RULLER PÅ: Sverre Lunde Pedersen under en rulleskøyte-økt med landslaget langs veien mot Fetsund utenfor Lillestrøm i midten av juni. Til venstre landslagskollega og Bergen-kompis Sindre Henriksen. Foto: Helge Mikalsen

Tviler på verdenscupstart: – OL 2022 er motivasjonen

Sverre Lunde Pedersen (28) og Håvard Lorentzen (27) er endelig skadefrie og i bedre sommerform enn på lenge, men Norges regjerende OL-mestere tviler begge på at verdenscupen kommer i gang slik den er planlagt om tre måneder.

 • Øystein Jarlsbo

– Motivasjonen min er egentlig bare OL i 2022, med tanke på at alt er så usikkert som det er nå, innrømmer Sverre Lunde Pedersen.

Siste gang han deltok i en internasjonal konkurranse var i månedsskiftet februar/mars. Da ble han – hemmet av et sykkeluhell ved inngangen til sesongen – nummer to sammenlagt, bak nederlenderen Patrick Roest, i allround-VM på Hamar. Det var hans fjerde VM-sølvmedalje i allround siden 2016.

les også

Treningsforbud etter sølv-drama

Sist lørdag gikk han sin raskeste 3000 meter i et «sommer-løp» i Vikingskipet noensinne med 3.42,30 – på «rimete» og lite fartsvennlig is – kun 3/100 bak banerekorden hans fra rett før sesong- og konkurransestart for to år siden.

– Det var en bekreftelse på at jeg har gjort mye rett i sommer, og jeg følte at jeg er på et høyere nivå enn før. Det gjelder for alle allrounderne. De var nærmere meg enn de har pleid å være, sier Sverre Lunde Pedersen.

Håvard Lorentzen avsluttet også den såkalte sommerisen etter 16 dager i Vikingskipet søndag. Forrige sesong avsluttet han i tråd med hvordan den var fra start: Forhindret fra å gå fort på grunn av en plagsom hofte.

les også

Lorentzen skal bli «OL-munk» igjen

– Tidligere i sommer føltes muskulaturen i hoften «stram». Nå kjente jeg ikke det heller. Det gikk veldig bra. Jeg gikk bedre og fortere på skøyter enn det jeg gjorde i fjor, sier Håvard Lorentzen.

For fem år siden – før OL-gullmedaljen og OL-sølvmedaljen i Pyeongchang – var han nær ved ikke å kunne gå på skøyter igjen i det hele tatt:

Norges OL-gullvinner på 500 meter og OL-sølvvinner på 1000 meter hevder at han i likhet med Sverre Lunde Pedersen har null problemer med motivasjonen for å trene «i disse tider», selv om de har vart i snart et halvt år – og ser ut til å kunne vedvare.

les også

Njåtun slår tilbake mot jentekritikk: – En stigmatisering

Det internasjonale skøyteforbundet ISU skal 10 uker før sesongens første planlagte verdenscup i Polen 13.–15. november gi beskjed om dens skjebne.

Sportssjef Lasse Sætre i Norges Skøyteforbund bekrefter at den er ventet rundt 31. august, altså allerede om drøyt to uker.

Stavanger skal i henhold til nåværende plan vertskap for verdenscupen 22.–22. november. Salt Lake City i USA og kanadiske Calgary som arrangører 4. til 6. desember og 11. til 13. desember ser i corona-lys ut som utopi.

– Jeg er veldig spent. Det blir i alle fall ikke slik det er lagt opp til. Jeg håper det blir konkurranser. Det kan hende at alle nasjonene samles i Nederland og at alle konkurransene avvikles der i løpet av fire-fem uker, i en konkurranseboble, sier Håvard Lorentzen med tanke på verdenscupen.

– Det er kjipt hvis det ikke blir noe av i det hele tatt. Vi har trent bedre, mer og hardere hittil i år. Vi vil gjerne revansjere den dårlige forrige sesongen vi hadde, tilføyer han.

les også

Skøyte-Lorentzen takker nei til profftilbudet – blir i Norge

Landslagstrenerne Jeremy Wotherspoon og Bjarne Rykkje hadde planlagt samlinger i Calgary i sommer og tyske Inzell i oktober. Nå samles sprinterne og allrounderne på Golsfjellet 24. august til 4. september som alternativ til høydetrening i italienske Collalbo. Deretter flytter alle til Stavanger 13. september for å bo og trene der noen måneder, som kan bli flere måneder hvis verdenscupen frem til jul går i vasken.

– Det blir meg og min lille familie. Det blir kjekt. Det hadde blitt vanskelig å være så lenge borte fra dem. Det ville ikke gått, sier bergenser Sverre Lunde Pedersen.

les også

Skøytepappa Pedersen flytter med familien

Bergenser Håvard Lorentzen, som er samboer med eks-sprinter Hege Bøkko, skaffet seg bopel i oljebyen «for en stund siden» og vil bli boende der «mesteparten av tiden» – hvis verdenscupen går skeis i kjølvannet av covid-19-smitten.

– Vi får håpe det kommer en vaksine, konkluderer Håvard Lorentzen med tanke på at skøytelivet igjen kan bli som han og Sverre Lunde Pedersen levde det frem til mars.

I februar for to og et halvt år siden var det i lykkerus:

Mer om

 1. Vintersport
 2. Skøyter
 3. Sverre Lunde Pedersen
 4. Håvard Lorentzen
 5. OL 2022

Flere artikler

 1. Skøyte-gullguttene: «Boble-verdenscup» blir krevende

 2. Trosset konas advarsel: – Dyr lærepenge

 3. Skøyte-Lorentzen takker nei til proff-tilbudet – blir i Norge

 4. Landslagssjefen mener jentene må bryte familiebåndene

 5. Disse skal kjempe om å bli «Mesternes mester»

Fra andre aviser

 1. Skøyteprofiler flytter fra Bergen til Stavanger: – Kan ikke satse med isforholdene som er her

  Aftenposten
 2. Alle planlagte verdenscuprunder på skøyter før nyttår er avlyst – deriblant Stavanger

  Bergens Tidende
 3. Skøyteprofiler flytter fra Bergen til Stavanger: – Kan ikke satse med isforholdene som er her

  Fædrelandsvennen
 4. Ingen verdenscup på skøyter før nyttår

  Bergens Tidende
 5. Ingen verdenscup på skøyter før nyttår

  Aftenposten
 6. Ingen verdenscup på skøyter før nyttår

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no