KAMPHANER: Hikaru Nakamura og Magnus Carlsen har hatt flere verbale slagsvekslinger de siste årene. Fredag møttes de i London Chess Classic. Foto: Yerazik Khachatourian ,

Etterlengtet Carlsen-seier etter maratonparti mot erkerivalen

Verdensmesteren kom for sent til partiet etter trafikktrøbbel

Nakamura med uventet skryt etter «utrolig» Carlsen-manøver

(Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1-0) Flere timer etter at de andre spillerne hadde forlatt lokalet, sikret Magnus Carlsen (25) sin første seier i årets London Chess Classic.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forut for fredagens parti sto Carlsen med seks remiser på de seks første rundene. Det snaut syv timer og 78 trekk lange oppgjøret mot Hikaru Nakamura (28), var en kjærkommen triumf som gjør at han fortsatt kan vinne turneringen.

– Dette var en seier av gammelt Magnus-merke! sier ekspert Hans Olav Lahlum i TV 2s sjakkstudio.

Seier i London Chess Classic kan også sikre Carlsen seier i Grand Chess Tour. London-turneringen er den tredje og siste i touren. Med seier vil han innkassere 650.000 kroner hver for turneringsseieren og tour-seieren, totalt 1,3 millioner kroner.

VG Direkte: Slik var Carlsen – Nakamura trekk for trekk

Nakamura var på et tidspunkt sikker på at han skulle klare å unngå å tape mot Carlsen. Så, i sluttspillsfasen, fant Carlsen en variant som ledet til seier (fra trekk 50).

– Utrolig, for å si det forsiktig, sier Nakamura i et intervju vist på TV 2.

– Jeg tror ikke partiet i seg selv var så veldig spesielt, men jeg likte veldig godt kombinasjonen på slutten, sier Carlsen om senere løperoffer.
– Han forsvarte seg ikke godt nok, så hvis han hadde klart det, så kunne han klart remis, fortsatte han.

«Brukbare» Nakamura

Den norske verdensmesteren tok fredag kveld sin 9. seier på 16 partier med hvite brikker mot Nakamura. Carlsen hadde initiativet så å si hele partiet, og har fortsatt ikke tapt et parti langsjakk mot den rappkjeftede amerikaneren.

Duoen har med årene blitt viden kjent for å slenge med leppen mot hverandre. Det siste stikket var det Carlsen som sto for:

Før turneringen måtte alle spillerne beskrive hverandre med ett ord. Carlsen var raus med godordene og omtalte Viswanathan Anand, mannen han har slått i to VM-kamper, som «en legende». Nakamura fikk derimot den lunke beskrivelsen «brukbar». Nakamura, antagelig uvitende om Carlsens stikk, karakteriserte nordmannen som «et vidunder».

Fått med deg denne? Se Carlsen i reklamefilm med Sjarapova og Muhammad Ali

Idet to runder gjenstår, er Carlsen et halvt poeng bak ledende Maxime Vachier-Lagrave. Anish Giri, Alexander Gristsjuk, Levon Aronian og Carlsen står alle med fire poeng.

Forsinkelsen

Carlsen møter Veselin Topalov med svarte brikker lørdag og avslutter med hvit mot Gristsjuk søndag. Topalov har hatt en grusom turnering og ligger desidert sist med 1,5 av 7 poeng.

– Det er gode odds for seier i begge, konkluderer Lahlum.

Les også: Magnus Carlsen kan redde 2015 hvis han vinner i London

Da klokkene ble satt i gang i London cirka 17.15 norsk tid, var Carlsen den eneste spilleren som ikke satt ved brettet. Nakamura startet klokken og ble nødt til å vente på Carlsen i seks minutter. Nordmannen smilte da han ankom spillelokalet. Treg trafikk skal ha vært årsaken til forsinkelsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder