SKAL GÅ I TOG: Byråd Rina Mariann Hanse (AP) forberedte seg til 8. mars-tog da hun tok imot VGs fotograf i Oslo sentrum denne uken. Foto: Frode Hansen, VG

Ber Kjøll ta kvinnekamp i idretten: – Noe er galt med hele systemet

ULLEVAAL (VG) Idrettsbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap), angriper Norges idrettsforbund for å ha gjort for lite i likestillingskampen på norske idrettsarenaer.

 • Anders K. Christiansen
 • Frode Hansen (foto)

– Jeg tror ikke likestilling har stått på dagsorden i idrettsforbundet.

Det sier Hansen idet hun forbereder seg til 8. mars-tog i Oslo på søndag. Der håper hun å få med seg idrettspresident Berit Kjøll.

Hansen har meislet ut ti konkrete forslag til Kjøll i anledning kvinnedagen. Disse presenteres i VG i dag.

– Det er noe galt med hele systemet når det finnes så mange eksempler på forskjellsbehandling i både barne- og eliteidretten. Det kan handle om ulike regler, fordeling av treningstid og bruk av et nasjonalanlegg som Ullevaal stadion, der kvinnene ikke spiller landskampene sine. Problemet er strukturelt i idretten, sier Arbeiderparti-politikeren.

les også

Har lagt plan for å knekke pampeveldet i idretten: – En enorm provokasjon

Som byråd har hun hatt ansvar for idrettsporteføljen i Oslo siden 2015.

– Det må jobbes mer med både formelle og uformelle regler, i tillegg til holdninger. Samfunnet har sluttet å snakke om «jobber» og «kvinnejobber». Men i fotball snakker man fortsatt om kvinnefotball, sier Hansen, før hun lister opp flere eksempler.

– Hvorfor er det sånn?

– Det er det store spørsmålet. Menn har tradisjonelt hatt forrang i samfunnet, så det er ikke rart at det er slik i idretten også. Men det er jobbet mye mer systematisk med likestilling i samfunnet ellers enn i idretten. Det er på overtid at idretten hever seg i likestillingsarbeidet, mener hun.

Her er de ti rådene byråden gir Berit Kjøll om likestilling:

Da VG så på ledelsen i internasjonale særforbund i 2016, viste det seg at 226 av 240 idrettspresidenter rundt om i verden var menn.

I Bergen har jenter som spiller ishockey tatt til orde for at de må få lov til å takle på isen, slik gutter kan. I Lillesand ble unge kvinnelige fotballspillere nektet å bytte ut den hvite shortsen de spilte i, før riksmediene kom på banen.

les også

14 prosent kvinnelige trenere i norsk toppidrett: – Kjempedårlig

Og i hoppbakken har Maren Lundby i lang tid slåss en tøff kamp på vegne av kvinnelige skihoppere.

– Regjeringen jobber med en idrettsmelding, og jeg har lest høringssvaret til NIF. Foruten at det snakkes om jenter med minoritetsbakgrunn, så adresseres ikke problemet med forskjellsbehandling i idretten i det hele tatt. Det er et symbol på at de ikke har jobbet med dette i idrettsforbundet, sier Rina Mariann Hansen til VG.

IDRETTSPRESIDENT: Berit Kjøll (bildet) svarer på kritikken fra byråden for idrett i Oslo. Foto: Frode Hansen

Norges idrettsforbund holdt et fire timer langt seminar om kjønnsbalanse i norsk idrett fredag ettermiddag. Kjøll var én av rundt 200 deltagere. Det samme var kulturminister Abid Raja.

Hansen lar seg ikke blende av seminaret med fokus på likestilling:

– Det er flott at de holder det møtet. Men det viktigste er ikke et seminar i ny og ne. Det viktigste er strategisk, langsiktig arbeid. Samt fokus på pengebruk: Hvem satser man på? Hvordan kanaliseres pengene? spør byråden.

Berit Kjøll svarer på angrepet fra Hansen gjennom en e-post til VG, sendt fra hennes kommunikasjonsavdeling:

«NIF har jobbet med likestilling i mange år, på ulike måter. Allerede i 1987 vedtok Idrettstinget en radikal kjønnskvotering – som er fulgt siden. På tinget i 2015 ble dette løftet inn i programerklæringen – og Idrettsforbundet jobbet spesifikt med å få flere kvinner i leder- og trenerrollen. For å kvalitetssikre arbeidet vårt har vi blant annet hatt møter både med Arbeiderpartiets kvinnenettverk og med Høyre for å få gode råd til strategier og tiltak.

Det første vi laget var en faktarapport med status, slik at tiltak kunne baseres ut fra det. Norges idrettsforbund satte i gang et mentorprogram for kvinnelige ledere, igangsatte arbeidet med faktabasert innsikt gjennom et årlig kjønnsbarometer og vi bidrar inn i et helt unikt forskningsprosjekt som går på makt og kjønn i norsk idrett» heter det i svaret.

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Kvinnedagen (8. mars)
 3. Likestilling
 4. Norges Idrettsforbund
 5. Rina Mariann Hansen
 6. Berit Kjøll

Flere artikler

 1. Du får ikke takle, men kanskje kan du twerke?

 2. Oslo kommune snur om idrettsanlegg: – Vi låser opp målene

 3. Idrettspresidenten krever 300 nye millioner – møter helsetoppene onsdag

 4. Fortnite-Emil blir kontaktet av idrettslag: – Dilemma NIF må ta på alvor

 5. E-sport velger bort NIF: Inngår millionavtale med bettingselskap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder