BLE 41 ÅR: Mika Myllylä ble i dag funnet død i sitt eget hjem. Her er den finske langrennsløperen i VM i Lahti i 2001. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Mika Myllylä funnet død i sitt hjem

Politiet har ingen mistanker om at det har skjedd noe kriminelt

(VG Nett) Den tidligere finske langrennsløperen Mika Myllylä er død. Han ble 41 år.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Politiet har ingen mistanker om at det er skjedd noe kriminelt i forbindelse med dødsfallet.

Myllylä tok en rekke internasjonale medaljer, men ble også dratt inn i den finske dopingskandalen under VM i Lahti for ti år siden.

De siste årene har Myllylä vært omtalt i nyhetene som følge av sine alkoholproblemer. Den finske skikongen innrømmet for første gang bruk av det forbudte stoffet EPO i februar i fjor.

DOPET: Etter dopingskandalen i 2001 ble Mÿllylä utestengt fra all idrett i to år. Foto: Ned Alley / SCANPIX

Myllylä opplevde i 2010 en personlig tragedie. Han har flere ganger vært innblandet i fyllebråk og sto foran en tiltale for mishandling. Rett i forkant hadde også familien forlatt ham.

Samme høst ble han tiltalt for fem tilfeller av mishandling. Tre av episodene han sto tiltalt for skjedde under et slagsmål utenfor en pizzeria i Karleby i januar. Myllylä skal ha mishandlet to unge kvinner og mann.

Gull i OL og VM

Han vant 30-kilometeren under OL i Nagano i 1998. Året før ble det gull på femmilen under VM i Trondheim. Det beste mesterskapet var VM på ski i Ramsau, hvor Myllylä tok gull på 10-, 30- og 50-kilometer.

Ifølge den finske avisen Vasabladet døde Myllylä under uklare omstendigheter i sin bopel i Karleby natt til tirsdag.
Etter den omfattende dopingskandalen i 2001 ble Mÿllylä utestengt fra all idrett i to år. Det ble også slutten på det som hadde vært en flott karriere.

- En stor idrettsmann

TRIST: Erling Jevne. Foto: VG

- Nei! utbryter Erling Jevne, da VG Nett forteller ham om dødsfallet.

- Han var en stor idrettsmann, nå synes jeg han skal få fred, sier han, og tenker på dopingskandalen fra 2001.

- Dette var veldig trist, rett og slett, avslutter han.

Odd-Bjørn Hjelmeset sier til VG Nett at han var en strålende person utenfor skiløypene.

- Han var helt rå i Trondheim i 1997, og i Ramsau i 1999. Så kom det frem ting i 2001, som gjorde at man mistet litt respekten for ham.

- Det er alltid trist når folk dør i ung alder, og når sånt skjer glemmer man det som skjedde i 2001. Han var en strålende person utenfor skiløypene.

Han håper ikke Myllylä kun blir husket for dopingskandalen i 2001.

- Vi får håpe han blir husket for mer enn det. Jeg husker alt, spesielt da han kom i mål på femmila i Trondheim, det var et stort øyeblikk for han og mange andre.

- En resultatmessig stor karriere

Oddvar Brå var selv tilstede i Finland da dopingskandalen i 2001 brøt ut.

- Jeg kjente ham ikke godt personlig. Han kom inn da jeg var på vei ut som skiløper. Men Myllylä hadde på mange måter en resultatmessig stor karriere. Dessverre viste det seg vel at det hadde vært en del snusk i den.

- Jeg var i Lahti da finnene ble tatt for doping. Det var en enormt trist sak, både for de finske utøverne og for hele mesterskapet. Ekstra skuffende var det at så mange var involvert. I ettertid var det likevel bra at Myllylä og finnene ble avslørt, sier Brå til VG Nett.

Dæhlie veldig lei seg

Myllylä var en av Bjørn Dæhlies hardeste konkurrenter i en årrekke og slo ham blant annet under på tremila under VM i Ramsau i 1999.

Dæhlie var ikke klar over dødsfallet til sin tidligere konkurrent da NRK ringte han.

- Det var veldig trist og leit å høre, jeg føler med hans familie, sa Bjørn Dæhlie til NRK da han fikk høre om nyheten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder