DØDE I DAG: Bahman Golbarnezhad, her i aksjon i London for fire år siden, døde i Rio i dag.
DØDE I DAG: Bahman Golbarnezhad, her i aksjon i London for fire år siden, døde i Rio i dag. Foto: Gareth Copley Getty Images

Paralympics-syklist døde etter velt

SPORT

Den iranske syklisten Bahman Golbarnezhad (48) døde i kveld av skadene han pådro seg mot slutten av landeveisrittet i Rio.

Publisert: Oppdatert: 18.09.16 00:09

Flere internasjonale medier, deriblant BBC, skriver at 48-åringen døde etter å ha fått behandling på ulykkesstedet. Den iranske Paralympics-komiteen bekrefter nå dødsfallet.

«Beklageligvis kan I.R.IRAN NPC bekrefte at Mr. Bahman Golbarnezhad døde som følge av ulykken som skjedde i løpet av konkurransen» heter det i en pressemelding.

Ulykken skal ha skjedd i en nedoverbakke, og ifølge rapportene skal Golbarnezhad ha mistet balansen, stupt av sykkelen og slått hodet i bakken.

Den iranske utøveren skal ha brukket nakken i fallet. Han fikk behandling av legepersonell, men døde etter en hjertestans rett etter ankomst til sykehuset i OL-byen.

– Dette er virkelig hjerteskjærende nyheter, og tankene og kondolansene fra hele den paralympiske bevegelsen går til Bahmans familie, venner og lagkamerater i tillegg til hele den iranske paralympiske komite. Den paralympiske familien er samlet i sorg over denne forferdelige tragedien som kaster skygge over det som har vært noen fantastiske leker, sier IPC-president Sir Philip Craven i en pressemelding.

Hendelsesforløpet blir nå etterforsket for å avdekke hva som har skjedd. Det vil bli holdt pressekonferanse i Rio i løpet av natten.

Dødsulykker i sykkelsporten

Stygge ulykker skjer dessverre ofte i sykkelsporten, og i mars døde belgiske Antoine Demoitié etter å ha blitt påkjørt av en motorsykkel i klassikeren Gent-Wevelgem.

Omkom etter dramatisk sykkelklassiker

Noen dager senere døde landsmannen Daan Myngheer bare 22 år gammel etter å ha fått hjerteinfarkt.

Det tragiske dødsfallet i Rio er det første i konkurransesammenheng i OL eller Paralympics siden den danske syklisten Knud Enemark Jensen døde i temporittet i Roma i 1960. Flere andre utøvere har mistet livet utenom konkurranse i OL opp igjennom årene. Det siste tilfellet var den georgiske akeren Nodar Kumaritashvili som døde under trening i Vancouver i 2010.

Les også: Nodar (21) var livredd for dødsbanen

Artikkelen fortsetter under bildet.

Deltok i London-paralympics

Den brasilianske avisen Globo skriver at tragedien i dag skjedde mot slutten av sykkelrittet. Golbarnezhad deltok også i Paralympics i London for fire år siden.

Golbarnezhad, som ble nummer 14 i temporittet for tre dager siden, konkurrerte i klassen «C4-C5» som er for utøvere med begrenset funksjonsevne i armer, ben eller overkropp, men som likevel kan bruke normale tohjulssykler. Golbarnezhad hadde amputert deler av sitt venstre ben, og konkurrerte mot blant andre personer med cerebral parese.

Kveldens konkurranse ble vunnet av Daniel Abraham fra Nederland foran brasilianske Lauro Chaman og italienske Andrea Tarlao. Men det skjedde etter at de to som lå helt i tet krasjet få meter før målstreken.

PS! Den avdøde rytteren vil bli hedret i Paralympic Village i kveld, og det iranske flagget henger på halv stang. Det vil bli holdt ett minutts stillhet under søndagens avslutningsseremoni.

Her kan du lese mer om