: Bortkastet tid og penger

Hverdagen avgjørende

– Vi spiller mot de aller beste i verden, med unntak av Sverige. Vi er blant de bedre på nivået under, påpeker sportssjef Petter Salsten i Norges Ishockeyforbund.

Sverige valgte å stille med lag i jenteturneringen fremfor gutteturneringen, der Norges gutter møtte USA, Finland, Russland og Canada.

– Konkurransen i hverdagen, svarer han på spørsmål om hvorfor nivåforskjellen er så stor på alle aldersnivåer.

Han trekker også frem et par andre forhold – av nær uendelig mange – som årsak til det store skillet mellom best og nest best. Danmark har spilt kvartfinale i de to U20-VM på rad. Mange danske unggutter er, i motsetning til antall norske, «villig» til å reise til de beste i Canada og USA i ung alder.

DRIT FETT: Norges hockeykeeper Theo Rooseboom de Vries (15). Foto: Øystein Jarlsbo ,

Statsråd-rush til ungdoms-OLLES SAKEN

– De har flere haller enn vi har spillere, sier han om Canada sammenlignet med «den norske hverdagen». sier Mathias Emilio Pettersen.

– Men vi er heller ikke «minst». Finland har ikke flere mennesker enn oss, tilføyer 15-åringen med tanke på at finnene nylig vant U20-VM – og er en av verdens beste ishockeynasjoner på alle aldersnivåer.

– Men jeg tror det vil endre seg. Juniorspillerne i Norge nå er en del bedre enn dem vi hadde før. Egentlig er det bare snakk om å være seriøs og se på sporten som det viktigste som fins; hver dag er det om å gjøre å være best, sier Mathias Emilio Pettersen.

Hodet kaldt

– Hva har du lært her i ungdoms-OL, som spiller for Norge?

– Å holde hodet kaldt og ikke bli frustrert. Her har jeg måttet at en helt annen rolle enn jeg er vant til, og jeg ble selvfølgelig frustrert, svarer Emilio Pettersen – som pådro seg to utvisninger mot Canada.

Theo Rooseboom de Vries (15), Norges keeper med nederlandsk opphav, sier til VG at han håper det ikke vil være slik som dette «alltid».

– De straffer oss for feilene vi gjør, det går utrolig fort der ute. De går mye, mye mer på skøyter enn oss. Vi jobber så hardt og godt vi kan, men vi er litt mer vant til å «seile». Vi kan ha det rolig i hverdagen, de konkurrerer på dette nivået hver dag, sier Theo Rooseboom de Vries.

– De spiller en mye vakrere hockey, tilføyer han.

– Vakrere?

– Ja, jeg vil si det.

Millie (15): – Fitness og kondisjon

– Du fikk anledning til å redde noen skudd?

– Ja, det var gøy. Drit fett å ha mye å gjøre, svarer Theo.

FORNØYD, TROSS ALT: Norges keeper i ungdoms-OL, Mia Christine Isdahl (14), fra Lørenskog og Vålerenga. Foto: Øystein Jarlsbo ,

Hans landsmanninne og keeperkollega, Mia Christine Isdahl (14) er også ganske fornøyd, med samtidig klar på hva som skal til for å gjøre avstanden opp til de beste noe mindre.

– Vi må øve mer på pasninger, skudd, tempo på skøyter, pasningene må sitte bedre på køllebladet. Og skudd på mål, og flere jenter må til i rekrutteringen. Vi har ikke så mange å ta av som de andre nasjonene, sier Mia Christine Isdahl som til daglig står i mål for Lørenskogs guttelag U15 og damelaget til Vålerenga.

– Vi kan bli bedre på fitness og kondisjon. Men vi ble bedre og bedre utover i turneringen, og så ble vi mer positive i motgang, sier Norges Millie Rose Sirum (15) til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder